Connect with us
Data: 17/11/2024
.

Actualitate

Doi profesori, desemnați „Cetățeni de onoare”, în cadrul ședinței de CL Hunedoara

Publicat

pe

Doi dascăli din municipiul Hunedoara vor primi titlul de „Cetățean de onoare”, joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, pentru întreaga activitate profesională. Este vorba despre profesorii Dan Ștefan Marinescu director al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” și despre Anișor Pârvu, director al Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara încă din anul 1991.

Dan Ștefan Marinescu s-a născut la data de 17 martie 1958, în comuna Bocșa (sat Câmpia), în județul Sălaj, într-o familie de dascăli: tatăl profesor de istorie, mama învățătoare. Urmează școala primară în satul natal, iar gimnaziul în Comuna Roșiile, județul Vâlcea. A absolvit Colegiul Național „Carol I” din Craiova, promoția 1976. A fost absolvent, în anul 1981, al Facultății de Matematică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde obține și titlul de Doctor în Matematică, în anul 2003. Începe activitatea la catedră ca profesor de matematică la Școala Generală nr. 2 Hunedoara (1981-1988). Devine apoi profesor titular de matematică al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara (din 1988 și până în prezent). A fost cadru didactic asociat al Universității „Vasile Goldiș” Arad, filiala Hunedoara, în perioada 2003-2013 și cadru didactic al Universității „Alma Mater” Sibiu din 2008 până în 2016. Activitatea de conducere a unei instituții de învățământ preuniversitar de stat o începe ca director adjunct al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” între anii 1991-1993. Devine apoi director al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din 1994 și până în prezent. A fost redactor principal al Revistei de Matematică din Timișoara, embru în colectivul de redacție al revistei Recreații Matematice din Iași. A coordonat o echipă de dascăli din județele Caraș-Severin și Hunedoara, care au conceput trei numere ale Gazetei Matematice (fapt unic în ultimii 15 ani). A făcut și face parte din comisiile de organizare ale Conferințelor anuale ale Societății de Științe Matematice din România.

Rezultate bune obținute ca director al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”

„În domeniul activității instructiv-educative menționăm că se desfășoară activități instructiv-educative la nivelele preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, numărul total de elevi depășind efectivul de 1.700. Procentul de promovabilitate la Examenele Naționale (Bacalaureat, Evaluare Națională) în perioada de directorat a prof. dr. Marinescu Dan Ștefan a fost constant, peste 90%. Participarea elevilor la fazele superioare (județene, interjudețene și naționale) ale concursurilor și olimpiadelor școlare este constant ridicată, concretizată, anual, în numeroase premii și mențiuni obținute la toată gama de discipline. Acest reper evidențiază Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” într-un clasament al școlilor din județ. În perioada 1981–2019, domnul prof. dr. Marinescu Dan Ștefan, în calitate de profesor coordonator, a obținut cu elevii pregătiți peste 200 de premii și mențiuni la fazele județene ale olimpadelor și concursurilor de matematică; peste 100 de premii și mențiuni la fazele interjudețene; 42 de premii și mențiuni la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor de matematică.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Elevii care au obținut premii și mențiuni la etapele naționale au devenit personalități în domeniile matematică, informatică, drept, medicină. Dintre aceștia, se evidențiază la nivel internațional Ciprian Demeter – cercetător exponențial în domeniul matematicii, Full Professor la o universitate de prestigiu din SUA, care la ultimul congres internațional de matematică de la Rio de Janeiro a fost „invited speaker”, Felix Bende – medic de renume internațional, Chitidean Valentin – judecător.

Advertisement

– Implicarea colegiului în activități ale Centrelor de Excelență și de pregătire pentru performanță. Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” este Centru județean de pregătire pentru concursurile și olimpiadele naționale în domeniul Matematicii. Prof. dr. Dan Ștefan Marinescu este coordonatorul centrului.

Absolvenții Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”, urmează în procent de peste 90% instituții de învățământ superior, aceștia pregătindu-se pentru a deveni personalități în domeniile lor, ceea ce face ca municipiul Hunedoara să fie reprezentat de specialiști la nivel național și internațional. În perioada 1988–2019, dintre absolvenții colegiului 500 au devenit medici, 200 juriști, 200 ingineri/informaticieni, 200 cadre didactice (din care 60 au accesat pentru învățământul superior).

Distincţii importante primite: Ordinul ,,Meritul pentru învăţământ” în rang de ofiţer și distincţia ,,Gheorghe Lazăr” – clasa I. Aceasta este, succint, contribuția deosebită a profesorului Dan Ștefan Marinescu, în cei 39 de ani de activitate, pe tărâmul învățământului hunedorean.

Cetățean de onoare” al municipiului Hunedoara, domnului profesor Anișor PÂRVU

Printr-un alt proiect de hotărâre se propune conferirea titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Hunedoara, domnului profesor Anișor Pârvu, pentru întreaga activitate profesională.

Advertisement

Anișor Pârvu s-a născut la data de 02 ianuarie 1957, în satul Golenți, județul Dolj. A urmat cursurile Școlii Generale Nr. 1 Calafat, cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din Craiova și este absolvent al Facultății de Științe ale Naturii, specializarea fizică, din cadrul Universității Craiova. În anul 1982, prin repartiție guvernamentală, a devenit profesor de fizică la Școala Generală Nr. 9 Hunedoara, iar din anul 1990 a fost transferat la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara. În perioada 1991–2000 a fost lector asociat al Facultății de Inginerie din Hunedoara, iar din anul 2012 până în 2017 a fost lector al Universității „Alma Mater” Sibiu, susținând cursurile de management strategic și managementul mediului. În calitate de profesor, a reușit să stimuleze interesul științific al elevilor și al studenților, să cultive acestora chiar pasiunea pentru studiul științelor exacte. Astfel, elevi ai domnului profesor au devenit profesori care predau fizica, unul fiind, în prezent, student al unei facultăți de fizică din Anglia.

A publicat numeroase studii de specialitate și lucrări științifice

A publicat numeroase studii de specialitate și lucrări științifice, în calitate de autor și coautor, respectiv, Considerații privind stocasticitatea; Simularea experimentelor de fizică, cu ajutorul calculatorului; Determinarea experimentală a coeficientului de propagare a temperaturii în soluri nisipoase; Studiul efectului de seră multiplu folosind teoria simplificată a fotomultiplicatorilor; Posibilități de stocare a energiei solare; Studiu experimental al proprietăților fizice ale solului; Depoluarea solurilor și a apelor subterane; Culegere de teste grilă și probleme pentru ciclul inferior al liceului; Managementul, calitatea și fenomenele fizice în poluarea mediului.

Anișor Pârvu, director al Colegiului „Emanuil Gojdu” din anul 1991

Profesorul Anișor Pârvu este director al Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara din anul 1991. Activitatea managerială a domnului profesor a pus o amprentă serioasă în evoluția acestei școli din municipiul Hunedoara, transformând-o într-un centru-resursă de formare profesională a tinerilor și a adulților din comunitatea hunedoreană. A coordonat grădinițele din municipiul Hunedoara între anii 2000–2007. A fost inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara în perioada 2005–2007. A contribuit cu profesionalism și spirit civic la dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unităților școlare din municipiul Hunedoara și din județul Hunedoara (grădinițe, școli generale și licee). Este membru fondator și președinte al Asociației Europene a Profesorilor – secțiunea română (AEDER), al cărei sediu se află la Hunedoara. Prin aducerea la Hunedoara a sediului acestei asociații s-a accentuat dimensiunea europeană și multiculturală a învățământului hunedorean, prin facilitarea interacțiunilor dintre școlile românești și organizații culturale din întreaga Europă. Acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara de către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Hunedoara reprezintă un semn de recunoaștere și apreciere a întregii activități profesionale a domnului profesor Anișor Pârvu.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pe șantierul Lotului 2 al A1 Lugoj -Deva. La mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la tuneluri

Publicat

pe

Redactat de

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, s-a aflat pe șantierul Lotului 2 (Margina -Holdea) al Autostrăzii A1 Lugoj -Deva, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

“Stadiul este următorul: au fost achiziționate și aduse în șantier cinci linii complete de utilaje noi pentru realizarea forajului tunelurilor (vor fi 10 linii în total), iar la mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la primul fir de tunel și vor fi deschise, în total, opt fronturi de lucru de foraj pentru ca realizarea tunelilor să ne permită darea în trafic la finalul anului 2026”, a transmis, sâmbătă seară, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu.

Metoda folosită, cea austriacă

Potrivit acestuia, metoda folosită va fi cea austriacă, ca și în cazul tunelului Momaia de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești. “A fost finalizată activitatea de descărcare arheologică; a fost finalizată activitatea de deminare pe zonele cu situri arheologice; au fost realizate drumurile tehnice de acces; a fost finalizată etapa 1 a defrișărilor pădurilor aflate în fondul forestier de pe raza județelor Timiș și Hunedoara, urmând să se execute etapa 2 în exproprierile suplimentare; a fost realizată decopertarea vegetală pe întregul traseu al autostrăzii; a fost instalată o stație de betoane în organizarea de șantier de la Margina; au fost forați, armați și turnați 1100 piloți din totalul de 2200 de pe întregul amplasament; au început lucrările la tunel, executându-se forararea, armarea și turnarea piloților aferenți portalurilor Tunelului 1, Tunelului 2 și zonei cut & cover”, a mai transmis Scrioșteanu.

 

Advertisement

Citiți și: Zeci de exproprieri suplimentare pentru autostrada Lugoj – Deva

UMB a mobilizat 450 de muncitori și 200 de utilaje

Oficialul de la Ministerul Transporturilor mai spune că se execută lucrări de armare a grinzii de coronament portal 1 Tunel 1, lucrări de terasamente pe traseul autostrăzii, se realizează blocajul de arocamente la nivelul terenului de fundare, stratul de fundație din balast și a saltelelor din balast, se lucrează la toate structurile aferente acestui lot, se execută lucrări de relocare a DJ 100 și lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice.

“Deși constructorul a început lucrările pe acest lot de puțin timp, mobilizarea acestuia este una foarte bună, având în șantier 450 muncitori și 200 utilaje, iar ritmul lucrărilor este unul susținut”, a adăugat secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu.

Conform lui, principalele lucrări ce vor fi realizate sunt: aproape 10 kilometri lungime, trei viaducte, două pasaje, 23 podețe, un Centru de Întreținere și Coordonare, două tuneluri cu o lungime totală de 2,13 kilometri, formate din câte două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație, cu platformă de 11,25 metri.

Advertisement

“Este unul dintre loturile pe care le vom finaliza în 2026, fiind finanțat din PNRR și depunem toate eforturile în acest sens. Totodată, ne menținem ținta ca odată cu finalizarea loturilor montane Sibiu-Pitești să circulam în 2028 la nivel de autostradă de la Constanța la Nădlac. Acest lot are o istorie de „așa nu” în ceea ce privește construirea infrastructurii, pentru că, din punctul meu de vedere, rezilierea din 2017 nu a fost o decizie bună, întrucât acum plătim mult mai scump această lucrare, iar constructorul al cărui contract a fost reziliat a câștigat penalități de zeci de milioane euro de la statul român”, a conchis secretarul de stat.

Sursa foto: Irinel Ionel Scrioșteanu/Facebook

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste o mie de permise de ședere au emis polițiștii de Imigrări Hunedoara, în primele 10 luni ale anului

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii de Imigrări din Hunedoara au emis peste o mie de permise de ședere, în primele 10 luni ale acestui an.

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2024, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 2.608 persoane, dintre care 1.664 de străini din state terțe, cei mai mulți din Nepal, Moldova, Sri Lanka și 944 de cetățeni ai Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia, Germania și Grecia.

“Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă și reîntregirea familiei. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.027 de permise de ședere, dintre care 995 pentru ședere temporară și 32 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 194 de certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/ Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. În perioada analizată au fost înregistrate 1.071 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 844 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 196 de cereri au fost respinse, iar diferența se află în curs de soluționare. De asemenea, au fost înregistrate 33 de invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 22, trei au fost respinse, diferența fiind în curs de soluționare. Au mai fost înregistrate 17 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe. Tot în perioada de referință au fost emise 59 de documente de protecție temporară ca urmare a solicitărilor primite de la cetățeni proveniți din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Imigrări al Județului Hunedoara.

Patru cetățeni străini, depistați în situații ilegale

Pe linia combaterii șederii ilegale, în primele 10 luni ale acestui an, au fost organizate 10 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale patru străini (doi din Pakistan, unul din Macedonia și unul din Republica Moldova). „Doi dintre aceștia, au fost introduși în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad și unul în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre. Pe numele celui de-al patrulea a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul României. Totodată, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale (o sancțiune a fost aplicată persoanei juridice și 11 persoanelor fizice), în valoare totală de 14.400 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în același comunicat.

Advertisement

Sesiuni de informare, în cooperare cu ITM Hunedoara

În perioada analizată, polițiștii Biroului pentru Imigrări al Județului Hunedoara, în cooperare cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au organizat patru sesiuni de informare cu beneficiarii forței de muncă, sesiuni în care a fost prezentat cadrul juridic legal în care aceștia pot angaja străini. „La aceste sesiuni de informare au participat și străini, în special studenți, în scopul cunoașterii condițiilor de angajare și dreptul la muncă pe teritoriul României pe perioada studiilor, respectiv ulterior absolvirii acestora. Ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent sunt emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării. Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu”, se mai arată în comunicatul transmis de Biroul pentru Imigrări al Județului Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Doliu în sport: a murit Béla Károlyi!

Publicat

pe

Redactat de

Este doliu în sportul mondial. Celebrul antrenor de gimnastică Béla Károlyi a murit la vârsta de 82 de ani.

A „creat” primul 10 din istoria gimnasticii

Stabilit de peste patru decenii în Statele Unite, Béla Károlyi a încetat din viață datorită complicațiilor provocate de maladia Alzheimer, de care suferea în ultima vreme. Antrenorul, alături de soția sa, Martha, a devenit celebru după ce, în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când Nadia Comăneci a obținut prima notă maximă din istoria gimnasticii, 10, așa cum era siatemul de punctaj în acea vreme.

Șeful „fabricii de medalii” de la Deva

Între 1977 și 1981, anul în care a decis să nu mai revină din SUA, a fost antrenorul principal al lotului național de gimnastică al României, care se pregătea la Deva. Practic, în acea perioadă, la Deva s-a creat o adevărată „fabrică de medalii”, iar tradiția a continuat mulți ani. În acea perioadă la Deva s-au pregătit, printre altele, Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Marilena Neacșu, Anca Grigoraș, Marilena Vlădărău, Rodica Dunca, Melita Ruhn, Dumitrița Turner, Cristina Grigoraș, Lavinia Agache sau Ecaterina Szabo toate multiple medaliate olimpice, mondiale și europene. După rămânerea în SUA, soții Karoly au dus și această țară în topul mondial al gimnasticii, printre sportivele de top antrenate de aceștia fiind Mary Lou Retton, JulianneMcNamara, Betty Okino, Kim Zmeskal, Kristie Philipps, Dominique Moceanu, Phoebe Mills ori Kerri Strug, și acestea fiind multiple medaliate la competițiile majore. În 1997 Béla Károlyi a fost inclus în Internațional Gymnastics Hall of Fame.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate