Connect with us
Data: 26/11/2024
.

Actualitate

Descoperiri Norocoase: Comori și locuri uimitoare descoperite întâmplător

Publicat

pe

Sursa foto: pixabay.com

De-a lungul istoriei sale fascinante, omenirea a experimentat momente extraordinare de surpriză și uimire datorită descoperirilor norocoase. Într-un joc între hazardele istoriei și intervenția întâmplătoare a oamenilor, s-au ivit comori neprețuite și locuri uimitoare care au adăugat straturi semnificative în pânza bogată a cunoașterii umane. Aceste descoperiri, care au fost rezultatul unor întâmplări aparent fortuite, au transcendat limitele cunoașterii, oferind oamenilor o privire unică în trecut și adesea subliniind imprevizibilitatea și complexitatea lumii în care trăim. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai remarcabile momente în care norocul a fost aliatul cercetătorilor și aventurierilor, aducând la lumină comori antice și locuri incredibile care au rămas întipărite în memoria colectivă a omenirii.

1. Descoperirea Peșterii de la Lascaux

În 1940, patru adolescenți din Lascaux, Franța, au făcut o descoperire uimitoare în timp ce se plimbau prin pădure. Ei au dat peste o peșteră care găzduia picturi preistorice uluitoare, reprezentând animale și scene de vânătoare. Aceste picturi, datând din perioada paleoliticului superior, oferă o fereastră în lumea antică și au rămas o descoperire arheologică de referință.

2. Comorile de la Marea Neagră

În 2015, o echipă de arheologi marinari au descoperit o colecție incredibilă de obiecte antice în adâncurile Mării Negre. De la epavele navelor antice până la vase ceramice, aceste comori subacvatice au oferit o perspectivă nouă asupra vieții și a comerțului în regiunea Mării Negre în antichitate.

3. Statuia lui Afrodita din Milo

În 1820, un fermier grec a descoperit, întâmplător, una dintre cele mai celebre opere de artă ale Greciei Antice, statuia lui Afrodita din Milo. Această frumoasă reprezentare a zeiței iubirii a fost descoperită în timpul săpăturilor în insula Milo și a devenit un simbol al esteticii clasice.

4. Tezaurul de la Nagyszentmiklós

În 1799, fermierii din Nagyszentmiklós, Transilvania, au descoperit un tezaur impresionant de bijuterii de aur și argint, care datează din secolele IV-V d.Hr. Această descoperire a aruncat lumină asupra artelor și a culturii popoarelor migratoare din Europa Centrală.

Advertisement

5. Peștera cu Fragmente de Craniu de Homo naledi

În 2013, exploratorii în Africa de Sud au găsit o peșteră ascunsă care conținea un număr impresionant de fragmente de craniu ale unei specii de hominizi necunoscută până atunci. Această descoperire, cunoscută sub numele de Homo naledi, a provocat dezbateri științifice semnificative despre evoluția umană timpurie.

6. Marea Descoperire a Manuscriselor de la Marea Moartă

În 1947, un cioban beduin a descoperit accidental o serie de manuscrise vechi într-o peșteră de la Marea Moartă. Aceste manuscrise antice au inclus texte religioase și scrieri eseniene, oferind o perspectivă unică asupra vieții religioase și culturale în antichitate.

7. Statuile de la Insula Paștelui

În 1955, exploratorul norvegian Thor Heyerdahl a găsit, întâmplător, o serie de statui uriașe de piatră pe Insula Paștelui, cunoscute sub numele de Moai. Aceste statui masive au rămas un mister arheologic și au captivat imaginația oamenilor în ceea ce privește metodele de construcție și semnificația culturală.

8. Machu Picchu în Peru

În 1911, exploratorul american Hiram Bingham a ajuns întâmplător la ruinele Machu Picchu în timpul unei expediții. Acest oraș antic incaș, ascuns în munții Anzi, a devenit ulterior un simbol iconic al civilizației incașe și o atracție turistică de prim rang în prezent.

9. Tezaurul de la Eberswalde din Germania

În 1913, un fermier german a descoperit accidental un tezaur preistoric de bijuterii de aur în apropiere de Eberswalde. Această descoperire a inclus numeroase obiecte, precum coliere, brățări și alte articole din aur, care au oferit informații prețioase despre viața și arta popoarelor din Europa de Nord în perioada bronzului.

Advertisement

10. Cartea de la Kells din Irlanda

În secolul al IX-lea, cartea ilustrată cunoscută sub numele de Cartea de la Kells a fost găsită într-o cutie de fier îngropată, aparent pentru a o proteja de invadatori vikingi. Această capodoperă a artei ilustrate medievale conține evangheliile și a fost o descoperire semnificativă pentru înțelegerea artei și a culturii din perioada medievală irlandeză.


Descoperirile norocoase din istoria omenirii ilustrează adesea imprevizibilitatea și surprizele pe care le poate rezerva lumea. De la comori antice până la fosile umane, aceste descoperiri întâmplătoare au contribuit semnificativ la înțelegerea noastră a trecutului și la dezvoltarea cunoașterii umane. Fiecare dintre aceste întâmplări a deschis uși noi în explorarea și interpretarea istoriei și a adus la lumină elemente care au schimbat cursul cercetării științifice și a înțelegerii noastre a lumii.

sursa:jucatorul.ro

Sursa foto: pixabay.com

Advertisement

Actualitate

România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.

16 locuri disponibile pentru Europa

La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.

Situația din Nations League

În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.

Advertisement

Tragere la sorți alambicată

Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.

În grupă de cinci echipele

Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.

 

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.

“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Registrul Auto Român (RAR): „Activitatea stațiilor ITP autorizate, reluată în condiții normale”

Publicat

pe

Redactat de

Aplicația informatică prin care se gestionează evidența online a inspecțiilor tehnice periodice a redevenit funcțională, au informat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Aceștia au transmis că activitatea stațiilor ITP autorizate a fost reluată în condiții normale.

“Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale. Asta înseamnă că orice posesor de vehicul se poate prezenta la stațiile ITP de unde va primi pe loc documentele care atestă efectuarea inspecției, desigur în cazul în care mașina este declarată “admis”. Încă de la prima oră a dimineții, angajații RAR au procesat în sistemul informatic documentele emise offline în perioada în care am avut întreruperi în funcționarea bazelor de date. Totodată, poate fi desfășurată activitatea și în atelierele TLV, acei agenți economici care montează, repară și verifică tahografe sau limitatoare de viteză”, au transmis reprezentanții RAR.

 

Sursa foto: Registrul Auto Român -RAR
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate