Actualitate
O delegație UNESCO a vizitat Geoparcul Țara Hațegului
O delegație UNESCO s-a aflat, recent, într-o vizităîn Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Reprezentanții importantei organizații internaționale au venit în Geoparc pentru a monitoriza progresul proiectului de știință participativă „Punem sustenabilitatea la treabă! Cercetare științifică și implicare comunitară pentru dezvoltare durabilă în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului”.
Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!”, cu titlul în limba engleză „Sustainability at work! Research and community driven action for sustainable development in Hateg Country UNESCO Global Geopark”, este unul dintre primele 10 proiecte finanțate la nivel mondial de UNESCO, până în prezent, și a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional. Concursul a fost organizat de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa și abrdn Charitable Foundation (aCF) în cadrul programului pe trei ani dedicat promovării dezvoltării durabile în siturile și desemnările din cadrul programelor UNESCO din Europa și America de Nord.
Proiectul, derulat de Universitatea din București, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rețeaua informală EduGeoparc și ONG-uri locale – Asociația Femeilor din Sântămăria-Orlea și Asociația de Turism Retezat, are ca scop conectarea, prin activități practice, a cercetării științifice cu educația, promovând știința în contextul schimbărilor climatice. Inițiativa implică profesorii, elevii și voluntarii pentru Geoparc în colectarea și interpretarea datelor științifice, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a impactului schimbărilor climatice și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.
Activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante – evaluate
Potrivit reprezentanților Geoparcului Țara Hațegului, în cadrul vizitei, delegația UNESCO a evaluat activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante și a asistat la experimente dedicate analizei probelor de apă prin utilizarea unor kit-uri speciale.
„Gazda întâlnirii cu reprezentanții UNESCO a fost Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” Hațeg. Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea, Școala Gimnazială Densuș, Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială Sarmizegetusa precum și grupul de tineri voluntari au povestit despre experiența lor în proiect și au făcut o demonstrație practică de analiză a probelor de apă. Delegația UNESCO a avut discuții și cu Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat, teritoriu care urmează să fie parte din viitoarea desemnare UNESCO Omul și Biosfera (MAB), alți partenerii instituționali implicați în proiect, iar doamna Madlen Serban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a intervenit online”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Un proiect ce monitorizează calitatea apei de pe teritoriul Geoparcului
Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!” se concentrează pe crearea unui cadru educațional și de cercetare bazat pe conceptul „citizen science” – știință participativă care să includă măsurători și interpretări ale calității surselor alternative de apă potabilă (izvoare și fântâni). “Obiectivul final este realizarea unei platforme care să găzduiască harta calității surselor de apă din Geoparc, precum și dezvoltarea unei metode de evaluare a amprentei de apă și implementarea unei strategii de sustenabilitate pentru cele două organizații partenere ale Geoparcului și pentru voluntari. De asemenea, în perioada următoare, cu sprijinul elevilor și al profesorilor, vor fi introduse în platformă rezultatele analizelor efectuate până acum, va fi creată o fișă de lecție și o broșură care va conține poveștile locale ale surselor de apă analizate. Rezultatele obținute vor fi făcute cunoscute în cadrul unei conferințe ce urmează să fie organizată în toamnă, în cadrul proiectului”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Prin derularea acestui proiect, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își propune să contribuie semnificativ la menținerea Universității din București printre instituțiile de învățământ superior cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile la nivel internațional.
Vizita delegației UNESCO subliniază importanța colaborării internaționale și a implicării comunitare în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor.
Un teritoriu cu valori naturale și culturale. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului -unici în lume
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Actualitate
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
Un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare. Prin realizarea acestei investiții, autoritățile locale își propun să-și asigure independența energetică, dar și reducerea costurilor facturilor la energie electrică.
Investițiile continuă în comuna Ilia, una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Printre numeroasele proiecte, care se derulează în această perioadă, menite să contribuie la dezvoltarea localității și pentru care administrația publică locală s-a străduit și a reușit să obțină finanțare, este și cel care vizează eficientizarea energetică a sediului primăriei, un proiect important din punct de vedere economic.
Prieteni cu mediul, dar și cu bugetul
Un număr de 84 de panouri fotovoltaice microcristaline, care vor genera energie electrică din surse regenerabile, au fost montate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia. Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Ilia, proiectul, în valoare de 80.000 de euro, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -AFIR, include trei componente: kit fotovoltaic, baterii de stocare și sistem de climatizare.
Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat în vara acestui an, la AFIR Timișoara, de primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, aflat la cel de-al șaselea mandat.
Prin această investiție, administrația publică locală din comuna Ilia își dorește să devină independentă energetic, în același timp, urmărindu-se diminuarea valorii facturilor de curent electric. Dincolo de aspectele financiare, folosirea energiei solare aduce cu sine numeroase alte de beneficii.
Un astfel de sistem fotovoltaic prezintă mai multe avantaje, mai ales în contextul creșterii costurilor pentru enegie. Prin implementarea acestui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, Primăria comunei Ilia reușește, în primul rând, să reducă valoarea cheltuielilor la energia electrică pentru sediul său. Astfel, banii economisiți din facturile de curent electric pot fi redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare a comunității locale. De asemenea, o investiție de acest gen reprezintă producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.
Costurile facturilor, mai mici cu circa 40.000 de lei pe an
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că, montarea sistemului fotovoltaic de 35,7 kW pe acoperișul sediului primăriei localității, în cadrul acestui proiect pentru care s-a reușit să se obțină finanțare, va produce 39.000 kwh anual, fapt ce va determina o economie considerabilă la bugetul local.
“Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțare și pentru acest proiect important din punct de vedere economic. În primul rând, această investiție diminuează, în mod considerabil, cheltuielile bugetului local, afectate de consumul de energie electrică. Am estimat că reducem factura la energie cu aproximativ 40.000 de lei anual”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Panourile fotovoltaice, amplasate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia, au fost puse în funcțiune și urmează, în viitor, să fie conectate direct la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.
Actualitate
O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin
În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.
România, prezentă la toate edițiile
Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a „tricolorelor” fiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a „europenelor” de handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.
În grupe, la Debrecen
La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.
Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul
Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la „mondialele” din 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.
Grupa A (Debrecen)
Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)
Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)
Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)
Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)
Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)
Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa B (Debrecen)
România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)
Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)
Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)
Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)
Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)
Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa C (Basel)
Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)
Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)
Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)
Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa D (Basel)
Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)
Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)
Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)
Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa E (Innsbruck)
Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)
Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)
Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)
Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)
Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)
Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa F (Innsbruck)
Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)
Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)
Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)
Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)
Actualitate
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.
Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.
Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.
La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.
Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!
Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu o zi in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural