
Văduve, inculpaţi şi martori, puşi pe drumuri, de avocaţi
Din februarie, „Apărarea” reprezentată, printre alţii, de Paula Iacob şi Daniel Iuraşcu tergiveresează desfăşurarea procesului
O „armată” de oameni vine, la Petroşani, degeaba la fiecare termen al „Dosarului Uricani”, intentat celor acuzaţi că sunt responsabili de producerea tragediei de la mină din urmă cu doi ani.
Printre cei care vin la proces, fără a rezolva ceva, se numără şi văduvele celor 5 electricieni, care în 2011 au murit la Mina Uricani, în urma unei explozii, dar şi martorii accidentului, precum şi inculpaţii. Graţie tertipurilor avocăţeşti, şi la termenul de ieri, 21 mai, oamenii au făcut iar cale întoarsă de la proces, judecarea dosarului fiind, din nou, amânată. Asta pentru că avocaţii apărării, tocmiţi de la Bucureşti de doi dintre inculpaţi, nu au ajuns la proces. „Avocaţii de la Bucureşti au avut o cerere de amânare, după cum s-a specificat, iar instanţa a stabilit un nou termen pentru 18 iunie. Avocaţii de la Bucureşti au motivat cererea. Domnul Ionaşcu a avut un accident de circulaţie şi nu s-a putut prezenta”, a declarat la ieşirea din sala de judecată Ion Zgripcea, avocat al apărării în acest proces.
Atât Paula Iacob, cât şi cel care o reprezintă prin substituire la Petroşani, Daniel Ionaşcu, au mai amânat din motive personale cercetarea, iar una dintre motivaţii ar fi fost o intervenţie chirurgicală pe care avocata a suferit-o anul trecut.
Apărarea cere expertize
Lista cu experţii judiciari ceruţi de avocaţi a fost trimisă de către Ministerul Justiţiei, dar abia la următorul termen, din vară, va fi luată în calcul. „În această situaţie, instanţa nu s-a pronunţat cu privire la numirea experţilor. Sunt două expertize ce trebuiesc efectuate. Una de protecţie a muncii şi una electromecanică. Ministerul ne dă numele tuturor experţilor din ţară şi de acolo părţile aleg cer un expert, iar instanţa se pronunţă cu privire la numirea lui”, a mai adăugat Zgripcea.
În acest dosar au fost audiaţi până acum doar patru martori, la termenul din luna februarie, iar de atunci procesul a tot fost amânat din diverse motive. Cei care au răspuns întrebărilor instanţei au fost oamenii care „au dat ochii” cu echipa formată din cei 5 electricieni ce şi-au pierdut viaţa în explozia din februarie 2011. Fiecare dintre aceştia ar fi trebuit să rămână în mină până la finalizarea lucrărilor, dar au plecat pe rând spre casă.
Patru foşti şefi ai Exploatării Miniere (EM) Uricani, respectiv Dragoş Aurelian Ciucă, Claudiu Lucian Butari, Nicuşor Florin Moga şi Florinel Moldovan, au fost trimişi în judecată de procurori, pentru ucidere din culpă, fiind consideraţi vinovaţi pentru producerea tragediei din 2011. Doi dintre inculpaţi, Dragoş Aurelian Ciucă şi Claudiu Lucian Butari, sunt apăraţi de avocaţii Paula Iacob şi Daniel Ionaşcu.