Actualitate
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR I
Pentru istoria recentă aducerile-aminte, memoriile au o semnificaţie majoră. Ele aduc în prim plan elemente ale trecutului apropiat absolut necesare pentru devoalarea unor unor fapte pe care memoria colectivă le ignoră repede cu marea inconsecvenţă care o caracterizează. Afirmaţia este valabilăşi pentru ceea ce a fost definită ca Epoca de Aur, perioada 1965-1989, când Nicolae Ceauşescu s-a aflat în fruntea unui regim, caracterizat ca cel mai semnifictiv pentru ontosul naţiunii române. Oare chiar aşa a fost ?
La o serie de întâlniri subiectul este deschis de unii sau de alţii, mai ales cei trecuţi de vârsta mijlocie, care au nostalgia bunăstării lor trecute dar şi a tinereţii care nu poate fi, normal, uitată. Cel mai adesea argumentele se referă la realizările perioadei: blocuri, metrou, Casa Poporului, canal Dunăre-Marea Neagră, etc., de parcă până atunci în spaţiul românesc nu s-ar fi construit nimic. Ne întrebăm, Palatul Culturii din Iaşi, Cazinoul din Constanţa, Palatul Poştelor şi sediul central al CEC-ului, ambele din Bucureşti, când au fost construite ? Asta pentru a pomeni doar câteva din simbolurile arhitectonice româneşti.
Un bun prieten, cu un deosebit simţ al onoarei, îmi spunea odată consideraţiile sale privind trecuta perioadă. Lucra, în acei ani, la o întreprindere industrială ca maistru. Avea salariul de încadrare 4.500 lei însă foarte rar primea sub 9.000 lei lunar. Dar, continuă el să povestească, nu exista lună să nu facă şi ciubuc între 500 şi 2.000 lei, pentru că un principiu nelegiferat dar cvasiunanim acceptat spunea că cine unde munceşte de acolo trebuie să şi trăiască. Oamenii doreau fel şi fel de materiale ca să nu mai vorbim de motorină care era o adevărată „valută” forte atunci. Subordonaţii, cei mai mulţi de fapt, veneau din lumea satului şi aveau nevoie de câte o zi liberă pentru muncile agricole dar nu vroiau să nu fie pontaţi. Se adresau maistrului, amicul meu care povesteşte, şi îl recompensau cu diverse produse agroalimentare, evident naturale nu contrafăcute plus o altă „valută”, ţuica cea de toate zilele. Întreprinderea s-a închis sau, mă rog, au falimentat-o tot cei care o păstoriseră în anii ceauşismului. Prietenul meu a rămas fără servici dar şi fără vreo câţiva ani lucraţi pentru a se putea pensiona. Sigur că regretă minunatele vremuri când trăia ca în sânul lui Avraam. Acum se zbate să gasească ici colo un loc de muncă pentru a putea accede la mult râvnita pensie.
În mod evident nu putem spune că regimul acela a avut doar tare. Părţile mai puţin nocive nu se datorau însă sistemului ca atare cât unor conjuncturi oarecum favorabile. De exemplu, Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca reprezenta o lume paralelă dincolo de anumite rigori ale ceauşismului. Orele de curs şi seminariile se derulau în conformitate cu metodologiile ştiinţifice unanim acceptate în lumea academică universală. Nici un cadru universitar nu a pomenit niciodată numele lui Nicolae Ceauşescu sau vreo ideee emanată de acesta cu privire la vreun moment istoric. Bibliografia recomandată nu amintea nici un titlu care să nu corespundă cerinţelor ştiinţifice sau să ascundă vreo conotaţie propangandistică oarecare. Exista organizaţie de partid, de uasc, se desfăşurau şedinţe. Totul era formal. Nu ştiu la alte facultăţi cum era. Eu mă pot referi doar la cea ale cărei cursuri le-am urmat. Viaţa studenţească, privită din perspectiva doctrinară, era pentru noi o planetă a intelectualismului. Tocmai de aceea nu pot să nu-i amintesc pe dragii noştri profesori, să nu le pomenesc numele. O fac în ordinea cronologică a cursurilor şi seminariilor pe care le-am frecventat: Hadrian Daicoviciu, Dumitru Protase, Dan Isac, Ioan Piso, Nicolae Edroiu, Frida Edelstein, Mircea Balaiş, Ligia Irimie, Pompiliu Teodor, Avram Andea, Samuil Goldenberg, Ovidiu Mureşanu, Liviu Maior, Nicolae Bocşan, Camil Mureşanu, George Tomuţa, Marcel Ştirban, Vasile Puşcaş, Vasile Vese, Teodor Cătineanu.
Ei, cu totul altfel au stat lucrurile când am ajuns la catedră. La şcoala unde predam erau şi clase de lice, prima treaptă, garnisită cu elevi care nu reuşiseră la admitere la nici un liceu. Eu le predam Istoria României. Manualele erau adevărate tratate dar cursanţii mei, unii dintre ei, nu ştiau să scrie şi să citească la propriu, nu că citeau greoi şi scriau incorect. Plus că trebuia să suţină trimestrial o teză. Eram cuprins de disperare. Tovarăşa director, profesoară de istorie, degrevată de ore m-a gratulat cu aceştia. Efectiv nu ştiam ce să fac. Degeaba le predam, le explicam tot degeaba. Cum să le prezint, de exemplu, Reformele lui Cuza când ei habar nu aveau cine a fost Alexandru Ioan Cuza. În clasa a VIII-a, deci nu cu mult timp în urmă, au studiat tot Istoria României, dar evident nu cu mine. În fine ca să exemplific pe deplin noul mediu în care lucram trebuie să fac o nouă relatare. Predam aceeaşi disciplinăşi la clasele a VIII-a dar acolo aveam şi elevi care vroiau să studieze. Odată, când explicam de zor, se deschide uşa la clasăşi intră elevul de serviciu care îmi spune că tovarăşa director mă cheamă urgent la dânsa. Îi răspund că mai sunt minute bune din orăşi când sună merg direct la. La scurt timp elevul revine gâfâind şi îmi spune că imediat să cobor. M-am panicat dar m-am dus. Foarte gravă îmi spune că a telefonat tovarăşul secretar cu propaganda şi este foarte supărat. Eu am rămas mut aşteptând continuarea. În oraş este foarte multă mizerie şi noi cu elevii trebuia să facem curăţenie. Eu, deşi mirat, am spus că mă voi conforma dar să termin ora, ce am de predat. Directoarea, foarte supărată, ma apostrofeazăşi mă întreabă unde mă cred. Imediat să trimit elevii acasă. Trebuia să vină echipaţi având şi unelte pentru activitatea pe care urma să o desfăşurăm. Alături de mine venea o colegă profesoară cu elevii din clasa la care era dirigintă. Elevii erau bucuroşi. În foarte scurt timp apar toţi respectând standardele cerute pentru activitatea respectivă. Ne îndreptăm spre obiectivul vizat. Eu discutam cu colega mea. Deodată în faţa noastră apare o lucrătoare de la salubritate urmată de câteva surate şi i se adresează colegei mele: „Apăi doamnă dacă ai venit meta noi plecăm că numai ne încurcăm”. Întoarce tomberonul, pune mătura pe umăr şi se îndepărtează. În fine, nu munca patriotică în sine era deranjantă ci maniera în care eram trataţi fiind la bunul plac al unui obscur activist.
Actualitate
Atenționare meteorologică. Cod galben de vânt puternic și viscol în mai multe regiuni ale țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă astăzi, 10 ianuarie, în intervalul orar 14:00 – 23:00. Fenomenele vizate includ intensificări ale vântului și viscol, în special în zonele montane.
Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze de 50–70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La altitudini mari, rafalele vor depăși 70–90 km/h, provocând viscol și reducând semnificativ vizibilitatea.
Zonele montane, cele mai afectate
În zonele de munte, condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile, cu vânt puternic și viscol care ar putea afecta activitățile în aer liber și transporturile. Este recomandată prudență maximă pentru turiștii aflați la altitudini mari și evitarea traseelor periculoase.
Evoluția fenomenelor meteorologice
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor persista în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie), cu viteze de 40–50 km/h în zona montană, dar și în sudul și estul țării.
Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze în permanență asupra stării vremii și să ia măsuri de siguranță, în special în zonele montane sau acolo unde condițiile de transport pot fi afectate.
FOTO: Salvamont Hunedoara
Actualitate
Un bursuc filmat în Parcul Național Retezat: Biodiversitatea spectaculoasă a unui colț de natură sălbatică
Camerele de monitorizare instalate în Parcul Național Retezat au surprins imagini inedite cu un bursuc în habitatul său natural. Reprezentanții parcului au distribuit aceste imagini, subliniind bogăția biodiversității din această arie protejată, situată în județul Hunedoara.
Mozaicul de habitate naturale sau puțin modificate de intervenția umană face din Parcul Național Retezat un refugiu pentru 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Printre speciile emblematice care își găsesc adăpost aici se numără râsul, ursul brun și lupul, carnivore mari europene esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este una dintre cele 22 de arii protejate din România și o destinație importantă pentru conservarea naturii. Datorită diversității habitatelor, de la păduri seculare la pajiști alpine și lacuri glaciare, acest parc continuă să atragă atenția cercetătorilor și pasionaților de natură din întreaga lume.
În plus față de rolul său de conservare, Retezatul reprezintă o atracție turistică de renume, oferind vizitatorilor ocazia de a observa flora și fauna sălbatică în mediul lor natural. Întâlnirea cu un bursuc – mamifer discret și nocturn – evidențiază eforturile continue de protejare a faunei locale și de menținere a biodiversității.
Aceste imagini oferă un nou prilej de a aprecia frumusețea și valoarea unică a Parcului Național Retezat, un loc unde natura încă își urmează cursul firesc, iar speciile sălbatice trăiesc în armonie cu peisajele spectaculoase ale Munților Retezat.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Campanie de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților derulată de ITM Hunedoara
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfășurat, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, o serie de acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul campaniei, au fost vizate atât drepturile individuale și colective ale angajaților, cât și reglementările referitoare la protecția lucrătorilor și a reprezentanților acestora.
Astfel, inspectorii de muncă au ajuns la 57 de angajatori mici și mijlocii și 853 de salariați, oferindu-le informații esențiale despre drepturile lor, precum și despre clauzele obligatorii din contractele individuale și colective de muncă. Detalii importante au fost oferite și despre dreptul de asociere, negociere colectivă și acțiune colectivă, drepturi care sunt reglementate de Codul Muncii și care trebuie respectate de toți angajatorii.
Campania a avut un impact semnificativ asupra înregistrării a 32 de noi contracte colective de muncă, contribuind la consolidarea dialogului social în județul Hunedoara. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe parcursul întregii perioade februarie – decembrie 2024, în cadrul unei campanii naționale ce a avut drept scop creșterea nivelului de informare al angajatorilor și salariaților.
În paralel, în luna decembrie 2024, inspectorii de muncă au organizat și o sesiune de informare dedicată angajatorilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. La evenimentul care a avut loc pe 10 decembrie la sediul ITM Hunedoara din Deva, au participat 38 de angajatori, care au fost informați cu privire la obligațiile legale de a emite aceste documente pentru salariații lor.
De asemenea, în cadrul controalelor efectuate, 76 de angajatori și 90 de salariați au fost informați despre condițiile în care se pot solicita adeverințele de vechime, iar toate informațiile necesare pot fi accesate în continuare pe site-ul oficial al ITM Hunedoara.
Această serie de acțiuni reprezintă un pas important în promovarea unui mediu de muncă transparent și în asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale angajaților din județul Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali