Actualitate
Drumul dintre Iscroni și Aninoasa a fost reabilitat

Lucrările la drumul județean 666B, care face legătura între DN 66 (Iscroni) și Aninoasa au fost finalizate.
Aceasta este o investiție a Consiliului Județean Hunedoara după ce a fost preluat în administrare de la Primăria Orașului Aninoasa.
”Drumul Județean 666B, care face legătura între DN 66 (Iscroni) și Aninoasa, reabilitat și modernizat de către Consiliul Județean Hunedoara. Sectorul de dum cu o lungime de circa 3 km, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost preluat în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara de la Primăria orașului Aninoasa, iar în data de 10 iulie au demarat lucrările de reabilitare. Intervențiile au durat câteva săptămâni și au constat în turnarea de covoare bituminoase în suprafață de 18.000 mp și plombări cu mixtură asfaltică (1000 mp), la care s-au adăugat lucrările de semnalizare și marcaje rutiere finalizate în aceste zile. Comunitatea din Aninoasa are acum la dispoziție un drum de acces modern, care asigură confort și siguranță pietonilor și conducătorilor auto”, informează reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA
Actualitate
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.
„Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.
Până pe 11 aprilie
Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018
Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”
Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program
Actualitate
Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.
Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.
Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.
Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
ISU Hunedoara: Peste 150 de misiuni și intervenții în perioada 28 -30 martie 2025

În weekend-ul care a trecut, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 152 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 125 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 14 situații care au necesitat aceste tipuri de misiuni.
În cele 3 zile, pompierii militari de la subunități de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 7 incendii, dintre care trei au izbucnit la vegetație uscată.
Dintre incendiile izbucnite la clădiri industriale și case de locuit amintim pe cele produse în zilele de 29 și 30 martie, astfel: sâmbătă, în orașul Petrila, din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică a izbucnit un incendiu la o hală unde erau depozitate material textile. Pompierii au lichidat incendiul care s-a manifestat în construcția cu o suprafață de aproximativ 500 metri pătrați.
Duminică dimineața, în satul Vâlcelele Bune din comuna Bretea Română, s-a produs un incendiu la o casă de locuit. În urma fumului dens degajat din cauza arderilor unor materiale din interiorul camerei, o femeie în vârstă de 78 de ani a fost intoxicată și a decedat.
În această perioadă, echipaje de pompieri hunedoreni au participat la 6 intervenții efectuate în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 7 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu o zi in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Parcul Corvin din Hunedoara va fi modernizat cu fonduri europene
- Actualitatecu o zi in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale