Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

„Despre sănătate într-un veac al bolilor” cu scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, la Catedrala Eroilor din Hunedoara

Publicat

pe

Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă vine la Hunedoara unde va susține prelegerea „Despre sănătate într-un veac al bolilor”, cu această ocazie fiind prezentată și cea mai nouă carte a sa intitulată „Apocalipsa Why Not”.

Evenimentul, organizat de Parohia Ortodoxă Hunedoara V, va avea loc duminică, 14 aprilie 2024, de la ora 18:00, la Catedrala Eroilor din Hunedoara, în Parcul Tineretului.

Cuvântul de deschidere va fi rostit de pr. Ioan Tiric, parohul Catedralei Eroilor.

“Unul dintre cei mai importanţi publicişti ai anilor ’90, întemeietor şi director al unor importante publicaţii şi al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalistică, mentor al celor mai mari gazetari de astăzi, Cornel Constantin Ciomâzgă este, prin cărțile sale, autorul unui nou gen literar: Romanul Catehetic Realist. “Lucrarea” – recunoscut ca fiind “cel mai căutat roman postrevoluţionar”, și “Se întorc morții acasă”– un alt best seller, considerat “un atentic manual pentru tămăduit suflete” și, desigur cel mai nou – “Apocalipsa Why Not” – pe care îl va prezenta cu ocazia acestui eveniment. Acest din urmă este, după cum au numit-o croncarii “o carte mare și rară”, vorbind despre mari și neștiute adevăruri, despre renașterea și reînnoirea lumii, și mai ales despre o altfel de viață. O carte care redefinește condiția binelui și a relației omului cu Dumnezeu. Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă va susține o prelegere cu totul specială, pe un subiect în premieră: “Despre sănătate într-un veac al bolilor”. Prof. Ciomâzgă propune identificarea acelor locuri ascunse ale sănătății unde se nasc și evoluează bolile cele mari și grele, dar și cum pot fi acestea stopate și eradicate. Subiectul acestei deosebite prelegeri este rodul unor osteneli de peste 20 de ani. Este un subiect de mare interes pentru fiecare om și o șansă de a lua parte la un astfel de eveniment. Intrarea va fi liberă”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorul evenimentului Parohia Ortodoxă Hunedoara V, preot paroh Ioan Tiric.


Cornel Constantin Ciomâzgă s-a născut la 28 martie 1956. A debutat sub pseudonimul Cornel Cupşa, publicând între anii 1980-1990 tablete satirice, eseuri şi versuri în presa vremii din România. În 1990 a fost redactor la Revista „Zig-Zag”, săptămânalul cu cel mai mare impact şi tiraj postrevoluţionar din România. A fost redactor la Săptămânalul „Tinerama”. În 1991 a fost redactor-şef al primului post de radio particular din România: „Fun-Radio”. Între anii 1992 şi 1996 a fost Director General la „Radio Tinerama”. Între 1993 şi 2003 a fost Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni – Filiala România.

Advertisement

A fost profesor la Facultatea de Jurnalistică, fiind autorul cursurilor: „Arta interviului şi Talk-show-ul” şi „Reportajul de la relatare la literatură”. A fost Director Media la Forumul Internaţional „Adunarea regiunilor Europei de la Iaşi 1998″. În 2000 a realizat filmul documentar „Semne” vorbind pentru prima dată despre moaştele preotului Ilie Lăcătuşu. În 2001 a realizat primul Curs de Psihologie Creştin Ortodoxă. Între anii 1990 şi 2002 a fost publicist, scriind editoriale, interviuri, comentarii, eseuri şi reportaje pentru publicațiile: „România Liberă”, „Zig-Zag”, „Tinerama”, „Ziua”, „Libertatea”, „Lumea Liberă” — New York, „Curentul” şi altele. În 1990 a creat primul format de emisiune talk-show din România. A realizat astfel peste 200 de emisiuni talk-show radiofonic cu cele mai importante personalităţi ale vremii. În anul 2004 a publicat prima sa carte “Lucrarea”, care a devenit îndată best seller. În 2014 a publicat „Se întorc morții acasă”, cel de-al doilea best seller. Activitatea sa profesională a fost răsplătită cu numeroase premii: Premiul Marconi pentru activitate publicistică, Premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, Premiul Fundaţiei Secolul XXI, Premiul Asociaţiei 21 Decembrie, Premiul Comitetului Naţional UNICEF, Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Carte – Cluj 2016.


 

Actualitate

FOTO: Pompierul hunedorean Marian Albu, la competiția internațională Rescue Great Day din Sevilla

Publicat

pe

Redactat de

Pompierul hunedorean Marian Albu, Plt.adj.șef în cadrul Detașamentului Deva, este unul dintre cei 11 membri ai lotului IGSU care au obținut o performanță remarcabilă la competiția internațională Rescue Great Day, desfășurată în Sevilla.

Echipa românească s-a clasat pe locul 4 într-o competiție acerbă, care a pus la încercare abilitățile și pregătirea a peste 35 de țări participante.

Timp de trei zile, cei 11 alpiniști români au demonstrat un nivel excepțional de pregătire și dexteritate în fața scenariilor extreme propuse la competiție. De la salvări în medii montane periculoase până la intervenții rapide în situații de urgență, echipa românească a dat dovadă de o abilitate remarcabilă în fața provocărilor.

”Satisfacția și mulțumirea pe care le ai după o astfel de competiție te motivează să mergi mai departe, să îți dorești să devii tot mai bun și totodată îți confirmă capabilitatea de salvator. Ne-am bucurat că împreună, am reușit să ajungem la o asemenea performanță. Faptul că am fost o echipă închegată și că am simțit în fiecare clipă că ne putem baza unul pe celălalt a contat enorm.

Apoi, au mai fost ambiția, pregătirea fizică și sutele ore de antrenament și exerciții. Și rezultatul a fost pe măsură. Pentru noi, pentru arma pe care o slujim, pentru România”, arată ISU Hunedoara.

Performanța lor la Rescue Great Day din Sevilla nu este doar o victorie pentru echipa românească de intervenție, ci și o sursă de inspirație pentru alți alpiniști și echipe de intervenție din întreaga țară. Prin dedicarea și abilitățile lor, acești eroi moderni reprezintă cea mai bună față a profesiei lor și un exemplu de excelență în domeniul intervenției de urgență.

Advertisement

Eforturile lor nu sunt doar o dovadă a talentului individual, ci și a solidarității și colaborării în echipă, care sunt esențiale în momentele critice. Ei demonstrează că prin muncă asiduă, determinare și antrenament constant, limitele pot fi depășite și obstacolele pot fi înfrânte.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

A fost emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale pe gaz de la Mintia. “Este o zi istorică!”

Publicat

pe

Redactat de

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia. Astfel, a fost făcut un pas important în vederea realizării acestei investiții estimată la 1,4 miliarde de euro, finalizată până în anul 2026.

 

Acordul de mediu pentru proiectul „Construire centrală electrică Mass Mintia” a fost înmânat titularului – Mass Global Energy, compania care deține în prezent Termoncentrala Mintia. Evenimentul a avut loc astăzi, 29 aprilie, la sediul APM Hunedoara.

Potrivit reprezentanților APM Hunedoara, noul obiectiv va produce energie electrică în condiții mai prietenoase cu mediul, în sensul că oxizii de sulf care au dus la închiderea vechii termocentrale nu se vor mai regăsi în emisiile viitoarei centrale. De asemenea, și pulberile PM 10 și PM 2,5 se estimează că vor avea valori nesemnificative, ca aport la impactul asupra mediului.

“Emiterea Acordului de mediu pentru construirea centralei electrice, care va avea o capacitate de producție de 1.700 de MW, catalogat cel mai mare obiectiv industrial din România post revoluționară. Au mai fost obiective sau proiecte mici cumulate, dar pentru un singur obiectiv de o asemenea anvergură nu s-a mai emis Acord de mediu de la Revoluție. Să sperăm că ne va face mult bine zonei, în primul rând că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, va fi gaz metan. Impactul asupra schimbărilor climatice există pentru că și gazul metan tot carbon este, dar celelalte noxe care ridicau probleme, cum e praful sau oxizii de sulf pentru care a fost și închisă termocentrala pe cărbune nu vor mai exista și să sperăm că vom fi beneficiarii unui mediu mai curat și, în același timp, va fi energie electrică care să ducă la scăderea facturilor”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Advertisement

 

Emiterea Acordului de mediu a fost o procedură complexă care a inclus consultarea transfrontieră cu Ungaria și Serbia, fără a se înregistra sesizări sau reclamații pe perioada parcurgerii acesteia. „Pe lângă aplicarea legislației de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității, asupra sănătății populației, impactul posibil al viitoarei centrale electrice, a însemnat și o consultare cu țările riverane, respectiv cu Ungaria și cu Serbia. Ambele țări și-au exprimat susținerea pentru proiect, doar că Serbia nefiind membră UE, a dorit să fie informată pe căi diplomatice despre decizia finală. Ungaria, făcând parte din blocul comunitar, va obține decizia finală, respectiv acordul de mediu, pe căile pe care noi suntem obligați să le aducem la cunoștința atât a opiniei publice, cât și a instituției interesate”, a explicat directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

La predarea Acordului de mediu, emis de APM Hunedoara, către titular, a participat și prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin. „Discutăm despre o investiție istorică, fără precedent, și care va îmbunătăți foarte mult și siguranța energetică, până la urmă, care ne interesează foarte mult. Va îmbunătăți foarte mult, cred eu, și condițiile de muncă și de trai în județul Hunedoara”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin.

Prima turbină va ajunge în județul Hunedoara, până la finele lunii mai

 

Este o zi istorică pentru România și pentru județul Hunedoara, și pentru compania noastră. Este un pas mic pentru realizarea proiectului, în același timp, este un salt mare și calitativ pentru demararea construcției. Mulțumesc tuturor, autorităților locale și celor din București pentru sprijinul acordat! Investiția este de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care se desfășoară până în 31 decembrie 2026”, a declarat Karim Dalawer, directorul tehnic al companiei Mass Global Energy Rom, actualul proprietar al acestui obiectiv energetic.

Advertisement

Conform reprezentanților Mass Global Energi Ro, prima turbină va ajunge în județul Hunedoara până la sfârșitul lunii mai. “Conform planului cu compania Siemens, prima turbină va fi sosită în centrală, până la sfârșitul lunii mai”, a precizat reprezentantul Mass Global Energy.

Prezent la eveniment a fost și fostul prefect Călin Petru Marian, cel care a urmărit îndeaproape realizarea acestei investiții importante. „Felicit compania Mass Global Energy. Am început împreună și se observă o trasabilitate foarte bună în ceea ce privește demersul guvernamental. Mulțumesc Agenției de Mediu și doamnei director Barabaș! (…) Este cea mai mare investiție a României în ultimii 30 de ani (…) care va da siguranța energetică, mai ales, în această zonă de vest a României”, a declarat fostul prefect al județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Sumele prevăzute pentru modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia se ridică la peste un miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 300 de motocicliști, la parada de la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Peste 300 de motocicliști, din mai multe județe din țară, s-au reunit, sâmbătă, la Deva, în cadrul unui eveniment ce a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței lor în trafic.

Manifestarea ajunsă la a cincea ediție, organizată de A.C.S. Kermit Racing Deva -președinte Andrei Căta, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, a debutat la ora 10:00, în Piața Cetății Deva, după care motocicliștii au pornit într-un tur pe străzile orașului.

La eveniment a luat parte și Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, și Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Sunt motociclist, iubesc sentimentul de libertate pe care mi-l oferă mersul pe două roți și sunt mândru că fac parte din această comunitate. Am dat startul sezonului moto din acest an, alături de sute de motocicliști din regiunea de Vest a României. Totodată, am dat astăzi semnalul asupra prezenței noastre în trafic, a respectului cuvenit celor care aleg să circule pe două roți și asupra nevoii de a spori vigilența tuturor participanților care circulă pe drumurile publice. Cât timp am ocupat funcția de prefect al județului Hunedoara am răspuns nevoilor acestei comunități din care fac și eu parte și am suplimentat zilele în care se puteau susține probele pentru obținerea permisului de circulație. În următorii 4 ani, când voi fi președintele Consiliului Județean Hunedoara, mă voi preocupa ca pasionații de motociclism să poată circula în cele mai bune condiții pe drumurile publice județene. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și pentru că fac posibilă întâlnirea noastră în fiecare an!”, a transmis Călin Petru Marian, care a mai participat și la edițiile anterioare ale acestei manifestări.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate