Actualitate
Elevii hunedoreni își dezvoltă abilitățile socio-emoționale în cadrul unui proiect Erasmus+ desfășurat în Ungaria
În perioada 20-26 octombrie 2024, un grup de 18 elevi și patru profesori din școlile rurale hunedorene s-au deplasat în Ungaria pentru a participa la un program educațional Erasmus+ menit să le dezvolte abilitățile socio-emoționale și să le sporească stima de sine, cu scopul de a preveni părăsirea timpurie a școlii.
Evenimentul, denumit Group Mobility of School Pupils, s-a desfășurat la Szent László Katolikus Általános Iskola și Móra Ferenc Általános Iskola din localitatea Morahalom, și a oferit ocazia de colaborare și învățare alături de elevi și profesori din școlile gazdă.
Pe parcursul celor cinci zile de activități comune, elevii români au participat la diverse ateliere și sesiuni de dezvoltare personală și interacțiune interculturală. Programul, finanțat printr-un grant Erasmus+ din cadrul proiectului de Acreditare Educație Școlară (Proiect nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000227797), a fost coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Consorțiul de acreditare include unități de învățământ din mediul rural, precum Școala Gimnazială Bănița, Școala Gimnazială Gurasada, Școala Gimnazială Boșorod, Școala Gimnazială Teliucu Inferior și Școala Gimnazială „Hadrian Daicoviciu” Orăștioara de Sus.
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, liderul consorțiului, subliniază că inițiativa urmărește să sprijine elevii din mediul rural să-și formeze abilități esențiale pentru integrarea lor școlară și pentru diminuarea riscului de abandon școlar, un obiectiv major pentru dezvoltarea comunităților rurale din județul Hunedoara.
FOTO: ISJ Hunedoara
Actualitate
Noul primar al comunei Pui este realist
Cu o populație de circa 4.000 de locuitori, comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din județul Hunedoara. Comuna Pui se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de kilometri pătrați și are în componență, pe lângă așezarea de reședință, alte 11 sate aparținătoare, fiind vorba despre Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba – Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric.
A fost învestit în funcție
De la sfârșitul lunii trecute, administrația locală rezultată în urma alegerilor din iunie a fost învestită în funcție, în frunte cu noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea. „Vă mulțumesc, dragi locuitori ai comunei Pui, pentru toată susținerea oferită, pentru curajul pe care l-ați avut când v-ați exprimat votul și pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o. Nu e puțin lucru și apreciez mult. Vă asigur de tot respectul meu, indiferent dacă m-ați votat sau nu. Eu vreau să fiu primarul tuturor. Celor ce m-au votat țin să le mulțumesc pentru că au crezut în omul Ovidiu Ciolea, promit să nu vă dezamăgesc, iar celor ce nu m-au votat nu le port pică, ba dimpotrivă, mă voi ambiționa să le câștig votul în viitor. Cum am spus, de nenumărate ori, îmi doresc să dezvolt o comună frumoasă în care să-ți fie drag să locuiești, să crești și să te dezvolți.
N-am spus niciodată că o să fie ușor, sunt convins de acest lucru, însă mi-am asumat acest pas și sunt sigur că, cu multă muncă și determinare, voi reuși să învăț repede. Țin să îi mulțumesc din suflet echipei mele de consilieri. Ei au fost primii care au crezut în mine și care mi-au fost alături la fiecare pas, iar acest lucru nu se uită. Dar ce suntem noi oamenii, fără Dumnezeu? Dumnezeu este cel care a avut de la început acest plan cu mine și pentru asta îi mulțumesc neîncetat și mă rog să ne fie bine tuturor. Acum am avut onoarea de a depune jurământul de investire ca primar al comunei Pui, un moment emoționant care mă responsabilizează și îmi dă energia să lucrez pentru binele comunității noastre. Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc, din nou, cetățenilor care m-au susținut și mi-au acordat încrederea lor. Fără voi, acest pas nu ar fi fost posibil. Împreună vom dezvolta noi proiecte menite să aducă un plus de valoare comunei noastre. Mulțumesc, din nou, și echipei mele de consilieri, dar și colegilor de partid pentru încrederea continuă pe care mi-au acordat-o. Sunt pregătit să construim împreună un viitor mai bun pentru localitatea noastră”, a spus, în discursul său, de după depunerea jurământului, Ovidiu Ciolea, primarul comunei hunedorene Pui.
Planuri imediate și logice
Primarul din Pui are câteva planuri de viitor, imediate și realiste. „Nu mai este mult până la sfârșitul anului în curs și lucrăm pe bugetul actual. În atare condiții ne propunem ca, în perioada următoare, să continuăm investițiile începute, respectiv construirea grădiniței cu program prelungit, introducerea apei și canalizării la Uric și canalizarea la Hobița și Râu Bărbat. De asemenea, ne propunem să începem regularizarea cursurilor de apă în Șerel și Rușor. Totodată, dorim să intrăm în normalitate cu întăbularea terenurilor, multe dintre acestea fiind strămutate ca urmare a lucrărilor de la conducta de gaz metan BRUA, operațiune care se va face în mod gratuit. Și, nu în ultimul rând, ne dorim începerea operațiunilor de stingere a obligațiilor fiscale către terți, pe care le-am găsit la preluarea mandatului”, a declarat primarul comunei hunedorene Pui, Ovidiu Ciolea.
Actualitate
AJOFM Hunedoara: Cel mai mare număr de șomeri angajați pe parcursul anului 2024 s-a înregistrat în luna octombrie
Cel mai mare număr de șomeri angajați pe parcursul anului 2024, respectiv 1.022 de persoane, s-a înregistrat în luna octombrie 2024, au anunțat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.
În perioada ianuarie – octombrie 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Hunedoara, au fost încadrate în muncă 5.117 persoane.
