Actualitate
Hunedoara: Grădinița PN5 reabilitată și decorată cu o nouă pictură murală
Grădinița PN5 de pe strada Ștrandului din Hunedoara a primit o nouă înfățișare odată cu finalizarea unei picturi murale de mari dimensiuni, realizată de echipa Handmade Concept.
Acest proiect artistic marchează „reinaugurarea” unității, recent reabilitate de Primăria Hunedoara, și reprezintă a opta lucrare de acest fel creată de Handmade Concept în acest an. Pictura adaugă un plus de atractivitate și conferă grădiniței o identitate vizuală distinctă.
”O altă unitate educaţională reabilitată de Primăria Hunedoara şi-a primit, la rându-i, cadoul artistic de „reinaugurare” oferit de Handmade concept. Grădiniţa PN5, de pe strada Ştrandului are şi ea o pictură murală de mari dimensiuni care să o facă şi mai atractivă şi să-i ofere identitate vizuală. Aceasta este cea de-a opta lucrare de mari dimensiuni realizată în acest an de fetele de la Handmade Concept prin intermediul unui proiect pe Legea 350 susţinut de Primăria Hunedoara”, informează reprezentanții administrației locale de la Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Urs brun cu „guler alb” surprins din nou în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: O raritate fascinantă în România
Reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina au surprins recent imagini rare cu un exemplar de urs brun având un semn distinctiv: un „guler alb” în jurul gâtului. Fenomenul, rar întâlnit la urșii bruni, fusese observat anul trecut la o femelă și puiul ei, iar acum, specialiștii cred că protagonistul noilor înregistrări este un alt membru al aceleiași familii.
”Anul trecut am surprins ceea ce la prima vedere ne ducea cu gândul că a apărut o specie nouă de urs asiatic sau că umblăm cu „ursul vopsit”. Dacă atunci am putut vedea o femelă din specia urs brun împreună cu puiul ei, ambele exemplare prezentând o caracteristică aparte a coloritului blănii, un guler alb în jurul gâtului, de data aceasta protagonistul filmării este, probabil, celălalt membru al familiei! Acest fenomen este întâlnit destul de rar la specia urs brun”, informează reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.
Aspectul neobișnuit al coloritului poate crea impresia unei noi specii de urs, asemănător urșilor asiatici, însă este o variație naturală în cadrul speciei ursului brun. Această apariție unică evidențiază biodiversitatea parcului și oferă cercetătorilor informații prețioase despre trăsăturile genetice și diversitatea speciilor din România.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
Actualitate
Transparență și interacțiune: Stadiul proiectelor europene din Regiunea Vest, la un click distanță
Regiunea Vest face un pas înainte în promovarea transparenței și a comunicării accesibile prin lansarea unei secțiuni interactive pe site-ul oficial, unde se poate urmări, în timp real, evoluția proiectelor finanțate din fonduri europene. Platforma actualizată oferă informații detaliate despre proiectele aflate în implementare în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, parte din Programul Regional Vest 2021-2027.
”Acum poți vedea în timp real situația proiectelor cu finanțare europeană din Regiunea Vest! Poți afla câte proiecte se află în implementare în fiecare dintre județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, pe fiecare dintre componentele pe care le finanțăm, și cum progresează, de la o zi la alta, Programul Regional Vest 2021-2027. Secțiunea de pe site-ul https://www.vest.ro/ privind Stadiul implementării Programului Regional Vest are o nouă formă, interactivă, care își permite să vizualizezi toate aceste informații. Promovăm noul format pentru o transparență deplină și o comunicare eficientă cu privire la investițiile finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest”, informează reprezentanții ADR Vest.
Noua funcționalitate le permite utilizatorilor să exploreze situația investițiilor în fiecare județ și componentă a programului, pentru a observa progresul zilnic al proiectelor, fie că acestea se concentrează pe infrastructură, dezvoltare urbană, educație sau mediu. Acest format vine în întâmpinarea nevoii de transparență și oferă o perspectivă completă asupra modului în care fondurile europene sprijină creșterea economică și dezvoltarea locală.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
FOTO: Incendiu violent la o casă din Aurel Vlaicu
Un incendiu puternic a izbucnit azi noapte la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.
În această noapte, pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Aurel Vlaicu.
Pentru misiune au fost alocate trei autospecialele de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.
La sosirea echipajelor operative la fața locului, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați, existând posibilitatea de propagare a focului la întreaga locuință și la o casă din imediata apropiere.
Intervenția pompierilor a durat circa 4 ore, incendiul a fost lichidat în limitele găsite și din fericire, nicio persoană nu a necesitat asistență medicală.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum deteriorat.
*Pompierii militari vă atrag atenția că în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de materiale combustibile).*
În acest sens, respectarea următoarelor măsuri este esențială pentru siguranța dumneavoastră:
* coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
* în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
* coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
* la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
* nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
* în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
* gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
* se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Sfârșit de săptămână cu mult sport
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 2.900 de hunedoreni dețin legal arme
-
Actualitatecu o zi in urma
Doliu în sport: a murit Béla Károlyi!
-
Stiri nationalecu 22 de ore in urma
Aparat RMN de ultimă generație, achiziționat cu fonduri europene, pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara”