Actualitate
Evenimente dedicate celor mici, de 1 Iunie. Copii, părinți și bunici, poftiți să pășească în universul de joacă
Spectacole, întâlniri cu personaje din desene animate, jocuri creative, ateliere sau face painting, de toate acestea vor avea parte copiii din mai multe localități ale județului Hunedoara de 1 Iunie. Cu prilejul „Zilei Internaționale a Copiilor”, autoritățile locale au pregătit o serie de evenimente dedicate în exclusivitate celor mici, toate menite să-i destindă pe prichindei. Vă prezentăm câteva dintre manifestările ce vor avea loc mâine, 1 iunie.
Copiii sunt așteptați la o plimbare cu mocănița de la Brad
Micuții sunt așteptați, pe 1 și 2 iunie, la o plimbare de poveste cu trenul de epocă, tractat de o venerabilă locomotivă cu aburi, pe drumul vechi al liniei ferate înguste dintre Brad și Crișcior. Mocănița va circula în cele două zile special pentru copii.
Astfel, trenulețul tras de o locomotivă cu aburi va fi pus în mișcare sâmbătă și duminică, cu plecări din Crișcior Poarta 2 de la ACC, la orele 13:00 și 15:00, și din Brad, din fața Bisericii Mari Ortodoxe (la orele 13:25 și 15:25, respectiv 14:10 și 16:10) și din fața Gării CFR (la orele 14:00 și 16:00). De „Ziua Internațională a Copilului”, copiii, însoțiți de părinți, vor putea călători gratuit.
Bătrâna mocăniță de la Crișcior, care altădată îi transporta pe ortacii din Țara Moților la Mina Gura Barza, este singura care mai funcționează în județ. Aceasta a mai fost pusă în mișcare, în acest an, și cu prilejul sărbătorilor pascale.
Ramona Ștefan
Se deschide Ștrandul „Corvina” din Hunedoara. Acces gratuit, de 1 iunie
Veste bună pentru amatorii de bălăceală și băi de soare. De „Ziua Internațională a Copilului”, Ștrandul „Corvina” din municipiul Hunedoara își deschide porțile. La complexul de agrement din municipiul de pe Cerna se va da liber la bălăceală, locuitorii Hunedoarei fiind poftiți, începând de mâine, 1 iunie, să se relaxeze în sau lângă bazinele cu apă, dar și pe șezlongurile aflate în incintă, asta dacă vremea va permite. „Cu ocazia „Zilei Internaționale a Copilului”, Ștrand „Corvina” vă invită să vă bucurați de soare. Astfel, începând cu ora 09:00, în ziua de 1 iunie 2019, dăm startul “Zilei Porților Deschise” la Complexul de Agrement „Corvina” din municipiul Hunedoara. Toți copiii, dar și părinții, sunt așteptați la ștrand. Intrarea este liberă. Sperăm ca vremea să țină cu noi!”, au transmis reprezentanții complexului de agrement din Hunedoara.
Pregătirile pentru redeschiderea ștrandului din Hunedoara au început să se facă încă de săptămâna trecută. În incinta bazei de agrement s-a făcut curățenie generală, ștrandul fiind pregătit pentru redeschidere.
Ramona Ștefan
Baloane zburătoare, jocuri pe asfalt și dansuri în Piața Victoriei din Deva
La Deva, de 1 Iunie, municipalitatea a pregătit un program special pentru cei mai mici dintre locuitorii orașului. Astfel, mâine, începând cu ora 10:00, în Piața Victoriei, pe platforma din fața Centrului Cultural „Drăgan”, „Ziua Copilului” va fi marcată printr-un eveniment special, dedicat prichindeilor. Din program nu vor lipsi baloanele zburătoare, iluzionism, pictură fără pensule, jocuri pe asfalt, jocuri interactive şi jocuri dinamice, modelaj baloane, baloane şi insigne pentru toţi copiii. De asemenea, atmosfera va fi animată de Clownul Teo, precum și de dansuri cu „Lebedele Mici”, „Arabesque”, „Lebedele Mari”, „Sweet Angels” şi trupele de dans ale Centrului Cultural din Deva: „X-Generation” şi „Attitude Dance”.
Ramona Ștefan
Excursii și petreceri pentru micuții din centrele de plasament
La fel ca în fiecare an, această zi va fi sărbătorită și de copiii aflați cu măsură de protecție în serviciile subordonate ale DGASPC Hunedoara în mod cu totul festiv, copiii beneficiind de o masă festivă, petreceri și voie bună. Din dorința de a aduce un moment de bucurie și culoare în sufletele acestora vor fi organizate activități de recreere și petrecere a timpului liber. Astfel că, micuții aflați cu măsură de protecție în Centrul de Plasament Brad vor pleca într-o excursie la Sarmizegetusa Regia unde vor organiza jocuri și concursuri sportive și la întoarcerea în centru vor fi așteptați de personal cu o petrecere surpriză. Și copiii din Centrul de Plasament Lupeni se vor bucura de o excursie la Cheile Buții. Beneficiarii Centrului de Plasament Orăștie, alături de Clubul Lions, se vor bucura de jocuri în aer liber, de întreceri sportive, desene pe asfalt, iar seara vor avea parte de o minidiscotecă. Copiii din cadrul Centrelor pentru copii cu dizabilități Hunedoara vor vizita Grădina Zoologică din localitate, iar restul zilei o vor o petrece în curtea centrului unde vor participa la un picnic, vor organiza concursuri sportive și de desene pe asfalt. O zi cu totul specială va fi și pentru un tânăr de aici, care își va sărbători majoratul împreună cu colegii într-un cadru festiv. La Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap și Apartamentul Familial Vulcan, prichindeii vor participa la activitățile organizate la centrul de echitație al Asociației Parco Cavalli, apoi vor mânca pizza în oraș. Centrul Specializat de zi pentru resocializarea copilului predelincvent și delincvent provenit din familii dezorganizate Petroșani organizează pentru copii două excursii, la obiectivele turistice din Deva și Hunedoara, urmând ca săptămâna viitoare să viziteze Grădina Zoologică de la Râmnicu-Vâlcea.
Petronela Tămaș
Parada mascotelor și ateliere distractive la “mall-ul” din Deva
De 1 Iunie, se anunță distracție pentru cei mici și la Shopping City Deva. În intervalul 11:00-19:00, în vor avea loc mai multe activități dedicate prichindeilor. Astfel, cei mici vor putea lua parte la o paradă a mascotelor. Iepurașul Pony, Ursuleţul Bubu, Pisicuţa Bijou şi Cățelușul Motoraş vor ajunge pe terenul de joacă din incinta centrului comercial să cunoască micii vizitatori şi să facă poze cu aceştia. De asemenea, copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, vor putea lua parte la ateliere de creație. În intervalul 15:00 şi 17:00, cei mici vor putea să asiste și chiar să participe la un atelier de gătit, în cadrul căruia se va găti o delicioasă budincă de ovăz cu smoothie de fructe. Totodată, în cadrul Clubului de Astronomie, copiii puțin mai mari, cu vârste de la 8 la 13 ani, vor putea descoperi secretele zborului în spaţiu şi îşi vor construi propria rachetă. Se va discuta despre ce viteze trebuie să prindem pentru a ajunge la alte planete şi care sunt “ferestrele” – momentele propice pentru a pleca către un obiect anume, după care fiecare participant va lansa racheta afară, au anunțat organizatorii.
Ramona Ștefan
Personaje Disney și actori pe picioroange vor anima Parcul Tineretului de la Hunedoara
Autoritățile locale din Hunedoara au pregătit un program bogat pentru cei mai mici dintre locuitorii orașului, cu prilejul „Zilei Internaționale a Copiilor”. Astfel, sâmbătă, pe 1 iunie, copii, părinți și bunici sunt așteptați în Parcul Tineretului din municipiul de pe Cerna, unde, începând de la ora 12:00, se va da startul distracției. Astfel, până seara, micuții hunedoreni se vor putea bucura de ateliere și activități creative, precum: picturi pe față, concurs de desene pe asfalt, spectacol cu magician, actori cu picioroange, tobogane gonflabile și alte jocuri pentru copii. De asemenea, copiii vor avea parte de un concert muzical cu personaje Disney, dar și de un spectacol susținut de Andra Gogan. Micuții care vor veni, în 1 iunie, în Parcul Tineretului din Hunedoara vor primi înghețată din partea organizatorilor.
Pe lângă evenimentul organizat în Parcul Tineretului, de Ziua Internațională a Copilului, toți copiii vor beneficia de acces gratuit la Castelul Corvinilor, la Grădina Zoologică și, dacă vremea o va permite, la ștrand.
Ramona Ștefan
Sunteți invitați sâmbătă 1 Iunie 2019 începând cu ora 11.00 în Deva, Piața Unirii la Baschet!
Cu implicarea Primăriei municipiului Deva, DJTS Hunedoara.
Clubul Sportiv „Viitorul” Deva vă așteaptă!!!
Actualitate
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, este bănuit de braconaj. Polițiștii l-au oprit, noaptea trecută, la Căzănești, pe raza fondului cinegetic Ciungani. În autoturismul său, a fost găsită, printre altele, o armă letală de vânătoare, deținută legal, dar și mai multe cartușe.
“În cursul nopții de 15/16 ianuarie 2025, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au identificat în flagrant, pe raza satului Căzănești, un bărbat de 45 de ani, care se afla pe raza fondului cinegetic Ciungani, fără a deține sau a fi înscris într-o autorizație de vânătoare individuală sau colectivă. Ca urmare a controlului, polițiștii au stabilit că bărbatul transporta în autoturismul pe care în conducea o armă letală de vânătoare (deținută legal, în baza permisului de armă), încărcată cu 2 cartușe de calibru corespunzător armei și neasigurată, prevăzută cu lunetă și dispozitiv de iluminare tip lanternă cu sistem de prindere magnetică rapidă pe armă. De asemenea, asupra bărbatului și în autoturismul acestuia, polițiștii au mai găsit 7 cartușe, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, o lanternă cu prindere frontală, o raniță în care se aflau saci de nailon, un topor, un motoferăstrău și o funie”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de braconaj cinegetic și au ridicat arma, muniția și bunurile găsite în autoturism, în vederea continuării cercetărilor.
Actualitate
“Mai multă viață, mai puține ecrane!” – campanie adresată, în special copiilor, adolescenților, dar și părinților
Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!”, în perioada lunilor ianuarie și februarie 2025, Institutul Național de Sănătate Publică București organizează, la nivel național, campania cu tema ”Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”.
Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul populației generale privind problematica utilizării în exces a rețelelor sociale (social media use – SMU) și a ecranelor în general/tehnologiei digitale și efectele acestui comportament asupra sănătății mintale, având ca scop adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice a oricărui individ, bucurându-se în același timp de beneficiile și oportunitățile oferite de era digitală.
Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale, online sau offline, poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și „dependență tehnologică”.
“Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor digitale și necesitatea integrării acestora în viața de zi cu zi, cât și pandemia de coronavirus (COVID-19) au condus la schimbări drastice în viața copiilor, tinerilor dar și adulților și la o creștere substanțială a utilizării ecranelor. În România, accesul la internet și telefonie mobilă este destul de răspândit; în anul 2021, 60,2% dintre gospodăriile din mediul urban și 39,8 din mediul rural aveau acces la internet. Dintre acestea, 81,7% folosesc telefoane inteligente pentru conectarea la internet (Institutul Național de Statistică, 2021).
Profilul de țară, din anul 2023, în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE., aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.
Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența), datele fiind provenite din studii realizate cu eșantioane reprezentative.
În acest context, campania se adresează în special copiilor, adolescenților, dar și părinților acestora precum și populației generale, deoarece prin creșterea nivelului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ, atât declanșarea unor tulburări mintale, cât și a unor tulburări de comportament.
Soluțiile pentru prevenirea efectelor negative ale dependenței de ecrane la copii și adolescenți presupun o combinație între stabilirea unor limite clare, educarea digitală și promovarea activităților fizice și sociale. Implicarea activă a părinților și a educatorilor este crucială pentru a ajuta tinerii să își dezvolte un comportament digital echilibrat și sănătos”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.
Cât timp este indicat să petreacă în fața ecranelor copiii
Specialiștii recomandă excluderea utilizării ecranelor pentru copiii mai mici de doi ani, nu mai mult de o oră pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2–5 ani și nu mai mult de două ore de timp sedentar pe ecran pentru recreere pe zi pentru copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani (fără a include temele școlare).
Evenimente de informare în județ
În cadrul acestei campanii, la nivelul județului Hunedoara se vor organiza evenimente de informare și educare privind creșterea nivelului de conștientizare al părinților și profesorilor în ceea ce privește riscul utilizării problematice a rețelelor sociale (dependența de ecrane) și consecințele acestui comportament asupra sănătății mintale. “Un alt obiectiv important este creșterea nivelului de informare și conștientizare al preșcolarilor, școlarilor/adolescenților cu privire la utilizarea în exces a ecranelor și la necesitatea adoptării timpurii unui stil de viață sănătos”, a informat DSP Hunedoara.
Actualitate
Selfie inedit surprins în Parcul Național Retezat
Reprezentanții Parcului Național Retezat au surprins un moment spectaculos și neașteptat: o pasăre care pare să-și facă un selfie în fața uneia dintre camerele de monitorizare amplasate în parc. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare, însoțite de mesajul plin de umor: „Bonjour! Selfie în camera de monitorizare amplasată de colegii noștri în Parcul Național Retezat!”.
Biodiversitate surprinsă în mod natural
Această captură inedită evidențiază frumusețea și diversitatea faunei din Retezat, unul dintre cele mai valoroase parcuri naturale din România. Camerele de monitorizare, utilizate în principal pentru urmărirea activității animalelor sălbatice, oferă adesea momente surprinzătoare care pun în lumină comportamente naturale sau curioase ale speciilor care trăiesc în acest habitat protejat.
Parcul Național Retezat, o comoară a naturii
Retezatul este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, lacurile glaciare și diversitatea impresionantă de specii de plante și animale. Acest incident amuzant reamintește importanța protejării mediului și a biodiversității. Reprezentanții parcului subliniază că astfel de imagini atrag atenția asupra eforturilor continue de conservare a naturii și asupra frumuseții unice a acestui ecosistem.
Imagini precum aceasta aduc un zâmbet pe buze și ne reamintesc cât de prețioasă este conexiunea omului cu natura, în special într-un loc atât de special precum Retezatul.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Pompierii din Hunedoara au stins un incendiu puternic într-o casă din Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Fetița cu chibrituri”, spectacol de dans contemporan, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” din Hunedoara. O poveste despre magie, emoție și speranță
-
Actualitatecu 2 zile in urma
3 februarie – prima zi de încasare a taxelor de închiriere a parcărilor rezidențiale din Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu puternic la o casă din Deva
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Ana Maria Bărbosu va reprezenta, în continuare, România