Sărăcie taxată mai scump la tarabă
Ultimele date privind preţurile alimentelor de bază care se regăsesc în diverse zone sau judeţe ale ţării, furnizate de Ministerul Agriculturii arată că, deşi hunedorenii sunt printre cei mai prost plătiţi angajaţi din ţară, ei sunt nevoiţi să cheltuiască mult mai mulţi bani decât cei din judeţele în care nivelul de trai este mai ridicat. Practic, statisticile contrazic ideea care spune că piaţa îşi reglează preţurile în funcţie de puterea de cumpărare.
Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ, iar conform statisticilor în zonele sărace ale ţării acestea sunt printre cele mai mari. Din păcate, alături de Vaslui sau Piatra Neamţ, printre judeţele sărace în care se întâlneşte acest paradox se aflăşi Hunedoara.
Cei mai scumpe legume din ţară
Cu o rată a şomajului de 6,9 la sutăşi cu un salariu mediu net de 1.222 de lei, Hunedoara reuşeşte contraperformanţa de a fi catalogat ca fiind unul dintre judeţele în care sărăcia este la ea acasă. Din păcate, statisticile arată că deşi hunedorenii au salarii mici, pentru a supravieţui traiului de zi cu zi trebuie să plătească mult mai scump pentru alimentele de bază decât locuitorii judeţelor unde se înregistrează un nivel mai mare de trai. Un exemplu edificator în acest sens, îl reprezintă preţul legumelor care în judeţul Hunedoara este printre cele mai mare din ţară. Concret, hunedorenii plătesc în medie 2,5 lei pe kilogram de cartofi sau 10 lei pentru aceiaşi cantitate de fasole, în timp ce preţurile aceloraşi produse sunt cu 10 sau 15 la sută mai mici în judeţe precum Timiş, Constanţa, Suceava sau Bucureşti.
O situaţie similară se întâlneşte şi în cazul produselor din carne. De exemplu carnea de pasăre este mai scumpă în judeţul Hunedoara cu 30 la sută decât în Sibiu sau cu 10 la sută decât în Timiş.