Actualitate - Eveniment
Cartea „Monumente comemorative din Zarand dedicate eroilor din Răscoala lui Horea și Revoluției din 1848-1849”, lansată la muzeul din Brad
La Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din municipiul Brad a avut loc lansarea cărții „Monumente comemorative din Zarand dedicate eroilor din Răscoala lui Horea și Revoluției din 1848-1849”, semnată de Adriana Adam – muzeograf. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unei numeroase şi distinse audienţe.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva a găzduit vineri, 4 august 2023, Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, lansarea cărții „Monumente comemorative din Zarand dedicate eroilor din Răscoala lui Horea și Revoluției din 1848-1849”, autor Adriana Adam.
Lucrarea de cercetare a autoarei cuprinde următoarele capitole: 1. Demersuri ale românilor din Transilvania pentru comemorarea eroilor din 1784 și 1848 în perioada dualismului austro-ungar, 2. Monumente închinate eroilor răscoalei din 1784 și Revoluției din 1848-49, ridicate în perioada interbelică, 3. Monumente ridicate în perioada regimului comunist, 4. Monumente ridicate după 1989. 5.
Foto: MCDR Deva
“În prezența unui public numeros, căruia îi mulțumim pentru participarea la evenimentul nostru, doamna Bianca Leucian și dr. Cătălin Rișcuța au vorbit despre carte și autoarea ei, și din nou, despre eroii cu aură martirică ai Zarandului. Prin evenimentul nostru am adus un nou omagiu eroilor neamului, urmând astfel, îndemnul Reginei Maria: ”Cinstiți pe acei care pentru țara lor au căzut. Pomenirea lor este o fală pentru veacurile ce vor veni.””, au transmis reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.
Actualitate
FOTO: Porci albinoși, surprinși în Ocolul Silvic Brad
Recent, echipa de la Ocolul Silvic Brad a confirmat că purceii albinoși, împreună cu frații lor, surprinși de camerele de monitorizare a faunei acum câteva luni, au reușit să supraviețuiască și să se dezvolte în sălbăticie.
Imaginile obținute arată că animalele sunt sănătoase și au crescut bine în mediul lor natural.
Acest rezultat reflectă eforturile depuse în protejarea și îngrijirea faunei locale, fiind un exemplu al efectelor pozitive ale măsurilor de conservare. Echipa de la O.S. Brad a avut un rol important în această realizare, contribuind la asigurarea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea acestor animale rare.
Actualitate
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
Publicul numeros prezent, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, s-a bucurat de frumoasele cântece românești. Spectacolul, organizat în a doua parte a zilei, a fost unul impresionant. Nume consacrate ale muzicii populare alături de tineri interpreți au urcat pe scenă, oferind un adevărat regal folcloric. A fost o ediție cu totul specială, prin care s-a marcat împlinirea a două secole de la nașterea “Crăișorului Munților”.
Serbările Naționale de la Țebea au reunit, și în acest an, mii de oameni veniți din toate colțurile țării. După manifestările comemorative din Panteonul Moților, acolo unde își doarme somnul de veci marele erou național Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea, în a doua parte a zilei, pe scena amplasată în imediata vecinătate, a avut loc un spectacol extraordinar de muzică populară.
Cei mai de seamă interpreți de folclor au bucurat publicul cu cântecele lor
Nume mari ale folclorului românesc, dar și tineri interpreți, au urcat pe scenă, în cadrul spectacolului din cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea, oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean au adus, cu multă emoție, în fața publicului prezent, cântecele care i-au însoțit pe români prin istorie. Alături de aceste nume consacrate ale folclorului românesc, pe scenă au urcat și tineri interpreți de muzică populară, precum Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țîrdea. Acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan și Mircea Resiga).
Și în acest an, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor, iar cei care nu au putut să fie prezenți la Țebea, l-au putut urmări la TVR 1, în direct.
Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara: „Un public cald și numeros, care a susținut toți artiștii”
„A fost o ediție specială, cu participare numeroasă. Un public extraordinar, care a participat într-un număr mult mai mare comparativ cu anii anteriori, și care a susținut toți artiștii. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR. Au fost aproximativ trei ore de transmisiune în direct, ceea ce a presupus o organizare foarte riguroasă. Toți artiștii au fost la înălțime și și-au ales repertoriile foarte bine. Anul acesta, au fost și opt tineri artiști, laureați ai unor festivaluri mari din țară. Ne-am gândit că, anul acesta, fiind o ediție specială la Țebea, să invităm laureați ai festivalurilor mari din țară, să fie pe o scenă extraordinară, cum este cea de la Țebea, alături de generația de aur. Spectacolul a fost impresionant, un spectacol frumos, extraordinar de reușit. Publicul prezent s-a bucurat de frumoasele cântece românești (…) Am avut invitați din diverse zone ale țării (…) Sibiu, Bihor, Moldova, Oltenia, Ialomița și alți interpreți, alături de hunedoreni consacrați. Spectacolul a fost prezentat de doamna Iuliana Tudor, care a avut o prestație extraordinară”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Un spectacol pregătit din timp, cu minuțiozitate, de o întreagă echipă
Timp de mai bine de trei ore, participanții s-au bucurat de momente frumoase în cadrul spectacolului folcloric, a cărui pregătire a fost lungă și complexă. „Pregătirea unui astfel de spectacol durează câteva luni (…) Sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct. În plus, este o locație atipică, pentru că, una este să organizezi un eveniment în piața unui oraș sau într-o sală de spectacole, și alta, într-un câmp gol, unde nu prea ai nimic la dispoziție. Organizarea este dificilă, dar merită. O citez pe doamna Iuliana Tudor, care spunea că, la Țebea, este singurul eveniment cu caracter istoric care se mai organizează în țară la un asemenea nivel. Aducem mulțumiri publicului minunat prezent, în fiecare an, la Țebea. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijin, finanțare, pentru tot. Începând de la domnul președinte Laurențiu Nistor, toți cei din Consiliul Județean Hunedoara au fost acolo și ne-au susținut, chiar am avut o echipă puternică, o echipă a Consiliului Județean Hunedoara și a celorlalte instituții implicate în organizarea acestor manifestări cu o deosebită importanță. A fost un efort comun și acest lucru trebuie subliniat pentru că, într-adevăr, chiar așa a fost”, a mai declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
Actualitate
Vasilică Potecă, senator AUR: „Crăișorul Munților” rămâne un exemplu de curaj și devotament pentru națiunea noastră”
Conducerea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a fost prezentă, și în acest an, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate marelui erou național – Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit 200 de ani. Liderul partidului AUR, George Simion, împreună cu numeroși membri și simpatizanți ai acestei formațiuni politice, au fost alături de miile de români care au luat parte, duminică, la manifestările din Țara Zarandului, desfășurate în Panteonul Moților de la Țebea.
Vasilică Potecă, senator AUR de Hunedoara, a declarat că „Avram Iancu rămâne un exemplu de curaj și devotament pentru națiunea noastră și că moștenirea sa ne inspiră și ne responsabilizează să apărăm valorile naționale, angajându-ne să le ducem mai departe cu respect și mândrie”.
„200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților” – Avram Iancu, este pentru noi, pentru cei din Țara Zarandului, pentru cei din județul Hunedoara, pentru toată România, un eveniment extrem de important. În primul rând, pentru că ne-a lăsat un testament pe care toată lumea l-a evocat, și acel testament era de unirea și de prosperitatea românilor. Dacă partea cu unirea, să spunem, că am realizat-o și, în cei 200 de ani, România a devenit o Românie mare, o Românie în hotarele ei, în ceea ce privește partea de prosperitate lucrurile au lăsat și lasă, în continuare, foarte mult de dorit și încă mai avem de lucrat. Din punct de vedere al energiilor, trebuie să vă spun că a fost un lucru pozitiv, organizarea a fost bună (…) Îi felicit pe cei care au organizat aceste festivități și spun că energiile degajate astăzi, aici, au fost energii pozitive. (…) Era bun un Avram Iancu, în zilele noastre. Cred că ar fi fost un pic și mai revoluționar decât la Revoluția de la 1848, pentru că problemele sunt destul de complicate și destul de ne-naționale, ca să spun așa, într-un termen neacademic. Adică, avem aceste probleme, în continuare, cu pensiile, cu industriile, cu toate celelalte lucruri și cu bogățiile pe care acest județ le are și pe care nu le mai respectăm, nu le mai exploatăm și nu știm care este motivul pentru care mai marii acestei țări hotărăsc că nu putem fi stăpâni la noi acasă”, a declarat Vasilică Potecă, senator AUR, prezent la Serbările Naționale de la Țebea.
Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj de la Serbările Naționale de la Țebea. „200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, împreună, uniți! Noi suntem AUR. În fiecare an suntem prezenți în număr mare la Țebea, să fiți alături de noi, pentru a retrezi spiritul național, pentru a retrezi mândria de a fi român, pentru a lupta pentru independență și pentru bogăția românilor. Suntem o țară bogată cu populație sărăcită. Avram Iancu a pus pumnul în fața furtunii pentru a opri jaful național și pentru moții lui și pentru românii lui. Este timpul și noi să facem același lucru. Trei duminici la rând, mergeți la vot: 24 noiembrie, 1 decembrie, 8 decembrie, ca să facem dreptate pentru România și să îndeplinim testamentul lui Avram Iancu”, a transmis președintele AUR, George Simion, de la Serbările Naționale de la Țebea.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumul spre casă – acces greoi. Apelul fiicei unui hunedorean din satul Crișan către autorități: „Vă rog frumos să găsiți o soluție”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Salvator din pasiune”: Alți 12 tineri hunedoreni au finalizat cursurile programului
-
Actualitatecu o zi in urma
Weekend încărcat pentru pompierii hudedoreni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistări de curent electric, în perioada 09 – 13 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva: 676 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna august 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vasilică Potecă, senator AUR: „Crăișorul Munților” rămâne un exemplu de curaj și devotament pentru națiunea noastră”
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Remize pentru echipele hunedorene din Liga 3