Connect with us
Data: 14/06/2024
.

Actualitate

Hunedoara, un județ roșu cu picățele galbene

Publicat

pe

Conform așteptărilor, doar două partide au reușit să își impună candidații la funcțiile de primar din județul Hunedoara. Acestea două sunt PSD și PNL.

43-26 pentru PSD

PSD a câștigat primăriile în toate cele șapte municipii hunedorene, precum și în trei orașe. În atare condiții, PNL s-a impus în alte patru localități urbane. În ce privește comunele, social democrații au câștigat 33 de primării din 55, iar liberalii doar 22. În total PSD are 43 de primării câștigate. Iar PNL 26.

Multe noutăți

Printre cei 69 de primari aleși pe 9 iunie sunt destui „debutanți”, dintre care doi în localitățile urbane. Unul dintre aceștia este social – democratul Lucian Ioan Rus, care s-a impus, fără mari probleme, la Deva, reședința de județ revenind la culoarea roșie pentru prima dată după 1996, iar celălalt este liberalul Ovidiu Vlad, viitor primar la Geoagiu. Viitori primari PSD, aflați la primul mandat, sunt Ciprian Sergiu Pascotesc (Bătrâna), Denis Ovidiu Perța (Boșorod), Ancuța Elena Suciu (Bucureșci), Alexandru Luca (Certeju de Sus), Emanuel Alin Drăgănesc (Lăpugiu de Jos), Marius Daniel Dăncescu (Răchitova), Virgil Nicolae Dobrin (Ribița), Aurora Gina Socaciu (Sarmizegetusa), Alin Adrian Vișan (Toplița) și Flavius Eduard Benea (Vorța). De cealaltă parte, noutățile liberalilor din comune sunt Doru Ioan Paul (Bulzeștii de Sus), Nicu Lăscuț Merian (Densuș), Luminița Valentina Lupulescu (Lunca Cernii de Jos), Ovidiu Ciolea (Pui) și Gheorghe Capșa (Vețel).

Advertisement

La al șaptelea mandat

Ar mai fi de menționat că Emil Ioan Rîsteiu (PNL) revine în fruntea Primăriei Simeria după o pauzăde patru ani, dar și că Daniela Mihaiela Csatlos Koncz (Romos), tot liberală, va începe primul său mandat complet, cel actual fiind unul parțial. De asemenea, avem și doi primari care se pregătesc să înceapă al șaptelea mandat consecutiv. Aceștia sunt Damian Diniș, de la Băița, și Silviu Nan, de la Gurasada, ambii membri ai PSD, care au fost aleși pentru prima oară ca primari în comunele lor în anul 2000. Tot al șaptelea mandat îl va începe un alt social – democrat, Octavian Gheorghe Roman, la Rapoltu Mare, care a fost primar între 1992 și 1996, revenind în funcție în 2004.

Record de primărițe

În urma alegerilor de duminică, în județul Hunedoara sunt șapte primărițe, un adevărat record, numărul cel mai mare de doamne din fruntea administrațiilor publice locale fiind de cinci, în mandatul 2004 – 2008. Acestea sunt Ancuța Elena Suciu (Bucureșci), Gina Aurora Socaciu (Sarmizegetusa) și Camelia Bedea (Vălișoara) de la PSD, iar Daniela Maria Adam (Cârjiți), Marina Huzoni (General Berthelot), Luminița Valentina Lupulescu (Lunca Cernii de Jos) și Daniela Mihaiela Csatlos Koncz (Romos) sunt din partea PNL.

Cele mai mari scoruri

Advertisement

În două comune, respectiv Bătrâna și Cerbăl, a fost un singur candidat, și, logic, aceștia, Ciprian Sergiu Pascotesc și Mircea Claudiu Costa, ambii de la PSD, au câștigat cu unanimitate de voturi. Tot social – democrații au dat și primarii cu cele mai mari procentaje obșinute în lupta electorală ofensivă, la municipii fiind vorba despre Dan Bobouțanu, la Hunedoara, la orașe de Dănuț Buhăescu, de la Uricani, iar la comune de Tiberiu Pasconi, de la Totești.

Mandatele primarilor aleși la sfârșitul săptămânii trecute va începe abia în toamnă.

Actualitate

Hunedoara, printre județele cu cele mai puține voturi nule – Analiză Expert Forum

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoara se numără printre județele cu cele mai puține voturi nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, potrivit unei analize realizată de Expert Forum (EFOR). Județul Hunedoara a avut 4,27 la sută voturi nule la scrutinul pentru europarlamentare de duminica trecută. 

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, numărul acestora fiind unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.

Aproape o jumătate de milion de români au votat degeaba

La nivel național, potrivit EFOR, din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. „În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule”, explică EFOR.

Conform documentului, la nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%).

„În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli”, se mai arată în raport.

Advertisement

Potrivit aceluiași document, la alegerile pentru primari, procentul de voturi nule era la data analizei de 3%, adică 275.505 din 9.055.959 de buletine. La consilii locale procentul este 3,7%.

În județul Hunedoara, la votul pentru primari numărul de voturi la data analizei era de 3,13 la sută, mai mic decât la alegerile europarlamentare.

„Dacă ne uităm comparativ pe județele unde există un procent mare de buletine de vot nule, ele nu sunt neapărat aceleași ca în cazul europarlamentarelor. Adică pentru primari cele mai multe buletine de vot s-au anulat în Vaslui, Bacău și Covasna (4%), urmate de Neamț, Mureș, Satu Mare și Dolj, între 3,5% și 4%. Din București în sectorul 2 au fost anulate proporțional cele mai multe buletine de vot, adică 3%, comparativ cu doar 1,7% în Sectorul 6, 1,85% în Sectorul 3, 1,98% în Sectorul 1 sau 2,1% în Sectorul 4. Interesant de remarcat că Sectorul 2 este singurul județ/sector care are mai multe voturi nule pentru primar decât la europarlamentare”, mai arată Expert Forum (EFOR).

EFOR precizează că datele pentru primari și consilii locale sunt prelucrate din informațiile parțiale publicate pe prezenta.roaep.ro miercuri 12 iunie, iar cele pentru europarlamentare sunt prelucrate din baza de date descărcată pe 13 iunie în prima jumătate a zilei. Așadar, pot apărea anumite discrepanțe.

Voturile nule sunt cele legate de buletinele introduse în urnă, care nu respectă criteriile stabilite de lege pentru a fi valabile. Voturile nule sunt diferite de buletinele anulate, care reprezintă buletinele neîntrebuințate și anulate la sfârșitul zilei sau utilizate, dar anulate la cererea alegătorului întrucât opțiunea votului a fost dezvăluită. Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urnele de vot: buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de
alegător; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Advertisement

Raportul integral poate fi consultat AICI

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție, în această seară, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție terestră zone verzi va avea loc în seara acestei zile – 14 iunie, începând cu ora 22:00, în municipiul Deva.

“Se vor desfășura următoarele acțiuni: Dezinsecție terestră (combatere țânțari). Insecticid utilizat: Cymina Ultra; Dezinsecție terestră (combatere larve țănțari). Larvicid utilizat: Vectobac WG. Toate produsele utilizate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide și sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Revizie tehnică lunară la telecabina de pe Cetatea Devei – luni, 17 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Serviciul Baze Agrement anunță oprirea luni, 17 iunie 2024, a telecabinei care facilitează accesul pe Cetatea Devei.

Telecabina va fi oprită luni, 17 iunie 2024, pentru lucrările de mentenanță care se execută obligatoriu, în fiecare lună. Firma care asigură mentenanța va verifica instalația (cabluri, comunicația radio între punctul de comandă și cabină etc.), pentru ca turiștii să fie în siguranță. De asemenea, ascensorul care deservește Cetatea Deva va fi igienizat.

Turiștii pot vizita monumentul istoric la pas pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee:

Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute;

Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute;

Advertisement

Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate