Connect with us
Data: 19/11/2024
.

Actualitate

Se apropie Sfântului Ilie. Cu ce tradiții și superstiții vine această sărbătoare

Publicat

pe

Sărbătoarea Sfântului Ilie este marcată în fiecare an în data de 20 iulie. Creștinii ortodocși respect această sărbătoare cu sfințenie. Astfel toată lumea ține cont de tradițiile și superstițiile care vin odată cu această mare sărbătoare religioasă.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ilie, tradițiile vechi din România aduc în prim-plan obiceiuri bogate în simbolism și superstiții. Conform acestora, fetele mergeau în noaptea de dinaintea zilei de Sfântul Ilie în câmpurile de cânepă, se dezbrăcau și se tăvăleau goale prin cultură, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Visul cu cânepă verde prezisese o căsătorie cu bărbați tineri și frumoși, în timp ce visul cu cânepă uscată prevestea o uniune cu bărbați mai în vârstă.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, se practica culegerea plantelor de leac, în special a busuiocului, care era apoi uscat sub streșini sau în cămări. Tot în această zi se adunau plantele folosite în vrăji și farmece. Femeile duceau busuiocul la biserică pentru a-l sfinți, apoi îl foloseau în scopuri terapeutice, cum ar fi tratarea bășicilor la copii, prin arderea frunzelor și folosirea cenușii rezultate.

Tradițiile mai includ obiceiuri legate de pomenirea morților prin ducerea de poame la biserică, iar mărul era considerat pomul specific al Sfântului Ilie, de aceea nu se mâncau mere până în ziua sărbătorii sale. Există și superstiții legate de vremea din ziua de Sfântul Ilie, cum ar fi că tunetul ar putea să usuce alunele și să facă poamele viermănoase. Aceste credințe reflectă o înțelegere profundă a legăturii dintre tradiții populare și spiritualitatea creștină ortodoxă.

FOTO: SPECTACOLA.RO

Actualitate

Început de mandat cu vești bune din comuna Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Redactat de

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.

Au depus jurământul

Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului. Și aici aleșii locali au depus jurământul și și-au început activitatea din legislatura 2024 – 2028, printre aceștia fiind și Vasile Marian Inășescu, care a intrat în cel de-al patrulea său mandat de primar al comunei Orăștioara de Sus. Am depus, cu mândrie și emoție, în același timp, jurământul pentru al patrulea mandat de primar al comunei Orăștioara de Sus. Le mulțumesc celor care m-au votat, dându-mi, din nou, încrederea lor. De asemenea, respect decizia celor care nu m-au votat și îi asigur că voi fi primarul tuturor cetățenilor din comună și îi voi reprezenta cu onestitate și deschidere. Nu avem o majoritate bine definită în Consiliul Local, un mandat nefiind, încă alocat, dar îmi doresc să colaboreze cu toți membrii legislativului din Orăștioara de Sus, pentru a ne atinge țelul comun pe care cred că îl au cu toții, acela de dezvoltare a comunei. Vă asigur că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Investiție implementată

Noul mandat a început cu o veste bună, legată de unitățile de învățământ. „Pe raza comunei avem unități de învățământ, respectiv școli gimnaziale sau primare și grădinițe, la Orăștioara de Sus, Bucium, Ludeștii de Jos, Costești și Ocolișu Mic. Pentru acestea am avut o finanțare, în valoare de 200.000 de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 10 – Fondul social, pentru realizări de modernizări și dotări la patru grădinițe, patru școli primare, o școală gimnazială, o școală de sport și la terenurile aferente acestora, iar această investiție a fost implementată”, a spus primarl Vasile Marian Inășescu.

Facilități fiscale

Administrația din Orăștioara de Sus mai vine cu o veste bună pentru contribuabilii din comună. În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot achita impozitele și taxele restante până la data de 25.11.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actul normativ mai sus menționat. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achita debitele integral”, a transmis primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Omule, fii bun!”, spectacol caritabil la Hunedoara, pentru Tudor și Rareș. Cei doi micuți se confruntă cu grave probleme de sănătate

Publicat

pe

Redactat de

Un spectacol caritabil va avea loc în Sala Mare a Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul Hunedoara. Evenimentul, intitulat „Omule, fii bun!”, este organizat pentru doi copilași care se confruntă cu grave probleme de sănătate.

Spectacolul se va desfășura luni, 25 noiembrie, de la ora 17:30, hunedorenii fiind invitați să participe în număr cât mai mare. “Tudor și Rareș, din nefericire, se confruntă cu grave probleme de sănătate. Haideți ca împreună să îi ajutăm pe părinții lor să achite costurile operațiilor necesare pentru ca ei să sufere cât mai puțin și anumite dureri să fie mai mici. Aceste operații îi vor ajuta să se apropie de independență. Spectacolul va fi susținut de: Clubul de Dans Sportiv Caffe Latino, Frankii (solist vocal), Andrei Arhip(recital la pianină), Bodochi Andreea și Robert (recital la violoncel), 5 elevi de la Școala de Muzică din Hunedoara, etc. Seara se va încheia cu prestațiile cunoscuților: Nicu Bendea (stand-up), George Mesaroș (stand-up) și Traian Dobra (stand-up). Vă așteptăm în număr cât mai mare!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 30 de sancțiuni contravenționale, aplicate de jandarmi, în ultimele trei zile

Publicat

pe

Redactat de

Peste 30 de sancțiuni contravenționale au aplicat jandarmii hunedoreni, în weekendul trecut. Dintre acestea, 10 au fost avertismente scrise, iar 23 amenzi în valoare totală de 15.000 de lei.

„Prin prezența noastră în spațiul public, dorim să creăm un sentiment de siguranță și încredere în rândul locuitorilor județului Hunedoara. Jandarmii aflați în spațiul public, în această perioadă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au avut ca scop asigurarea unui mediu sigur și liniștit pentru comunitate, forțele de ordine fiind prezente, atât în mediul urban, cât și rural. Astfel, în weekendul care a trecut pentru nerespectarea normelor legale în vigoare, oamenii legii au fost nevoiți să aplice numai puțin de 33 de sancțiuni contravenționale, din care 10 avertismente scrise și 23 de amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.

Sancțiunile contravenționale aplicate au vizat nerespectarea normelor de conviețuire socială, ordinea publică și, totodată, domeniul silvic.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

INFORMARE

Această informare este efectuată de:

SC VIVA CONSTRUCT SRL, cu sediul în mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, intenționează să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor, conform Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările ulterioare, pentru obiectivul: EXPLOATARE AGREGATE MINERALE CU REFACERE TEREN NATURAL, PERIMETRUL VIVA 1, SAT SĂULEȘTI, ORAȘ SIMERIA, JUD. HUNEDOARA., identificat cu CF nr. 201239, 201240 Simeria.

 

Ca rezultat al acestei măsuri se vor produce următoarele:

Se vor exploata agregate minerale (nisip, pietriș), din terasa râului Mureș, pe raza satului Săulești, oraș Simeria, județul Hunedoara. La finalul exploatării resurselor minerale, terenul va fi adus la starea inițială.

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare sau care intenționează să transmită observații, sugestii și recomandări se pot adresa solicitantului la adresa menționate începând cu data de 15.11.2024.

e-mail: mvs.mining.solutions@gmail.com., 0730 810 740

Prin reprezentant,

Pitea Nicolae Viorel

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate