Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Hunedoara de acum un secol…

Publicat

pe

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara și Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, a organizat în ziua de 7 decembrie 2023, la Galeria de Arte „Corvin” din Hunedoara, un eveniment cultural de excepție: întâlnirea cu profesorul Mihai Petre care și-a lansat cu acest prilej cel mai recent volum, intitulat „Hunedoara acum o sută de ani”, apărut în acest an la prestigioasa editură clujeană Casa Cărții de Știință.

La eveniment a luat parte domnul Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, o nouă dovadă a faptului că activitățile bibliotecii se bucură de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Datorită acestui sprijin biblioteca județeană organizează activități culturale de înaltă ținută așa cum a fost și lansarea de carte a profesorului Mihai Petre.

Doamna Denisa Toma a făcut o succintă prezentare a cărții profesorului Mihai Petre subliniind rigoarea și acribia cu care autorul s-a aplecat asupra documentelor de arhivă. Deputatul Ilie Toma, ca fost elev al dascălului Mihai Petre, a relevat calitățile excepționale ale acestuia și rolul determinant pe care l-a avut în formarea a zeci de generații de elevi. Fostul senator Doru Gaita și-a exprimat bucuria de a lua parte la un eveniment cultural de o asemenea ținută și a subliniat însușirile deosebite ale profesorului Mihai Petre. În sfârșit, profesorul Anișor Pârvu a adus salutul primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, și a relevat colaborarea deosebit de bună pe care administrația locală o are cu profesorul Mihai Petre.

A fost o nouă bucurie pentru noi, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, să organizăm o întâlnire cu distinsul și îndrăgitul dascăl Mihai Petre. Fiecare carte scrisă și lansată de domnia sa – fie că era de specialitate, despre toponimie, despre Caragiale sau romanul Ion al lui Rebreanu, fie că era un roman, un volum de interviuri, o carte de memorii – a reprezentat un eveniment editorial remarcabil.

Personalitate bine cunoscută, apreciată și respectată în lumea învățământului hunedorean, adevărat dascăl, profesorul Mihai Petre are în spate o strălucită carieră didactică în decursul căreia a format, în Hunedoara, multe generații de elevi în spiritul cunoașterii, al respectului și al dragostei față de limba și literatura română.

Cartea pe care profesorul Mihai Petre a lansat-o, „Hunedoara acum o sută de ani”, este, după mărturisirea autorului, „… o carte a împlinirii sentimentului de datorie față de oamenii acestor locuri, alături de care m-am format, trăind freamătul acelui fost mare oraș industrial, dar care a știut să-și afirme și propriile deschideri spre cultură…”

Într-adevăr, se poate spune că acest volum este o caldă ofrandă pe care profesorul Mihai Petre, născut pe meleaguri vâlcene, o aduce orașului Hunedoara, oraș al cărui fiu veritabil a devenit, locul unde a prins rădăcini și a muncit o viață întreagă, fiind legat sufletește de oamenii de aici, dascălul a nenumărate generații de fii de hunedoreni.

Vădind excelente calități de cercetător al arhivelor, dascălul Mihai Petre, acest „oltean de Hunedoara”, cum se autodefinește, a adus la lumină viața orașului său de adopție, Hunedoara, în primul deceniu de după Marea Unire, între anii 1920 și 1929.

Prin ample extrase din documente, comentate foarte pertinent, de multe ori cu un umor fin și cu binevenite trimiteri la realitățile anilor noștri, în limbajul pitoresc al acelor vremuri, ni se relevă activitatea primăriei, a poliției, a școlilor, a bisericii, a Uzinelor de Fier care au devenit prestigiosul Combinat Siderurgic, astăzi doar o pală amintire a ceea ce a fost până acum trei decenii.

Advertisement

Pe lângă sutele de crâmpeie de viață pe care ni le dezvăluie, filologul Mihai Petre nu poate rămâne indiferent la limbajul folosit în actele administrative, în petiții, în documente, o limbă română plină de pitoresc, cu regionalisme și expresii devenite azi vetuste.

Dascălul Mihai Petre explică în cuvinte simple, dar emoționante, că această carte a lui „trebuie citită și înțeleasă ca o modestă formă de exprimare a sentimentului de datorie față de Hunedoara, oameni și locuri!”

Lansarea acestei cărți a fost, cu adevărat, un impresionant eveniment editorial care i-a bucurat nu doar pe locuitorii municipiului Hunedoara, ci pe oricine este interesat de viața unui oraș din România, în primul deceniu de după Marea Unire.

Iar noi, biblioteca județeană, vom fi mereu bucuroși să fim alături de distinsul dascăl Mihai Petre ori de câte ori își va mai lansa o carte.

La final, profesorul Mihai Petre a oferit autografe doritorilor.

Cu deosebită considerație,

Advertisement

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Actualitate

Tânăr prins conducând fără permis pe DN 7, în Simeria

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 23 de ani, din județul Mureș, a fost depistat conducând fără permis pe DN 7, în zona orașului Simeria, luni, 21 ianuarie 2025, în jurul orei 21:00.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în timpul unui control de rutină, polițiștii au oprit autoturismul condus de tânăr și, în urma verificărilor în bazele de date, au descoperit că acesta nu deține permis de conducere.

În cauză, autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul fără permis, infracțiune care poate atrage sancțiuni severe conform legislației în vigoare.

Polițiștii reamintesc importanța respectării legislației rutiere și avertizează că astfel de abateri reprezintă un risc major pentru siguranța traficului. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui incident.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Scandal între vecini în Hațeg: Doi frați reținuți după o altercație violentă pentru un loc de parcare

Publicat

pe

Redactat de

O dispută aparent banală legată de un loc de parcare a degenerat într-o altercație violentă între patru vecini din Hațeg. Incidentul s-a petrecut în seara de 21 ianuarie 2025, în jurul orei 20:00, și a implicat doi frați, de 27 și 29 de ani, și alți doi frați, de 42 și 45 de ani, toți locuind în același cartier.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, cei doi frați mai tineri au fost agresați fizic de cei doi vecini mai în vârstă. În urma altercației, victimele au solicitat îngrijiri medicale și au fost transportate la o unitate medicală din Hațeg pentru evaluare și tratament.

Poliția Orașului Hațeg a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „loviri sau alte violențe.” În urma cercetărilor și a probatoriului administrat, autoritățile au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a celor doi frați în vârstă de 42 și 45 de ani. Aceștia au fost duși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Deva și urmează să fie prezentați procurorului de caz pentru dispunerea măsurilor legale.

Cazul scoate în evidență cum neînțelegerile între vecini pot escalada rapid, ajungând să necesite intervenția autorităților. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs incidentul.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.

“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.

“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.

 

Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate