Connect with us
Data: 17/06/2024
.

Actualitate

Circa 74 la sută dintre elevii hunedoreni au luat note peste 5 la „Evaluarea Națională”. Două medii de 10 în județ

Publicat

pe

Primele rezultate obținute de elevii, de clasa a opta, care au susținut “Evaluarea Națională” au fost afișate astăzi, 19 iunie. Absolvenții de gimnaziu au putut vedea dacă au trecut sau nu cu bine peste examenul de capacitate atât la avizierele instituțiilor de învățământ, cât și online, pe site-ul Ministerului Educației.

La nivelul județului Hunedoara, aproximativ 74 la sută dintre elevii care s-au prezentat la examene au reușit să ia note mai mari sau egale cu 5. Aproape 650 de candidați nu au obținut, însă, medii de trecere. Pe de altă parte, în județ s-au înregistrat două medii de 10 la „Capacitate”.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, un număr de 2.750 de elevi, de clasa a opta, din județ, s-au înscris, anul acesta, la “Evaluarea Națională”. La examene s-au prezentat 2.580 de candidați, iar dintre aceștia 1.931 au obținut medii peste cinci. De asemenea, două eleve din județ au promovat „Capacitatea” cu media 10. Astfel, rata de promovabilitate a examenului “Evaluarea Națională 2018”, înainte de contestații, la nivelul județului Hunedoara, este 74,84 la sută, mai mică cu circa două procente comparativ cu anul trecut.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă

Candidații nemulțumiți de note pot depune contestații doar în ziua afișării rezultatelor, respectiv astăzi, între orele 14:00 și 9:00. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate sâmbătă, pe 23 iunie.

Advertisement

Anul trecut, rata de promovabilitate a examenului „Evaluarea Națională” a fost, în județul Hunedoara, de 76,30 la sută. Dintre cei 2.662 de elevi hunedoreni, câţi s-au prezentat, în 2017, la „Evaluarea Naţională”, 2.032 au promovat examenul, iar restul, de 630 „l-au picat”, cu note cuprinse între 1 și 4,99. Şapte elevi din județ au promovat, anul trecut, „Capacitatea” cu 10 pe linie.

Advertisement

Actualitate

Transgaz lansează un nou contract pentru alimentarea cu gaze a CET Mintia

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz lansează un nou contract pentru alimentarea cu gaze a CET Mintia.

Transgaz a inițiat recent licitația pentru achiziția de materiale tubulare și fitinguri (LOT 1), precum și pentru robinete, skid-uri de măsurare, îmbinări electroizolante, gări godevil și fitinguri speciale (LOT 2), necesare pentru realizarea conductei de transport gaze naturale destinate alimentării Centralei Termoelectrice MINTIA. Această conductă va avea rolul de a asigura alimentarea cu gaze naturale a CET Mintia, precum și furnizarea energiei electrice, protecția catodică și infrastructura de fibră optică.

Conform legislației în vigoare, operatorii economici pot solicita clarificări sau informații suplimentare privind documentația de atribuire până la 18 zile înainte de termenul limită de depunere a ofertelor. Transgaz este obligată să răspundă clar și complet tuturor solicitărilor de clarificare până la 11 zile înainte de acest termen.

Valoarea totală a contractului este de 182.850.967 lei, subliniind importanța și amploarea proiectului pentru infrastructura energetică a României.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Săptămâna Națională a Testării AUDIT. Hunedorenii interesați își pot evalua nivelul consumului de alcool

Publicat

pe

Redactat de

Hunedorenii interesați pot afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol, prin aplicarea chestionarului AUDIT, fie online, fie în unul dintre centrele de testare din județ, în cadrul „Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool”, derulată la nivel național, în perioada 17 -23 iunie.

Campania ”Cât de bine cunoști riscul asociat consumului tău de alcool?”, desfășurată în cadrul „Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool”, este un eveniment organizat de către ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, în colaborare cu D.S.P. Hunedoara și alte instituții publice locale din județ, cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară.

Populația adultă din județul Hunedoara este invitată să își evalueze nivelul consumului de alcool, în doar 5 minute, prin aplicarea Testului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Completarea chestionarului este anonimă și confidențială. Singurele date colectate (gen, vârsta, starea civilă, urban/rural ș.a.m.d.) și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine, la nivel național, fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente. O echipă de specialiști și voluntari ALIAT va fi disponibilă online si telefonic, pentru a oferi, dacă este nevoie, asistență în aplicarea Testului AUDIT și consiliere, prin intermediul Chat Box-ului din Home page. Persoanele care, în urma completării chestionarului online, vor afla că au un consum de alcool riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool. Evaluarea poate fi efectuată atât fizic, în centrele de testare din județ (vezi harta din site-ul https://www.testareaudit.ro/ – ”Caută locațiile din zona ta”), cât și online aici, pe www.testareaudit.ro – ”TESTEAZĂ-TE ONLINE”, pentru a descoperi cât de bine cunoașteți riscul asociat consumului personal de alcool și pentru a afla de la specialiști cum să evitați problemele de sănătate. Vă invităm, în perioada 17-23 iunie a.c., la Testarea Consumului Personal de Alcool!”, transmit reprezentanții DSP Hunedoara.

Consumul de alcool – asociat cu aproximativ 200 de boli

Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă, care consumată cu regularitate poate produce dependență. Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent o declarație în The Lancet Public Health ”când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

Alcoolul provoacă cel puțin 7 tipuri de cancer: oral, esofagian, faringian și laringian, hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân, ultimele două fiind cele mai frecvente. Riscul de cancer crește, în mod clar, cu cantitatea de alcool consumată și cu durata consumului de alcool.

Advertisement

Pe lângă cancer, consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru morbiditate, invaliditate și mortalitate, fiind implicat cauzal în peste 200 de boli și afecțiuni (ex: accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă; tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, violență și pierderi de memorie; boli mintale; leucemie la copiii ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii; și boli hepatice cauzate de consumul de alcool). Dintre acestea, peste 30 de afecțiuni diferite au alcoolul parte din denumire, în sensul în care boala/afecțiunea nu ar exista în lipsa alcoolului.

Studiile evidențiază faptul că nu numai indivizii și familiile lor sunt afectați de consumul dăunător de alcool, ci și comunitățile (Center for Disease Control and Prevention, 2008).

Începând cu anul 2019, ALIAT ONG alături de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, principalii parteneri ai evenimentului, au dat startul primei campanii de testare a consumului personal de alcool în rândul românilor: 5 iunie – Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool.

La prima ediție, peste 14.400 de persoane din toată țara au completat acest chestionar, în peste 200 de centre în toată țara, cu ajutorul celor aproape 600 de voluntari. Au aflat în ce categorie de risc se află, ce înseamnă prea mult alcool sau un consum dăunător pentru sănătate și cum să aibă grijă de ei.

Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aplicat deja în peste 190 de țări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Weekend cu surprize la Corvinul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal Corvinul Hunedoara, câștigătoarea Cupei României, se pregătește pentru debutul noului sezon competițional. Hunedorenii pleacă astăzi într-un cantonament, care va dura până pe 28 iunie.

Cantonament în Slovenia

Stagiul de pregătire centralizată al corviniștilor se va desfășura la Rogla, în Slovenia. Acolo trupa de pe malurile Cernei va întâlni, în jocuri de pregătire, campioana Sloveniei, NK Celje, dar și două echipe din Bosnia și Herțegovina, respectiv FK Sarajevo, locul al patrulea în prima ligă în sezonul recent încheiat, și fostă adversară a Corvinului la prima sa participare în cupele europene, în 1982, precum și pe Borac Banja Luka, cîștigătoarea ediției 2023-2024 a campionatului țării din spațiul ex – iugoslav. Până atunci, hunedorenii, care au primit certificarea pentru a evolua în viitoare ediție a Ligii 2, s-au antrenat pe plan local, unele antrenamente fiind deschise, iar la acestea, pe lângă suporteri, au asistat și elevi ai Centrului de Pedagogie curativă din Simeria.

Încă un transfer

În lotul Corvinului care se va deplasa la Rogla se va afla și ultima achiziție, portarul Florin Iacob, de la prim-divizionara UTA, goalkeaper-ul fiind, într-o vreme, și în circuitul echipei naționale. Florin Iacob este noul jucător al Corvinului! Fostul portar și căpitan al UTA-ei se va alătura lotului corvinist în cantonamentul de la Rogla, la câteva zile după ce s-a despărțit de “Bătrâna Doamnă”. În vârstă de 30 de ani, goalkeeper-ul originar din Brașov a petrecut aproape cinci ani la Arad, devenind, treptat, unul dintre cei mai importanți jucători ai roș-albilor, prestațiile sale ducând și la convocarea la echipa națională. În total, Florin Iacob a disputat 141 de meciuri de campionat în tricoul UTA-ei (în 59 dintre acestea nu a încasat gol), între liga secundă și SuperLigă, plus cele două din barajul cu Gloria Buzău.El are la activ promovarea în primul eșalon cu gruparea arădeană, petrecând apoi patru sezoane consecutive între buturile acesteia. De altfel, doar în stagiunea precedentă, el a apărta poarta roș-albilor în 31 de rânduri, în campionat și Cupă. În vara lui 2021, când selecționer al naționalei era Mirel Rădoi, Florin Iacob a fost convocat pentru „dubla” amicală cu Georgia (1-2) și Anglia (0-1). În cariera sa, Florin Iacob a mai trecut pe la FC Braşov, Unirea Tărlungeni, Concordia Chiajna, ASA Târgu Mureş, Sportul Snagov şi Metaloglobus Bucureşti. Bun venit, Florin! Multă baftă în poarta Corvinului”, se arată pe site-ul oficial al clubului hunedorean.

S-au pus în vânzare bilete pentru Supercupa României

La mai puțin de o săptămână de la întoarcerea din Slovenia, Corvinul va juca primul meci oficial. Acesta va fi Supercupa României, care se va disputa joi, 4 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București, în fața campioanei, FCSB. Fanii hunedoreni au posibilitatea să achiziționeze bilete atât online, cât și fizic. “Biletele pentru partida din Supercupa României din 4 iulie, cu FCSB, dedicate EXCLUSIV suporterilor noştri, în PELUZA SUD, sunt disponibile, contra sumei de 30 de lei, accesând următorul link: https://tinyurl.com/jvtrzw9e. De asemenea, Federația Română de Fotbal a pus deja la dispoziţie tichete în Tribuna I şi Tribuna a II-a, acolo unde un bilet costă 50 de lei, acestea putând fi achiziţionate accesând link-ul : https://tinyurl.com/56jfvj7r. Vom reveni şi cu detalii despre cele 1.000 de tichete care vor fi disponibile, fizic, la casele de bilete de la stadion”, au anunțat cei de la Corvinul Hunedoara.

Transport gratuit

Suporterii Corvinului care doresc să urmărească pe viu Supercupa României vor avea parte de o surpriză plăcută. „Primăria Hunedoara și Consiliul Judetean Hunedoara asigură transportul GRATUIT, cu autocarul, pentru 1.000 de suporteri care au bilete la Supercupa României, cu FCSB, în data de 4 iulie, pe Arena „Steaua”! Înscrierile se fac zilnic, până pe data de 1 iulie, în intervalul luni-vineri, TELEFONIC, la numărul 0732 244 458, numai în intervalul orar 09:00 – 13:00! Detalii despre ora și locul plecării vor fi furnizate ulterior”, au informat cei de la Corvinul Hunedoara.

Advertisement
Sursa foto: FC Corvinul 1921
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate