Connect with us
Data: 20/01/2025
.

Actualitate

Ordonanțele guvernamentale afectează și Universitatea din Petroșani

Publicat

pe

Anul 2025 aduce un nou set de ordonanțe guvernamentale care afectează activitatea instituțiilor. Pe lângă anumite măsuri fiscale, această ordonanță prevede și înghețarea angajărilor.

Astfel, și Universitatea din Petroșani este afectată de aceste măsuri.

Cu detalii vine prof. univ.dr. ing Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.

”Avem niște posturi scoase la concurs înainte de acestă ordonanță. Eu sper că, după buget și după ce se clarifică anumite probleme stringente ale Guvernului, să se dea o nouă ordonanță pentru a putea ocupa, în principal, locurile didactice cu colegi tineri care să poată fi formați ca apoi să poată ține standardele înalte ale universității. Aici vorbim despre acele posturi didactice care se vacantează în cursul acestui an prin ieșirea la pensie a unor colegi”, a declarat prof. univ.dr. ing Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.

FOTO: ARHIVĂ

Actualitate

Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”

Publicat

pe

Redactat de

Elevi de la mai multe instituții de învățământ din județul Hunedoara au participat la Concursul de informatică “Aurel Vlaicu”, competiție organizată de tânărul orăștian Alexandru Todoran, sub coordonarea profesorului Daniel Popa.

Concursul județean de informatică s-a desfășurat, în weekendul trecut, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie și a constat în rezolvarea unor probleme de natură algoritmică, pe modelul celor de la Olimpiada Națională de Informatică, concepute de Alexandru Todoran.

Fost elev al Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, Alexandru Todoran este în prezent, student în primul an la cea mai veche și prestigioasă universitate din lume, la Harvard.

“Alexandru s-a întors în vacanță acasă, după câteva luni de studiu la Harvard. Participanții la concurs, elevi din clase de gimnaziu sau liceu, s-au înscris din tot județul, de la școlile: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad, L.T. E. „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Brad, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad. Premierea câștigătorilor a fost făcută de Alexandru Todoran, prof. Popa Daniel și Președintele Asociației părinților, dna. Mihaela Bozdog. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, reprezentat de dna. Inspector Școlar General Ștefănie Maria, pentru sprijinul acordat acestui concurs, pentru popularizarea lui în școlile hunedorene, pentru colaborarea derulată la toate cele trei ediții ale concursului. Mulțumim sponsorilor concursului: Asociația de părinți, reprezentată de dna. Mihaela Bozdog, o parteneră a activităților școlii și mulțumiri lui Lions Palia Orăștie pentru mâna întinsă! Mulțumim Centrului de Excelență Hunedoara, reprezentat de dna. director Vlad Cristina, un partener de tradiție al colegiului nostru!”, a transmis Adriana Chira, directorul Colegiului Național „Aurel Vlaicu” Orăștie.

Concursul județean de informatică „Aurel Vlaicu” s-a aflat la ediția a treia, având scopul de a crea o comunitate de elevi pasionați de informatică din județul Hunedoara.

Advertisement
Sursa foto: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Citeste mai mult ...

Actualitate

Distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul ce tocmai s-a încheiat a adus un val de distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului, unde zăpada și vremea superbă au făcut ca iubitorii sporturilor de iarnă să profite din plin de condițiile excelente. Stațiunile din regiune au fost pline de turiști și localnici, dornici să se bucure de frumusețea peisajului montan și de adrenalina coborârilor pe pârtie.

Pârtiile au fost pregătite impecabil pentru schiori și snowboarderi de toate nivelele, iar mulți dintre aceștia au ales să petreacă întreaga zi pe zăpadă, profitând de cele mai bune condiții de până acum în acest sezon. De la începători la avansați, toți s-au bucurat de momente de neuitat, iar atmosfera a fost una de sărbătoare, cu muzică și voie bună răspândite pe toată lungimea pârtiilor.

Stațiunile din Valea Jiului sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care doresc să se relaxeze și să se distreze în mijlocul naturii, iar weekendul acesta a dovedit încă o dată că regiunea are tot ce le trebuie iubitorilor de schi și nu numai.

Această perioadă de vârf a sezonului aduce nu doar satisfacție sportivă, ci și o oportunitate pentru economia locală de a atrage turiști din toate colțurile țării. Pe lângă sporturile de iarnă, pârtiile sunt și un loc ideal pentru petrecerea timpului în aer liber, în familie sau cu prietenii.

Cu siguranță, Valea Jiului continuă să fie una dintre cele mai apreciate destinații montane din România, oferind, pe lângă o experiență sportivă de calitate, și peisaje de vis care vor rămâne în amintirea celor care le-au admirat.

FOTO: FACEBOOK COMPLEX MONTANA STRAJA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Râsul și cerbul, surprinși în imagini spectaculoase în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat continuă să fie un sanctuar al biodiversității, iar recent camerele de monitorizare a faunei amplasate în zonă au capturat momente rare din viața sălbatică: un râs (Lynx lynx), cunoscut drept „fantoma pădurilor”, și un cerb (Cervus elaphus) aflat în preajma acestuia. Potrivit reprezentanților parcului, imaginile surprind un comportament natural rar întâlnit, mai ales că în această perioadă râsul se află în sezonul de împerechere.

Râsul, un vânător iscusit și discret, evită de obicei contactul cu omul și străbate teritorii vaste în zone greu accesibile. Monitorizarea acestei specii, precum și a altor carnivore mari, precum ursul (Ursus arctos) și lupul (Canis lupus), este posibilă datorită tehnologiei camerelor amplasate strategic în parc.

Acest parc, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în județul Hunedoara și reprezintă una dintre cele mai valoroase arii protejate din România. Pe lângă speciile emblematice de carnivore, zona adăpostește numeroase alte animale sălbatice, precum cerbii, caprele negre și marmotele, alături de o floră impresionantă, care include specii rare și endemice.

Vizitatorii sunt îndemnați să respecte reglementările stricte ale parcului, pentru a proteja acest ecosistem unic, în care natura ne oferă constant momente ce ne lasă fără cuvinte.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate