Actualitate
Cazurile de violență în familie, semnalate Poliției, au crescut cu 26 la sută, în județul Hunedoara

Infracțiunile de violență în familie sesizate, în primul semestru al anului 2024, au crescut cu 26,11 la sută, la nivelul județului Hunedoara, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele statistice ale Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.
Cele mai multe infracțiuni sesizate sunt cele de loviri sau alte violențe, urmate de amenințare și abandon de familie, ponderea fiind deținută de cele comise în mediul urban, unde s-au reclamat de trei ori mai multe fapte decât în mediul rural.
“Referitor la cele 874 persoane vătămate a celor 850 infracțiuni sesizate în 2024, se constată că 787 au fost majori, în timp ce 87 au fost minori, 190 fiind bărbați și 684 femei”, precizează reprezentanții IPJ Hunedoara.
200 de ordine de protecție provizorii, emise în prima jumătate a acestui an
În prima jumătate a anului 2024, polițiștii hunedoreni au emis 200 ordine de protecție provizorii, cu 91 mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
“În raport cu evoluția fenomenului infracțional în materia violenței în familie, polițiștii hunedoreni oferă constant sprijin persoanelor vătămate, prin mijloacele legale pe care le au la dispoziție, incluzând emiterea ordinelor de protecție provizorie, dar și prin măsuri de prevenire a recidivei. Astfel, în semestrul I 2024, la nivelul județului Hunedoara polițiștii au emis 200 ordine de protecție provizorii (față de 109 ordine de protecție provizorii în semestrul I al anului 2023), dintre acestea 54 fiind confirmate de procuror, fiind transformate în ordine de protecție, toate fiind emise la solicitarea victimei”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu (infracțiune prevăzută de articolul 47, aliniatul 2 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice), au fost sesizate 12 infracțiuni, față de șase infracțiuni în perioada similară a anului 2023.
În semestrul I 2024, la nivelul județului Hunedoara au fost emise de către instanțele judecătorești 123 ordine de protecție, 57 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție (conform articolului 47, aliniatul 1 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice), au fost sesizate 54 infracțiuni, față de 31 în semestrul I al anului 2023.
În semestrul I al acestui an, au fost dispuse prin ordinele de protecție 232 de măsuri (obligații și interdicții), dintre care exemplificăm: evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, reintegrarea victimei și după caz, a copiilor, în locuința familiei, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii acesteia, interdicția față de agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate ori interzicerea oricărui contact, inclusive telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima.
Polițiștii hunedoreni implementează diverse măsuri pentru a combate și a reduce incidența acestui gen de infracțiuni și colaborează cu alte instituții cu atribuții în acest domeniu și cu organizații non-guvernamentale care oferă sprijin persoanelor vulnerabile, asigurându-se că acestea primesc ajutorul necesar.
Polițiștii vă reamintesc că:
În cazul violențelor intrafamiliale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei (dacă e făcută de victimă se numește plângere, dacă e făcută de un martor se numește denunț), în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie din zona respectivă, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente), a unei sesizări verbale făcută direct către polițistul care patrulează sau, poliția poate afla cu ocazia intervenției la un alt caz sau chiar din presă.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.
Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.
În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.
Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:
– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;
– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.
Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (O.P.P., cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie (O.P., cu o durată de maxim 6 luni).
Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus O.P.P. se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie O.P., cu informarea agresorului despre acest fapt.
Ordinul de protecţie provizoriu (O.P.P.) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.
Actualitate
Dosarul Mineriadei, retrimis în judecată

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru infracțiuni contra umanității, în cadrul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Alături de el, au fost inculpați și alți oficiali de rang înalt din perioada respectivă, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu.
Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fost implicați în organizarea unei represiuni violente împotriva manifestanților din Piața Universității, care se opuneau regimului instaurat după Revoluția din 1989. Conform procurorilor, atacul soldat cu moartea a patru persoane, rănirea altor 1.311 și violarea a două victime, a fost urmat de aproximativ 1.200 de persoane private ilegal de libertate.
Investigațiile au scos la iveală faptul că acțiunile represive au fost coordonate de Iliescu și alți lideri politici ai vremii, cu sprijinul forțelor de ordine și al minerilor aduși în capitală. În timpul acestor evenimente, sediile opoziției politice, locuințele liderilor acesteia și instituțiile media independente au fost devastate, iar victimele au suferit tratamente inumane.
Cazul va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
FOTO: Arhivă
Actualitate
Corvinul U15 a pierdut la penaltyuri

Ghinion teribil pentru juniorii de la Corvinul Hunedoara în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal U15.
Aceștia au pierdut, cu 6-5, după executarea loviturilor de departajare, pe teren propriu, în fața celor de la FC Bihor, după ce la finele timpului regulamentar de joc scorul fusese egal, scor 1-1, hunedorenii fiind egalați pe final, după ce au ratat mai multe ocazii de a se desprinde. De altfel, echipele vizitatoare au câștigat toate meciurile din sferturi, celelalte rezultate înregistrate fiind CSM Slatina – Aerostar Bacău 3-4, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați 0-2 și Kinder Brașov – Știința București 0-2.
Actualitate
APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru sprijinul financiar aferent anului 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de plată pentru intervențiile aferente sectorului apicol în anul 2025. Apicultorii și formele asociative pot solicita sprijin financiar până la data de 31 iulie 2025, depunând o singură cerere însoțită de documentele justificative, fie personal, fie prin intermediul unui reprezentant legal.
Pentru a facilita accesul la aceste fonduri, APIA a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” pe site-ul instituției (www.apia.org.ro). Documentul conține informații despre criteriile de eligibilitate, pașii necesari pentru completarea și depunerea cererilor, precum și obligațiile beneficiarilor.
Valoarea totală a sprijinului alocat pentru anul 2025 este de 12.163.260 euro, fiind împărțită egal între Uniunea Europeană (50%) și bugetul de stat al României (50%). Apicultorii trebuie să realizeze cheltuielile aferente intervențiilor între 1 ianuarie și 31 iulie 2025. După finalizarea verificărilor administrative și a controalelor la fața locului, APIA va efectua plățile conform sumei eligibile stabilite.
Cererile de finanțare se depun la sediile Centrelor Județene APIA sau la APIA Municipiul București, în funcție de sediul social al solicitantului, vatra stupinei, locul de deplasare în pastoral sau sediul formei asociative. Documentele în copie trebuie să fie certificate „conform cu originalul”, datate și semnate de către solicitant.
Sprijinul financiar pentru apicultori reprezintă o măsură importantă pentru dezvoltarea acestui sector și pentru susținerea producției de miere de calitate în România.
FOTO: FACEBOOK APIA-AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara