Actualitate
CFR Călători celebrează 106 ani de la Marea Unire cu trenuri speciale
În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, CFR Călători marchează 106 ani de la Marea Unire printr-un program special care aduce un omagiu evenimentului istoric din 1918.
Trenuri remorcate de locomotive decorate în culorile tricolorului vor purta simbolic numele unor personalități marcante ale vremii.
Aceste trenuri vor traversa principalele regiuni istorice și etnografice ale României, având ca destinație orașul simbol al Unirii, Alba Iulia. Evenimentul dorește să sublinieze unitatea națională și legătura între diferitele zone ale țării.
”Sâmbătă 30 noiembrie și duminică 1 decembrie 2024, angajații feroviari din toată țara, alături de toți românii, sărbătoresc 106 de ani de la Marea Unire sub conducerea regelui Ferdinand I. Pentru a marca evenimentul, mai multe trenuri ale CFR Călători care vor fi remorcate cu locomotive tricolore, vor purta în mod special numele unor personalități ale vremii. Aceste trenuri străbat toată țara și asigură legătura tuturor regiunilor istorice și etnografice ale României, cu Alba Iulia”, imnformează reprezentanții CFR Călători.
Prin această inițiativă, angajații feroviari, alături de toți românii, celebrează spiritul de solidaritate care a marcat momentul istoric al Marii Uniri. Călătorii sunt invitați să participe la această sărbătoare simbolică, care amintește de valorile ce au stat la baza formării statului național unitar român.
FOTO: FACEBOOK CFR CĂLĂTORI
Actualitate
Ultima zi pentru depunerea cererilor de ajutor pentru încălzire în Deva
Direcția de Asistență Socială Deva reamintește faptul că astăzi este ultima zi în care familiile și persoanele singure cu venituri mici pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire valabil pe toată perioada sezonului rece (noiembrie 2024 – martie 2025).
Solicitanții care depun cereri după această dată vor beneficia de ajutor începând cu luna decembrie 2024, pierzând sprijinul pentru luna noiembrie.
”20 noiembrie 2024, este ultima zi în care familiile și persoanele singure cu venituri mici mai pot depune cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire pe toată perioada sezonului rece (noiembrie 2024 – martie 2025). În cazul cererilor depuse după această dată, stabilirea dreptului la ajutor se va face începând cu luna decembrie 2024. Cererile și documentele justificative se depun în următoarele locații: Piața Centrală Deva, etaj 1, biroul nr. 22 (program: luni – joi, între orele 8:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00 sau vineri, între orele 8:00 – 11:00). Direcția de Asistență Socială Deva, etaj 1, Compartiment VMI – în cazul persoanelor care beneficiază de venit minim de incluziune (program: luni – joi, între orele 8:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00 sau vineri, între orele 8:00 – 11:00). Formularele-tip (cerere – declarație pe propria răspundere) pot fi solicitate în aceleași locații sau pot fi descărcate de pe https://dasdeva.ro, Secțiunea Copii și Familie sau accesând link-ul: https://dasdeva.ro/…/copii…/ajutor_familie_detaliu/28, unde sunt disponibile mai multe informații cu privire la acordarea ajutorului de încălzire și suplimentului pentru energie (acte necesare, lista bunurilor care conduc la excluderea acordării subvenției, limitele de venit și procentul de compensare stabilit de lege, valoarea subvenției, obligațiile beneficiarilor etc.). Până la această dată, aproape 450 de familii și persoane singure cu venituri reduse, din municipiul Deva, au solicitat Direcției de Asistență Socială Deva ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie. Conform datelor centralizate, 14% din totalul solicitanților sunt beneficiari de venit minim de incluziune. Pe de altă parte, aproape trei sferturi (72%) dintre devenii care au solicitat acordarea subvenției utilizează gaze naturale, în timp ce alți 20% folosesc combustibili solizi și/sau lichizi, iar 8% – energie electrică. Dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie se stabilește prin Dispoziție a Primarului, care este emisă o singură dată pentru toată perioada de acordare a subvenției. Solicitanții ale căror cereri vor fi respinse vor primi Dispoziția Primarului la adresa de domiciliu, cu motivarea soluției de respingere. Ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie reprezintă măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și se acordă, la cerere, familiilor cu venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană și persoanele singure cu venit mediu net de maximum 2.053 lei/lună”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
Ajutorul de încălzire este destinat sprijinirii persoanelor vulnerabile în gestionarea costurilor ridicate ale utilităților în sezonul rece, asigurându-le un trai mai decent în această perioadă dificilă. Cei interesați sunt încurajați să își finalizeze aplicațiile în cursul zilei de astăzi.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Investiții importante pentru comunitatea din Băița
Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.
Primarul, la al șaptelea mandat
Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. În urma alegerilor locale din iunie, primarul comunei Băița, Damian Diniș, a fost reales în funcție, și a început, nu cu mult timp în urmă, al șaptelea mandat consecutiv în fruntea localității, alături de echipa sa. “Vă mulțumesc, dragi cetățeni ai comunei Băița, din toată inima pentru încrederea și sprijinul vostru! Faptul că pot continua să fiu primarul vostru este un privilegiu, iar voi sunteți motivul pentru care îmi doresc mereu să fac lucrurile mai bine. Comuna noastră este specială datorită oamenilor care o formează. Împreună, am clădit o comunitate caldă, unită și plină de viață, iar acum sunt gata să lucrăm împreună pentru a aduce și mai multe bucurii și schimbări frumoase în viața noastră de zi cu zi. Pentru mine, cel mai important este să rămân aproape de voi, să vă ascult și să ne asigurăm că fiecare proiect și fiecare pas pe care îl facem este în beneficiul nostru, al tuturor. De asemenea, le mulțumesc din suflet colegilor, prietenilor și familiei mele pentru susținerea necondiționată. Vă promit că voi rămâne același om deschis și prietenos, gata să dau o mână de ajutor și să construim împreună o comună în care să ne simțim acasă”, a spus, în discursul său de învestitură de după depunerea jurământului, Damian Diniș, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Hunedoara, dar și din țară.
Cămine culturale reabilitate prin PNRR
După câștigarea alegerilor din vară administrația din Băița nu a intrat în vacanță, ci a continuat implementarea de noi proiecte în interesul comunității, iar unele dintre acestea se apropie, deja, de finalizare. Mai exact, edilii din Băiţa au reuşit să câştige finanţări în valoare de peste două milioane de lei pentru reabilitarea unor cămine culturale și unități de învățământ din satele aparţinătoare. „Fondurile provin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și acestea vor fi folosite pentru renovarea energetică moderată a căminelor culturale Trestia, Săliște și Fizeș, precum și a școlii primare din ultimul sat menționat. Aceste proiectele prevăd executarea de lucrări şi reparaţii la acoperişuri şi la faţadele clădirilor, aici fiind vorba și de izolarea termică și înlocuirea tâmplăriei existente, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, reabilitarea sau, după caz, modernizarea instalaţiilor electrice, inclusiv cu corpuri de iluminat economice, de tip LED, precum și reabilitarea instalațiilor de distribuire a căldurii și a apei calde. Lucrările de la Săliște și Trestia se apropie de finalizare, iar cele din Fizeș vor începe în curând”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei hunedorene Băița.
Vești bune pentru contribuabili
Administrația din Băița mai vine cu o veste bună pentru contribuabilii din comună. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a transmis primarul comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.
Actualitate
Decizie ÎCCJ. Recalcularea pensiei anticipate parțiale în cazul persoanelor care au locuit în zone poluate nu este posibilă
Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) a luat o decizie importantă cu privire la recalcularea pensiei anticipate parțial pentru persoanele care au locuit în zone poluate. Instanța supremă a stabilit că, în cazul acestora, nu este posibilă. Vizați sunt și pensionari din unele localități ale județului Hunedoara.
Persoanele care locuiesc în zone poluate și care au optat pentru pensie anticipată parțial nu vor beneficia de recalculare.
Decizia a fost luată în urma admiterii unui recurs în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al unei curți de apel din țară. „În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 65 alin. (1), (4) şi (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parţiale stabilită în condiţiile art. 65 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 263/2010 prin aplicarea dispoziţiilor art. 65 alin. (5) din acelaşi act normativ. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată pe site-ului Instanţei supreme.
Hotărârea afectează în mod direct persoanele care locuiesc în zone poluate, care au optat pentru pensia anticipată parțial.
Pensia anticipată parţială se cuvenea, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Potrivit articolului 65 alin. (5), din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (abrogată între timp), persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizările asociate anticipării. În județul Hunedoara, este vorba despre persoane din localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Crișcior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel și Vulcan.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doliu în sport: a murit Béla Károlyi!
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Aparat RMN de ultimă generație, achiziționat cu fonduri europene, pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara”
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
ANAF: Contribuabilii mici au obligația de a depune Declarația D406 (SAF-T), de la 1 ianuarie 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 18-24 noiembrie, în județul Hunedoara. Află unde
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Șofer prins băut la volan și accident ușor cu victimă minoră în Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Operațiunea „TRACK&BUS” în județul Hunedoara: acțiuni pentru verificarea legalității transportului public de mărfuri și persoane
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Peste o mie de permise de ședere au emis polițiștii de Imigrări Hunedoara, în primele 10 luni ale anului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Gimnastele din Deva, din nou în topul național