-
2024
Număr persoane angajate
Ianuarie 426
Februarie 548
Martie 459
Aprilie 507
Mai 444
Iunie 561
Iulie 346
August 407
Septembrie 397
Octombrie 1.022
TOTAL 5.117
“La sfârșitul lunii octombrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau înregistrați 6.962 de șomeri (din care 3.825 femei), comparativ cu luna precedentă, când au fost înregistrați 7.214 șomeri, fiind înregistrată o scădere a numărului acestora. În cursul lunii octombrie 2024, au fost încadrate în muncă 1.022 de persoane, dintre care 845 persoane pe perioadă nedeterminată și 177 persoane pe perioadă determinată. Din totalul persoanelor ocupate, în luna octombrie 2024, 564 persoane au peste 45 de ani, 135 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 89 persoane au între 30 – 35 ani, 100 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 134 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 813 provin din mediul urban, iar 209 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale,390, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 286. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 194, cei cu studii universitare sunt în număr de 128, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 24”, au informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.
Șase programe de formare profesionale, în decembrie
Reprezentanții instituției au mai anunțat că, pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în evidențele AJOFM Hunedoara în scopul integrării pe piața muncii, în luna decembrie 2024, vor demara șase programe de formare profesională, astfel:
- Zona Deva:
-
- Competențe digitale
- Ajutor bucătar
-
- Zona Petroșani:
-
- Ajutor bucătar
- Agent de securitate
-
- Zona Hunedoara:
-
- Agent de securitate
-
- Zona Brad:
-
- Lucrător comercial
-
Totodată, în luna decembrie 2024, va demara un program de formare profesională pentru persoanele aflate în detenție la Penitenciarul Deva.
Actualitate
Podium neschimbat în Liga 5
În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au desfășurat meciurile etapei a noua. După desfășurarea acestei runde podiumul a rămas neschimbat.
Etapă a oaspeților
Ultima etapă jucată în Liga 5 poate fi considerată una a echipelor vizitatoare, care s-au impus în trei dintre cele patru meciuri disputate. Singura victorie a gazdelor s-a înregistrat în meciul Real Sântandrei – Ponorul Vața, în care amfitrionii s-au impus cu 3-1, echipa vizitatoare reducând din diferență pe final de joc. În urma acestui rezultat cei de la Sântandrei au acumulat 22 de puncte și se mențin pe poziția secundă, în vreme ce echipa din Vața, rămasă la zece puncte, a coborât pe poziția a cincea. Liderii rămân cei de la Unirea DMO II, la egalitate de puncte cu a doua clasată, dar cu un golaveraj mai bun și cu un joc mai puțin disputat, după ce s-au impus, fără probleme, cu 3-0, la Râu Alb, pe terenul ultimei clasate, Narcisa Sălaș (4 puncte). Și ocupanta celei de-a treia poziții, Unirea General Berthelot, ajunsă, acum, la 14 puncte, își păstrează locul de pe podium. Cei de la Berthelot au câștigat cu 5-2 pe terenul penultimei clasate, ACS Certej, care are șase puncte, dar și un meci mai puțin disputat, în meciul cu cele mai multe goluri ale rundei, în care gazdele au înscris pe final de joc, iar ambele echipe au avut câte un eliminat încă din prima repriză. Prima jumătate a clasamentului este încheiată de Măgura Pui, care are 13 puncte, după victoria, cu 2-0, cu câte un gol marcat în fiecare repriză, de pe terenul celei de-a șasea clasate, Zarandu Crișcior (9 puncte).
Se apropie vacanța de iarnă
La sfârșitul acestei săptămâni se vor juca meciurile etapei a zecea, ultima programată în acest an. Derby-ul rundei este confruntarea de la Ciula Mare, dintre prima și a treia clasată, Unirea DMO și Unirea General Berthelot, întânlinrea fiind și un meci al orgoliilor locale dintre echipele din localități vecine din Țara Hațegului. Un alt derby al orgoliilor locale, de această dată din Țara Moților, este meciul dintre locurile cinci și șase, respectiv Ponorul Vața – Zarandu Crișcior. Runda mai programează, la Râu Alb, și duelul dintre ultimele două clasate, “lanterna roșie”, Narcisa Sălaș, primind vizita celor de la ACS Certej. De asemenea, se anunță interesantă și confruntarea în care va evolua a doua clasată, Real Sântandrei, care va juca pe terenul echipei de pe locul al patrulea, Măgura Pui. Tot în acest an se va mai juca și partida restantă dintre Unirea DMO II și ACS Certej, jocul contând pentru etapa a patra. În liga 5 de fotbal Hunedoara se vor disputa 21 de etape, în sistem tur – retur – tur, conform tabelei Berger, înainte de începerea competiției fiecare echipă trăgând la sorți un număr și, în funcție de acesta, are mai multe meciuri acasă sau în deplasare. La finalul campionatului câștigătoarea se poate înscrie în Liga 4 de fotbal Hunedoara. Câștigătoarea ediției trecute din Liga 5, Unirea DMO, este, în prezent, lider în eșalonul al patrulea.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedoara și Teleorman: Județele cu cea mai mare vârstă medie din România, 2023
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
ANM: Vreme caldă în această săptămână, în toate regiunile; în weekend se răceşte şi din 10 noiembrie apar ploile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Handbal: O nouă victorie pentru junioarele II de la CSȘ Petroșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Trafic deviat pe DN 7: Trecerea la nivel de la Termocentrala Mintia se închide din 7 noiembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul joacă restanța cu CS Afumați
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bicicletele “Velo Corvin” din Hunedoara, „la odihnă” pe timpul sezonului rece
-
Actualitatecu 3 zile in urma
A început returul sezonului regular din Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente importante în comuna Bucureșci