Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

ALDE și PSRO, la braț în Consiliul Local Deva?

Publicat

pe

Luna ianuarie a fost una plină de turbulențe pe scena politică din județul Hunedoara și, dacă nu vor fi schimbări majore, și februarie se anunță a fi una la fel.

Prima lună a anului în curs a fost marcată de mai multe evenimente politice, care pot avea implicații majore într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Multe evenimente

Anul a început cu o veste tristă, respectiv încetarea din viață, în urma unei boli incurabile, a fostului primar al orașului Geoagiu, Ioan Vălean, care a fost în fruntea localității balneare între 2012 și 2016. Au urmat, apoi, contrele dintre PNL și PSD pe tema alocării de sume defalcate din unele venituri ale statului, de către Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, către administrațiile publice locale din teritoriu. Liberalii au reclamat că așezările din județ conduse de primari din partidul lor au fost, clar, văduvite, de niște sume importante, exemplul cel mai elocvent fiind Deva, care a primit banni mai puțini chiar decât unele comune, iar pe de altă parte cei din PSD consideră că alocarea a fost una realistă, localitățile la care se făcea referire primind alți bani, de la Finanțe. Cei de la PNL au declarat că vor ataca hotărârea de CJ în contencios administrativ și rămâne de văzut în ce fel se va pronunța instanța. Și, nu în ultimul rând, a venit schimbarea de Guvern, care, în noul Executiv, condus, în premieră pentru țara noastră, de o femeie, fiind vorba despre social – democrata Viorica Vasilica Dăncilă, a adus două portofolii pentru județul Hunedoara, Externele rămânând la Teodor Meleșcanu, un „veteran” în funcții de rang înalt, în vreme ce la Diasporă (Ministerul Românilor de Pretutindeni, cum este denumirea oficială, n. red.) este „debutanta” Natalia Intotero, ambii fiind din Brad, oraș căruia i s-a promis, din nou, racordarea la rețeaua de alimentare cu gaz metan. Și ar mai fi de notat și alegerea, așteptată, de altfel, a primarului Florin Oancea, ca președinte al filialei municipale PNL Deva, funcție ce o deținea cu titlu de interimat.

SPIGM, mărul discordiei

Advertisement

Dar principalul punct de atracție, din punct de vedere politic, este ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Local (CL) al municipiului Deva. La prima ședință ordinară a legislativului devean din acest an, printr-un proiect de hotărâre, Florin Oancea, primar PNL, a cerut înlocuirea viceprimarului Răzvan Mareș, de la PSRO, cei doi fiind aliați la alegerile locale parțiale de anul trecut, cel din urmă renunțând la candidatură în favoarea primului, souție văzută atunci, de ambele părți, drept cea mai viabilă de a învinge PSD și de a forma o majoritate în CL. Motivul pentru care Oancea dorea schimbarea lui Mareș era, conform notei de fundamentare, activitatea defectuoasă de la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Muncipală (SPIGM) Deva, organism pe care îl coordona viceprimarul. Apoi, în urma zvonurilor care arătau că reprezentanții PSD din CL Deva nu se vor prezenta la ședință, care s-au și confirmat, Florin Oancea a propus, ca punct suplimentar pe ordinea de zi a aceleiași ședințe, și înlocuirea celuilalt viceprimar, social – democratul Ovidiu Moș, motivul fiind, în linii mari, același SPIGM. Mai exact, lui Ovidiu Moș i s-a reproșat faptul că SPIGM nu a funcționat corespunzător în perioada în care acesta urmând a răspunde pentru proasta activitate de acolo în perioada în care a fost primar interimar al municipiului Deva. La vot, așa cum se știe, propunerile lui Oancea nu au trecut, iar Mareș și Moș au rămas viceprimari, însă primarul a anunțat că va cere înlocuirea celor doi din funcții la fiecare ședință de CL.

Nuanțări de declarații

Zvonurile o indicau pe Andreea Ciobanu de la PSRO ca viitor viceprimar, care a votat alături de liberali. Apoi a urmat un război al declarațiilor, în care Răzvan Mareș, ca președinte de filială județeană, a exclus-o pe Andreea Ciobanu din partid, iar aceasta a contratacat, spunând că PSRO se va desființa, lucru adevărat, și că nu mai are cum să fie dată afară, lucru care comportă multe chichițe juridice, ce pot fi interpretate în fel și chip. Apoi a venit și o nuanțare din partea liberalilor, președintele județean al PNL, Lucian Heiuș, spunând că partidul nu-și dorește funcții de viceprimar al Devei, acestea putând să râmână la PSD și PSRO, care au majoritate în CL, cu sprijin ALDE și UDMR, însă își doresc alte persoane în acest post.

Nici nu confirmă, dar nici nu infirmă

La ora actuală, în CL Deva sunt câte șase consilieri de la PSD și PSRO, incluzând-o, aici, și pe Andreea Ciobanu, cinci de la PNL și câte doi de la ALDE și UDMR, iar pentru schimbarea unui viceprimar este necesară o majoritate calificată, de 14 voturi. La voturile din ședința de CL la care am făcut referire, UDMR și ALDE au votat diferit, însă acest lucru nu a afectat rezultatul, dar cele două partide au arătat, astfel, o „deschidere” largă la negocieri. În schimb, însă, cum PSRO se va desființa, mai devreme sau mai târziu, consilierii acestui partid nu vor mai avea constrângeri pe linie ierarhică și nici nu mai pot fi amenințați cu excluderea din partid. În schimb, însă, se vorbește deja, pe la colțuri, ce-i drept, despre o idilă politică între PSRO și ALDE. „Am auzit și eu astfel de zvonuri, dar nu am purtat niciun fel de discuție cu Răzvan Mareș. Au venit la noi în partid membri ai PSRO, dar nu consilieri locali de la Deva. Noi rămânem, în continuare, un partid deschis și nu excludem nicio variantă”, a declarat Mircea Moloț, liderul județean al ALDE. O poziție vrelativ asemănătoare a avut-o și Răzvan Mareș. Până la desființarea partidului, noi rămânem consilieri locali din partea PSRO. După desființare, atunci fiecare poate vota cum dorește și cu cine dorește. De asemenea, după desființare, consilierii pot rămâne independenți sau se pot înscrie în orice alt partid, inclusiv în ALDE, dar nu am avut nicio discuție cu reprezentanții formațiunii respective pe această temă”, a spus acesta, ambele declarații, elegante, de altfel, lăsând loc de numeroase variante.

Advertisement

În loc de concluzii

Dacă se va realiza „mariajul”, iar cele două partide vor merge la braț în CL Deva, ALDE va deveni majoritar în legislativul reședinței de județ, cu șapte sau chiar opt consilieri, dacă Andreea Ciobanu va fi exclusă, sau PSRO va reveni la sentimente bune, ca în cazul lui Ioan David și Florin Mureșan. Iar în acest caz, PSD având șase consilieri, viceprimarii actuali vor rămâne în funcție. Însă, cum în politică se poate întâmpla orice, iar la Deva ALDE are relații mult mai bune cu PNL decât cu PSD, partenerul de la guvernare, se poate forma o altă majoritate, la care să participe și UDMR, prin care Ovidiu Moș și-ar pierde postul de viceprimar, lucru care s-ar putea întâmpla și dacă este dat afară din propriul partid, social – democrații având o bogată experiență la acest capitol, mai ales la nivel guvernamental. Oricum, dacă se va adeveri situația de mai sus, ALDE nu se va deoparte nicicum pentru a avea un post de viceprimar de reședință de județ, lucru care nu-i de colea, în condițiile în care, după alegeri, a avut doar doi consilieri locali. Cum, la fel, deși este mai greu de crezut, dar deloc imposibil, și UDMR își poate face calcule pentru un post de viceprimar în Deva.

Advertisement

Actualitate

Ședință la Prefectura Hunedoara. Discuții privind problematica gravă a incendiilor de vegetație uscată

Publicat

pe

Redactat de

Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin, a convocat, astăzi, o întâlnire cu reprezentanți ai mai multor instituții, în cadrul căreia a fost discutată problematica gravă a incendiilor de vegetație uscată, un fenomen care, din păcate, continuă să afecteze județul nostru.

La întâlnirea, ce a avut loc la sediul Prefecturii Hunedoara, au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara, ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara.

Apel ferm către cetățeni să nu mai incendieze vegetația uscată

Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin, a făcut un apel către cetățeni să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să nu mai incendieze vegetația uscată.

“Statisticile arată că, la nivel județean, suprafețe mari de teren sunt incendiate în fiecare an, provocând pagube semnificative comunităților locale. Dincolo de distrugerea mediului, aceste incendii reprezintă un pericol real pentru viețile oamenilor și bunurile acestora. În plus, degajarea de fum și particule toxice are consecințe directe asupra sănătății populației. Facem un apel ferm către fermieri, proprietari de terenuri și toți cetățenii din județul Hunedoara să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să nu mai incendieze vegetația uscată. Această practică, pe lângă faptul că este ilegală, poate duce la pierderi de vieți și bunuri, la retragerea subvențiilor pentru fermierii care recurg la incendiere și la punerea în pericol a salvatorilor care intervin în astfel de situații. Lupta împotriva incendiilor de vegetație nu este doar responsabilitatea autorităților, ci și a fiecăruia dintre noi. Este esențial ca toți cetățenii să înțeleagă că prevenirea acestor incendii depinde în primul rând de respectarea legii și de asumarea unei atitudini responsabile față de comunitate și mediu”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin.

Advertisement

CJSU Hunedoara, convocat vineri

Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin a anunțat că, vineri, va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara pentru a actualiza măsurile de prevenire și combatere a incendiilor de vegetație. Totodată, a anunțat că, alături de partenerii instituționali, vor fi intensificate acțiunile de control și se vor aplica sancțiuni drastice celor care pun în pericol siguranța comunităților locale.

Numai în weekendul trecut, pompierii hunedoreni au intervenit pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, înregistrate în mai multe localități ale județului. Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiune cu efective mărite pe DN 66, în vederea reducerii riscului rutier

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii Poliției Orașului Hațeg și cei ai Secției de Poliție Rurală Hațeg au desfășurat, în cursul zilei de ieri, activități preventive în trafic, pe Dumul Național (DN) 66, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și a combaterii nerespectării regimului legal de viteză.

Peste 60 de autovehicule au fost trase pe dreapta și mai mulți șoferi testați cu etilotestul sau cu aparatele DrugTest. În două cazuri au fost întocmite dosare penale.

“În cadrul acțiunii, polițiștii au oprit pentru verificări 64 de autovehicule, iar 16 conducători auto au fost testați cu aparatele de stabilire a consumului de alcool sau droguri. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.250 de lei, au reținut trei certificate de înmatriculare și au întocmit două dosare de cercetare penală”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

La Ruși, polițiștii au oprit autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Moșnița Nouă, județul Timiș. Mașina, cu număr de circulație provizoriu, figura ca fiind neînmatriculată, spun oamenii legii.

Puțin mai devreme, polițiștii au depistat în trafic un alt bărbat, în vârstă de 52 de ani, din orașul Călan, care conducea un autoturism pe DN 66, în comuna Bretea Română. În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul deține permis de conducere cu o categorie necorespunzătoare și permis de conducere anulat, fapt pentru a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Advertisement

Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.

 

Foto: arhivă
Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă sesiune de lucru a AJF Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o nouă sesiune de lucru. Dacă săptămâna trecută a avut loc o sesiune cu reprezentanții echipelor de seniori, în curând va avea loc o acțiune dedicată activității la nivel de copii și juniori.

La Călan

La această sesiune de lucru, care va avea loc joi, 13 februarie, la Liceul Tehnologic “Ovid Densușianudin Călan, începând cu ora 17:30, sunt așteptați reprezentanții cluburilor hunedorene care au echipe de copii și juniori. Acțiunea se adresează atât cluburilor cu activitate exclusivă de copii și juniori, dar și celor din Ligile 4 și 5 din județul Hunedoara care au în structura lor atât formații de seniori, cât și grupe juvenile. „Temele propuse pentru discuție în cadrul sesiunii de lucru de la Călan sunt stabilirea datelor de start pentru competițiile de juniori, configurarea seriilor pentru competițiile fără rezultate pentru partea a doua a sezonului 2024-2025, aspecte legate de clasificarea fotbalului amator, precum și alte subiecte de interes propuse de reprezentanții echipelor. Prezența tuturor cluburilor este esențială pentru buna organizare și dezvoltare a competițiilor de copii și juniori! Vă așteptăm pentru a construi împreună viitorul fotbalului juvenil”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.

La ora actuală AJF organizează un număr de 12 campionate juvenile la nivelul județului Hunedoara, respectiv U7, U8, U9 (cu două grupe), U10 (tot două grupe), U11 (trei), U12, U 13 (trei grupe), U14, U15 (două), U16, U17 și U19.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate