Actualitate
Stau cu mâna întinsă în loc să muncească Asistaţii social din Petroşani au făcut coadă la pomana de la stat – Săracii au primit ieri mâncare pentru două săptămâni şi au dat năvală la cantina socială.- Zeci de oameni numai buni de pus la muncă şi o gloată de copii sărăcăcios îmbrăcaţi au luat ieri cu asalt cantina socială din Petroşani. Diana Mitrache redactia@servuspress.ro Motivul: au primit mâncare pentru două săptămâni, timp în care angajata de la Asistenţă Socială va fi în concediu. „N-avem unde munci şi avem mulţi copii” Coada la cantina socială a fost un eveniment inedit, iar oamenii s-au plâns că nu au ce mânca şi că de aceea sunt acolo. Erau totuşi bărbaţi şi femei care sunt în putere şi care ar putea să muncească, însă, preferă să stea cu mâna întinsă şi să aştepte pomană. Cei de pe margine au dat, însă, verdictul: „Crezi că vor şti să gătească? Vor avea o zi, două, mâncare şi să îi vezi mai apoi!”, a spus un privitor de pe margine. Cei mai mulţi locuiesc în blocul de lângă cantină şi cât e ziua de lungă aşteaptă ora mesei. Acum, că angajata primăriei va fi în concediu, ei au primit cantităţi importante de carne de porc, pui, mezeluri, costiţă, slănină, margarină şi brânză. O adevărată pomană, pentru simplul motiv că sunt asistaţi social. „Unde să muncim, că nu avem unde şi avem mulţi copii. Noi aşa trăim aici şi o să ne ajungă mâncarea astea până vom primi hrana caldă”, a spus una dintre femei, care venise cu toţi copiii la coadă, după alimente. Casetă spart: Oamenii au primit, printre altele, carne de porc, pui, mezeluri şi brânză Bulină: Cu copiii după ei, oamenii au stat ore în şir în faţa cantinei din Petroşani Explicaţică până acum primeau mâncare caldă, ieri săracii au plecat acasă cu carne crudă de porc sau pui
Asistaţii social din Petroşani au făcut coadă la pomana de la stat
Săracii au primit ieri mâncare pentru două săptămâni şi au dat năvală la cantina socială
Zeci de oameni numai buni de pus la muncă şi o gloată de copii sărăcăcios îmbrăcaţi au luat ieri cu asalt cantina socială din Petroşani.
Motivul: au primit mâncare pentru două săptămâni, timp în care angajata de la Asistenţă Socială va fi în concediu.
„N-avem unde munci şi avem mulţi copii”
Coada la cantina socială a fost un eveniment inedit, iar oamenii s-au plâns că nu au ce mânca şi că de aceea sunt acolo. Erau totuşi bărbaţi şi femei care sunt în putere şi care ar putea să muncească, însă, preferă să stea cu mâna întinsă şi să aştepte pomană. Cei de pe margine au dat, însă, verdictul: „Crezi că vor şti să gătească? Vor avea o zi, două, mâncare şi să îi vezi mai apoi!”, a spus un privitor de pe margine.
Cei mai mulţi locuiesc în blocul de lângă cantină şi cât e ziua de lungă aşteaptă ora mesei. Acum, că angajata primăriei va fi în concediu, ei au primit cantităţi importante de carne de porc, pui, mezeluri, costiţă, slănină, margarină şi brânză. O adevărată pomană, pentru simplul motiv că sunt asistaţi social. „Unde să muncim, că nu avem unde şi avem mulţi copii. Noi aşa trăim aici şi o să ne ajungă mâncarea astea până vom primi hrana caldă”, a spus una dintre femei, care venise cu toţi copiii la coadă, după alimente.
Actualitate
Mistreți surprinși de camerele de monitorizare în Parcul Național Retezat
Camerele de monitorizare instalate de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR) au surprins imagini cu mistreți în habitatul natural al acestora. Parcul, recunoscut pentru biodiversitatea sa impresionantă, găzduiește numeroase specii de mamifere, păsări și reptile, fiind unul dintre cele mai importante refugii naturale din România.
Datorită habitatelor variate și a intervenției umane reduse, fauna din Parcul Național Retezat este extrem de diversificată, atât ca număr de specii, cât și ca populație de exemplare. Printre speciile protejate care trăiesc aici se numără râsul, ursul brun, lupul și capra neagră.
Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fiind situat în sud-vestul țării. Acesta reprezintă un important punct de atracție pentru cercetători, turiști și pasionații de natură.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Părintele Arsenie Boca a fost proclamat sfânt. Inclus în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți 15 noi sfinți canonizați
La împlinirea unui secol de la înființarea Patriarhiei Române, a avut loc și proclamarea celor 16 noi sfinți români, canonizați anul trecut, printre care se numără și Părintele Arsenie Boca de la Prislop, care va fi prăznuit anual în ziua de 28 noiembrie.
Proclamarea celor 16 sfinți, canonizați anul trecut, printre care și Părintele Arsenie Boca, a avut loc la Catedrala Patriarhală, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
“Evenimentul istoric a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române. La slujbă au participat și membrii Adunării Naționale Bisericești, iar pe Dealul Mitropoliei au fost prezenți sute de credincioși”, a anunțat Basilica.
La ora 12:00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, a proclamat public canonizarea celor 16 noi sfinți.
O jumătate de oră mai târziu, tot în Catedrala Patriarhală, a avut loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești. De asemenea, de la aceeași oră, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române s-a săvârșit slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia au fost trase clopotele timp de un minut.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, anul trecut, canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX, printre aceștia aflându-se și Părintele Arsenie Boca de la Prislop.
Cei 16 noi sfinți și zilele de cinstire
-
Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
-
Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
-
Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
-
Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
-
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
-
Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
-
Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
-
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);
-
Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
-
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
-
Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
-
Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
-
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);
-
Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
-
Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
-
Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Cine a fost Arsenie Boca – „Sfântul Ardealului”
Părintele Arsenie Boca, cunoscut ca și „Sfântul Ardealului”, s-a născut în data de 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vața de Sus, într-o familie de oameni simpli. După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Brad, în 1929 s-a înscris la Academia Teologică„Andreiană” din Sibiu (1929-1933). În anul 1939 a petrecut trei luni pe Muntele Athos. A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. Numele „Arsenie” l-a primit în data de 3 mai 1940 când a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A condus acea obște până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop. A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție. În anul 1959 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcașului de cult.
În ziua de 28 noiembrie 1989, Părintele Arsenie Boca a trecut la cele veşnice, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, județul Hunedoara, loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară care vin să se închine la mormântul marelui duhovnic al Ortodoxiei româneşti.
Actualitate
Simulare Evaluarea Națională și Bacalaureat: Au fost publicate programele pentru susținerea probelor
Ministerul Educației a publicat, marți, programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Balacaureat în anul școlar 2024-2025.
Astfel, potrivit calendarului simularea probelor la Evaluarea Națională va începe în 17 martie, iar la Bacalaureat în 24 martie 2025.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atleții de la SCM Deva, pe podium la Cupa României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de curent electric pe câteva străzi din Deva și în mai multe localități din județ, între 3 și 7 februarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Medalii naționale la popice pentru Inter Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tineri bănuiți că ar fi deținut substanțe interzise. Unul dintre aceștia, oprit în trafic pe un bulevard din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lămuriri privind majorarea taxei de salubrizare la Geoagiu. Tensiuni în ședința de CL
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat dat dispărut de colegii de muncă. A plecat de la locul în care era cazat, din comuna Dobra
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Recital extraordinar la Deva: Leontina Văduva aduce farmecul șansonetelor și al muzicii clasice
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UEFA Europa League: Rezultate, clasament și program