Connect with us
Data: 13/07/2024
.

Actualitate

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR I

Publicat

pe

Pentru istoria recentă aducerile-aminte, memoriile au o semnificaţie majoră. Ele aduc în prim plan elemente ale trecutului apropiat absolut necesare pentru devoalarea unor unor fapte pe care memoria colectivă le ignoră repede cu marea inconsecvenţă care o caracterizează. Afirmaţia este valabilăşi pentru ceea ce a fost definită ca Epoca de Aur, perioada 1965-1989, când Nicolae Ceauşescu s-a aflat în fruntea unui regim, caracterizat ca cel mai semnifictiv pentru ontosul naţiunii române. Oare chiar aşa a fost ?

FirczakLa o serie de întâlniri subiectul este deschis de unii sau de alţii, mai ales cei trecuţi de vârsta mijlocie, care au nostalgia bunăstării lor trecute dar şi a tinereţii care nu poate fi, normal, uitată. Cel mai adesea argumentele se referă la realizările perioadei: blocuri, metrou, Casa Poporului, canal Dunăre-Marea Neagră, etc., de parcă până atunci în spaţiul românesc nu s-ar fi construit nimic. Ne întrebăm, Palatul Culturii din Iaşi, Cazinoul din Constanţa, Palatul Poştelor şi sediul central al CEC-ului, ambele din Bucureşti, când au fost construite ? Asta pentru a pomeni doar câteva din simbolurile arhitectonice româneşti.

Un bun prieten, cu un deosebit simţ al onoarei, îmi spunea odată consideraţiile sale privind trecuta perioadă. Lucra, în acei ani, la o întreprindere industrială ca maistru. Avea salariul de încadrare 4.500 lei însă foarte rar primea sub 9.000 lei lunar. Dar, continuă el să povestească, nu exista lună să nu facă şi ciubuc între 500 şi 2.000 lei, pentru că un principiu nelegiferat dar cvasiunanim acceptat spunea că cine unde munceşte de acolo trebuie să şi trăiască. Oamenii doreau fel şi fel de materiale ca să nu mai vorbim de motorină care era o adevărată „valută” forte atunci. Subordonaţii, cei mai mulţi de fapt, veneau din lumea satului şi aveau nevoie de câte o zi liberă pentru muncile agricole dar nu vroiau să nu fie pontaţi. Se adresau maistrului, amicul meu care povesteşte, şi îl recompensau cu diverse produse agroalimentare, evident naturale nu contrafăcute plus o altă „valută”, ţuica cea de toate zilele. Întreprinderea s-a închis sau, mă rog, au falimentat-o tot cei care o păstoriseră în anii ceauşismului. Prietenul meu a rămas fără servici dar şi fără vreo câţiva ani lucraţi pentru a se putea pensiona. Sigur că regretă minunatele vremuri când trăia ca în sânul lui Avraam. Acum se zbate să gasească ici colo un loc de muncă pentru a putea accede la mult râvnita pensie.

În mod evident nu putem spune că regimul acela a avut doar tare. Părţile mai puţin nocive nu se datorau însă sistemului ca atare cât unor conjuncturi oarecum favorabile. De exemplu, Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca reprezenta o lume paralelă dincolo de anumite rigori ale ceauşismului. Orele de curs şi seminariile se derulau în conformitate cu metodologiile ştiinţifice unanim acceptate în lumea academică universală. Nici un cadru universitar nu a pomenit niciodată numele lui Nicolae Ceauşescu sau vreo ideee emanată de acesta cu privire la vreun moment istoric. Bibliografia recomandată nu amintea nici un titlu care să nu corespundă cerinţelor ştiinţifice sau să ascundă vreo conotaţie propangandistică oarecare. Exista organizaţie de partid, de uasc, se desfăşurau şedinţe. Totul era formal. Nu ştiu la alte facultăţi cum era. Eu mă pot referi doar la cea ale cărei cursuri le-am urmat. Viaţa studenţească, privită din perspectiva doctrinară, era pentru noi o planetă a intelectualismului. Tocmai de aceea nu pot să nu-i amintesc pe dragii noştri profesori, să nu le pomenesc numele. O fac în ordinea cronologică a cursurilor şi seminariilor pe care le-am frecventat: Hadrian Daicoviciu, Dumitru Protase, Dan Isac, Ioan Piso, Nicolae Edroiu, Frida Edelstein, Mircea Balaiş, Ligia Irimie, Pompiliu Teodor, Avram Andea, Samuil Goldenberg, Ovidiu Mureşanu, Liviu Maior, Nicolae Bocşan, Camil Mureşanu, George Tomuţa, Marcel Ştirban, Vasile Puşcaş, Vasile Vese, Teodor Cătineanu.

Ei, cu totul altfel au stat lucrurile când am ajuns la catedră. La şcoala unde predam erau şi clase de lice, prima treaptă, garnisită cu elevi care nu reuşiseră la admitere la nici un liceu. Eu le predam Istoria României. Manualele erau adevărate tratate dar cursanţii mei, unii dintre ei, nu ştiau să scrie şi să citească la propriu, nu că citeau greoi şi scriau incorect. Plus că trebuia să suţină trimestrial o teză. Eram cuprins de disperare. Tovarăşa director, profesoară de istorie, degrevată de ore m-a gratulat cu aceştia. Efectiv nu ştiam ce să fac. Degeaba le predam, le explicam tot degeaba. Cum să le prezint, de exemplu, Reformele lui Cuza când ei habar nu aveau cine a fost Alexandru Ioan Cuza. În clasa a VIII-a, deci nu cu mult timp în urmă, au studiat tot Istoria României, dar evident nu cu mine. În fine ca să exemplific pe deplin noul mediu în care lucram trebuie să fac o nouă relatare. Predam aceeaşi disciplinăşi la clasele a VIII-a dar acolo aveam şi elevi care vroiau să studieze. Odată, când explicam de zor, se deschide uşa la clasăşi intră elevul de serviciu care îmi spune că tovarăşa director mă cheamă urgent la dânsa. Îi răspund că mai sunt minute bune din orăşi când sună merg direct la. La scurt timp elevul revine gâfâind şi îmi spune că imediat să cobor. M-am panicat dar m-am dus. Foarte gravă îmi spune că a telefonat tovarăşul secretar cu propaganda şi este foarte supărat. Eu am rămas mut aşteptând continuarea. În oraş este foarte multă mizerie şi noi cu elevii trebuia să facem curăţenie. Eu, deşi mirat, am spus că mă voi conforma dar să termin ora, ce am de predat. Directoarea, foarte supărată, ma apostrofeazăşi mă întreabă unde mă cred. Imediat să trimit elevii acasă. Trebuia să vină echipaţi având şi unelte pentru activitatea pe care urma să o desfăşurăm. Alături de mine venea o colegă profesoară cu elevii din clasa la care era dirigintă. Elevii erau bucuroşi. În foarte scurt timp apar toţi respectând standardele cerute pentru activitatea respectivă. Ne îndreptăm spre obiectivul vizat. Eu discutam cu colega mea. Deodată în faţa noastră apare o lucrătoare de la salubritate urmată de câteva surate şi i se adresează colegei mele: „Apăi doamnă dacă ai venit meta noi plecăm că numai ne încurcăm”. Întoarce tomberonul, pune mătura pe umăr şi se îndepărtează. În fine, nu munca patriotică în sine era deranjantă ci maniera în care eram trataţi fiind la bunul plac al unui obscur activist.

Advertisement

Actualitate

Alertă în fața caniculei: Măsuri stricte pentru prevenirea incendiilor în perioadele de secetă

Publicat

pe

Redactat de

Într-un context de temperaturi extrem de ridicate și risc crescut de incendii de vegetație uscată, autoritățile atrag atenția asupra necesității unei vigilențe sporite și respectării riguroase a măsurilor preventive.

Folosirea focului deschis este strict interzisă în perioade de secetă și caniculă, pentru a minimiza riscul de propagare a incendiilor. De asemenea, aruncarea necontrolată a resturilor de țigări este interzisă, fiind o cauză frecventă de incendii în astfel de condiții.

Este imperativ ca orice activitate care implică focul să fie desfășurată doar în zone special amenajate și sub stricta supraveghere a persoanelor responsabile. Este esențială evitarea utilizării focului deschis în păduri sau în apropierea construcțiilor, depozitelor, sau a altor materiale inflamabile.

În plus, echipamentele agricole trebuie verificate cu atenție pentru a preveni eventualele surse de aprindere accidentală. Fiecare vehicul agricol ar trebui să fie echipat cu stingătoare adecvate și alte mijloace de intervenție rapidă în caz de incendiu. Astfel de măsuri tehnice și preventive sunt esențiale pentru a minimiza riscul de incendii devastatoare în aceste condiții meteorologice extreme, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Turismul de vară în Straja: Oază de relaxare și aventură pentru toți

Publicat

pe

Redactat de

Stațiunea montană Straja, situată în pitoreasca zonă a municipiului Lupeni, atrage turiști nu doar în sezonul de iarnă, renumită fiind pentru pârtiile sale de schi, ci și în lunile de vară. Aici, vizitatorii descoperă o oază de relaxare și recreere, beneficiind de peisaje superbe, aer curat și numeroase activități destinate atât adulților cât și copiilor.

În timpul verii, Straja se transformă într-un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură. Traseele montane bine marcate oferă oportunități de drumeții memorabile, unde turiștii pot explora flora și fauna locală, bucurându-se de liniștea și frumusețea peisajelor montane. Cei pasionați de ciclism montan găsesc aici trasee variate care le testează abilitățile și le oferă adrenalină.

Pentru cei care doresc o experiență de relaxare, Straja oferă posibilități de picnicuri în natură, plimbări relaxante și momente de liniște la marginea pădurilor. Aerul curat și prospețimea vegetației creează un mediu ideal pentru reîncărcarea bateriilor și pentru evadarea din agitația cotidiană.

O atracție specială în timpul verii o reprezintă taberele de vară organizate pentru cei mici. Aceste tabere sunt gândite pentru a oferi copiilor experiențe educative și distractive, prin activități diverse cum ar fi drumețiile, atelierele de creație, cursurile de orientare turistică și jocurile de echipă. Sub supravegherea unor instructori calificați, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să-și dezvolte abilitățile sociale și să-și facă prieteni noi într-un mediu sigur și prietenos.

Pentru cazare, Straja dispune de o gamă variată de opțiuni, de la pensiuni tradiționale la cabane moderne, toate oferind condiții excelente și ospitalitate autentică. Restaurantele locale încântă gusturile turiștilor cu preparate tradiționale și specialități locale, completând astfel experiența de vacanță cu deliciile gastronomiei locale.

În concluzie, stațiunea montană Straja din municipiul Lupeni se afirmă tot mai mult ca o destinație de top pentru turismul de vară, oferind activități și experiențe pentru toate vârstele. Cu peisaje de vis, aer curat și o mulțime de oportunități de recreere, Straja este locul ideal pentru o vacanță de neuitat.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avocat și executor judecătoresc puși sub control judiciar de DNA. Au creat prejudicii de peste 7,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au inițiat acțiunea penală și au dispus măsura controlului judiciar pentru două persoane, un executor judecătoresc și un avocat, acuzate de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

În perioada 2016-2020, aceștia ar fi pus în executare silită 28 de creanțe cu încălcarea normelor legale, cauzând un prejudiciu total de peste 7,7 milioane lei unităților bancare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 09 iulie 2024, față de două persoane (la data faptelor având calitatea de executor judecătoresc, respectiv avocat din cadrul Baroului Galați), pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit respectiv complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.

În perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, avocat în cadrul Baroului Galați, dar și a altor persoane, față de care se efectuează cercetări, ar fi pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care a fost cauzat unităților bancare respective un prejudiciu total de 7.776.432 lei.

Creanțele respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă, executând silit, creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de ex: într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).

Cu titlu de exemplu, în anul 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o unitate bancară, instanța dispunând anularea unor clauze din cuprinsul contractului de credit și obligând banca la plata către persoana respectivă a sumei de bani încasată nelegal (conform calculelor băncii, suma datorată era 4.187 lei)”, arată DNA.

Advertisement

În continuare, în anul 2019, s-a deschis un dosar de executare la BEJ Răducanu Camelia Cecilia care a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită, iar, ulterior, creanța a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. Executorul judecătoresc a întocmit o încheiere prin care a stabilit debit și cheltuieli de executare în sumă de 187.822 lei, iar, ulterior a comunicat adresa de înființare a popririi către Trezoreria mun. Cluj Napoca pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Ulterior, executorul judecătoresc a procedat la eliberarea în numerar a sumei de 175.000 lei către deținătorul creanței, apoi la reținerea onorariului execuțional și a cheltuielilor de executare în contul său de consemnare, fiind creat astfel un prejudiciu băncii respective, în cuantum de 183.635,11 lei.
Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul, în alte situații ar fi executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.

O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără o justificare anume.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai arată DNA.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate