Connect with us
Data: 28/11/2024
.

Social

Donează 2%! Gabriel vrea să meargă și să vorbească! Ajută-l și tu!

Publicat

pe

Gabriel are doar opt ani și după două zile de când a venit pe lume a fost nevoit să lupte pentru a deveni un copil sănătos, care să se poate mișca, să poată vorbi și să se bucure tot ce îl înconjoară. Gabriel suferă de tetrapareză spastică, iar părinții lui au făcut, și fac în continuare, efoturi uriașe pentru a-i putea asigura tratamentele necesare. Costurile pe care acești oameni le suportă anual se ridică la aproape 10.000 de euro. Gabriel are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, iar prin simpla completare a formularului 230, oricare dintre noi putem dona cei 2% din impozitul pe venit.

Neglijență, neștiință sau eroare medicală? Acestea sunt întrebările pe care părinții lui Gabriel, un băiețel de doar opt anișori, și le adresează, încă de la două zile după ce micuțul lor a venit pe lume. Viața lui atârna, la momentul respectiv, de un fir de ață, însă, a reușit să supraviețuiască, fiind un adevărat luptător. Acum, deși are tetrapareză spastică, lupta, pentru a deveni independent de părinții săi, este continuă și are nevoie și de sprijinul nostru financiar.

Cum au început problemele

Ancuța-Mihaela Goia a avut o sarcină normală, iar medicii nu au remarcat la acea vreme vreo problemă în dezvoltarea fătului, doar faptul că mama are RH-ul negativ. Odată ce a venit pe lume, însă, în luna iulie a anului 2009, problemele de sănătate ale micuțului Gabriel au venit una după alta, iar acum este dependent de părinții săi, având tetrapareză spastică. Gabriel a venit pe lume, după ce Anca Goia mai pierdu-se două sarcini anterior. „Am născut în spitalul din Brad, iar bucuria noastră a fost de nedescris în momentul când l-am văzut pentru prima dată. Era un îngeraș blond, cu ochi albaștri, o adevărată minune, iar aceasta este povestea lui și lupta lui ca să devină un copil care sa poată duce o copilărie fericită, la fel ca oricare altul de vârsta lui. Gabriel a fost un copil născut la termen, dintr-o sarcina normală, fără evenimente care să-i fi pus în pericol dezvoltarea, doar că doctorii de la spitalul din Brad au uitat să țina cont de un factor atât de mic și care are o importanță colosală în dezvoltarea unei viitoare sarcini, respectiv Rh-ul. Noi, părintii lui Gabriel, avem incompatibilitatea Rh-ului, dar cineva «a uitat» să anunțe sau să scrie în fișa medicală de acest factor și așa a început lupta pentru supraviețuire a micuțului nostru”, a declarat Anca Mihaela Goia, mama lui Gabriel.

 

Advertisement

O simplă injecție putea să îl salveze pe Gabriel

Părinții lui Gabriel ar fi fost dispuși să plătească orice sumă, dacă ar fi știut, că fiului lor trebuie să îi fie administrată o injecție și astfel ar fi putut fi prevenită incompatribilitatea de RH. „Nepăsarea a făcut ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că din punctul de vedere al acelor doctori, Gabriel a fost un nou născut sănătos, fără vreo complicație. Cel puțin cinci oameni știau despre gafa medicală produsă, unul singur a fost sancționat administrativ, iar ceilalți au tratat acest caz ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun. Tragedia lui Gabriel a început la două zile după ce l-am adus pe lume, când a început să facă icterul pe care îl fac toți nou-născuții. Nu era, însă, un icter normal, Gabriel nu avea o grupă de sânge diferită de a mea, doar RH un lucru fatal pentru el, care a dus la crearea celui mai periculos icter, respectiv icterul nuclear”, a mai adăugat Ancuța-Mihaela Goia.

După trei ani s-a stabilit: tetrapareză spastică

La scurt timp, Gabriel a fost transferat la spitalul din Deva, fără vreun diagnostic medical, dat de către doctorii de la Brad. După o serie de analize și investigații medicale efectuate la spitalul din Deva, Gabriel începea să ducă o luptă crâncenă între viața și moarte, fiind trimis la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu» din Timișoara. „Acolo ne-au spus ca viața lui Gabriel este într-o stare critică și nu se știe dacă supraviețuiește până dimineață, dar el luptat timp de câteva zile pentru viața lui și a câștigat. După icterul nuclear a urmat boala hemolitică prin izoimunizare RH, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), status post suferință perinatală complexă, hemoragie intraventriculară stânga gradul I/II, suflu sistolic, hipereozinofilie, sindrom mioclonic. În cele trei săptămâni de spitalizare icterul s-a remis, dar a început să apară anemia, care nu s-a lăsat combătută doar după două transfuzii de sânge”, a mai povestit mama lui Gabriel. După trei ani petrecuți prin spitale a venit și durerosul diagnostic: tetrapareză spastică. Simptomatologia asociată constă în crize epileptice sub control, retard psihomotor, complicații ortopedice, afazie mixtă, cifoză dorsală. În formă ușoară de tetrapareză spastică retardul este mediu, iar deplasarea se poate face, dar patologic. „Vestea că are tetrapareză spastică a căzut ca un trăsnet asupra noastră. Dar nu mai încercăm demult să căutăm vinovați, ci doar să găsim soluții pentru a îmbunătăți starea lui de sănătate”, a spus Anca Goia.

Face kinetoterapie de la vârsta de nouă luni

Advertisement

Eforturile Ancuței și ale lui Claudiu Goia sunt îndreptate către Gabriel și recuperarea lui , iar dorința lor cea mare este ca micuțul lor să se bucure de o viață normală. „Recuperarea lui Gabriel presupune o muncă uriașă din partea tuturor. Creierul lui Gabriel trebuie să învețe să facă tot ceea ce nu face de la sine, așa cum ar fi fost normal. Face kinetoterapie de la vârsta de 9 luni, iar de la 1 an și 6 luni face kinetoterapie zilnic, terapie ocupațională și logopedie, dar rezultatele nu se prea vedeau, o oaza de speranță a venit când am auzit de Centrul de Medicină Hiperbară din Constanța. Aici am văzut unele progrese, după doar câteva ședințe”, a mai completat mama lui Gabriel. Doar că recomandarea medicului, pentru ca oxigenarea hiperbară să își facă efectul trebuia repetată după 4-5 luni. Costurile pentru aceste ședințe sunt sunt de aproximativ 10.000 lei. Cu mult peste capacitatea financiară a părinților.

S-au mutat la Alba-Iulia

Părinții băiatului au apelat la un centru de recuperare din Alba-Iulia (Centrul Medical „Maria Beatrice” -n.red.), probabil unul dintre cele mai bune din țară, și, din fericire, Gabriel a făcut progrese. „Rezultate recuperării de la acest centru au început să vină și progrese au început sa apară. Sunt mici, dar sunt. Centrul este unul privat, iar costurile lunare sunt de 3.000 de lei. Speciali;tii care lucrează cu Gabriel ne-au spus că este un copil cu șanse de recuperare. Lucru ce ne dă o speranță. Fațaă de acum doi ani, de exemplu, Gabriel reușește acum să își țină singur capul, să își ducă mâinile la gură și, sperăm noi, în următoarele luni sau ani să poată sta și în picioare, fără a fi sprijinit”, a conchis Anca Goia. Anual, costurile cu recuperările lui Gabriel ajung la aproximativ 10.000 de euro.

Părinții lui Gabriel nu își doresc decât ca fiul lor să poată duce o viață normală, la fel ca ceilalți copii, iar pentru ca acest lucru să fie realizabil, Gabriel are nevoie de sprijin financiar. Cei care i-au dat viață băiatului au înființat și o Asociație, numită S.O.S. Gabriel, unde oameni de bine pot dona cei 2% din impozitul pe venit, completând formularul 230 sau formularul 200 (pentru alte venituri).

Fiecare formular contează! Poți depune singur formularul 230 la administrația fiscală sau poți lăsă ONG-ul care susține programul de recuperare a copilului, să se ocupe de acest lucru.

Advertisement

Totodată, cei care îl pot sprijini pot depune bani în conturile:

Asociația S.O.S. Gabriel CIF 31300440, cont bancar RO92RNCB0518131418330001 deschis la Banca Comercială Română sau în contul RO44 RZBR 0000 0600 1253 6948 deschis la RAIFFEISEN BANK – Beneficiar Goia Ancuța-Mihaela.

 

Advertisement

Actualitate

60 de copii din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 60 de elevi și preșcolari, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care au părinți plecați la muncă în străinătate, au fost monitorizați, anul acesta, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Dintre aceștia, mai mult de 80 la sută se află în grija unui singur părinte (mama – în 63 la sută dintre cazuri) și aproape o cincime, în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, a mătușilor sau a altor rude.

Direcția de Asistență Socială Deva a solicitat unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Deva date și informații cu privire la copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, dar și la cei care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.

Informațiile sunt necesare în vederea monitorizării modului de creștere și îngrijire a copiilor pe perioada absenței părinților, precum și a serviciilor sociale de care copiii pot beneficia”, arată reprezentanții DAS Deva.

Potrivit legii, școlile și grădinițele au la dispoziție 15 zile pentru a transmite DAS Deva datele și informațiile solicitate.

Advertisement

Concret, în perioada monitorizării, asistenții sociali vor efectua vizite periodice la domiciliul copiilor și vor urmări în mod deosebit evoluția acestora și adaptarea la noul mod de viață, modul în care sunt îngrijiți, starea fizică, performanțele școlare, dar și grupul de prieteni și anturajul fiecărui copil. De asemenea, copiii vor putea beneficia de programe gratuite de consiliere psihologică, dacă, în urma evaluării, se constată că starea emoțională a acestora este afectată”, mai arată reprezentanții DAS Deva.

Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ, în anul școlar trecut numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut cu 20% față de anul școlar 2022 – 2023.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.789.520 lei pentru sprijinirea a 430 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, suma de 1.079.400 lei a fost alocată pentru 271 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

De asemenea, 208.500 lei au fost alocați pentru 33 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea; iar 501.620 lei pentru 126 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an. Aceste persoane, afectate de fenomenele meteorologice extreme, sunt din județele: Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Maramureș, Neamț și Prahova.

“Continuăm să monitorizăm, cu ajutorul autorităților locale, situația persoanelor care din diferite motive ajung în situații extreme și să le sprijinim pentru a depăși aceste etape de viață. În anul 2024 am acordat ajutoare de urgență în sumă totală de 164.147.036 lei, din care suma de 156.300.000 lei a fost alocată pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de fenomene meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva distribuie, de vineri, tichetele de călătorie gratuite, destinate persoanelor cu dizabilități

Publicat

pe

Redactat de

Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local, destinate copiilor și adulților cu dizabilități din municipiul Deva, se distribuie începând de vineri, 22 noiembrie 2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS). 

Tichetele pot fi ridicate în perioada 22 noiembrie – 20 decembrie 2024, din clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, biroul nr. 21, după următorul program:

– luni – miercuri, între orele 08:00 – 16:30

– joi, între orele 08:00 – 09:00 și 14:00 – 16:30

– vineri, între orele 08:00 – 14:00

Advertisement

„Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local sunt valabile în perioada decembrie 2024 – martie 2025 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorilor sau asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav”, transmit reprezentanții DAS Deva.

Documente necesare pentru eliberarea tichetelor sunt: cartea de identitate / certificatul de naștere (în cazul minorilor), legitimația de călătorie, eliberată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, certificatul de încadrare în grad de handicap.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate pentru 20 de călătorii/lună, în municipiului Deva și localitățile aparținătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până joi – între orele 8:00 – 16:30 și vineri – între orele 8:00 – 14:00.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate