Stiri nationale
IGSU: Peste 2.700 de mesaje Ro-Alert, transmise de la începutul anului

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, de la începutul anului, 2.743 de mesaje prin sistemul Ro-Alert, dintre care 1.880 au vizat prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor.
„Ro-Alert este un instrument esenţial pentru protejarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor în situaţii de urgenţă, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populaţiei”, informează Biroul de presă al IGSU.
Dintre mesajele transmise, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariţia copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgenţe.
„Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieţilor omeneşti şi reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea şi eficienţa în a transmite mesaje în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea sunt puse în pericol fac din Ro-Alert un pilon central în avertizarea populaţiei”, arată sursa citată.
Dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situaţiile de urgenţă îl pot avea asupra comunităţilor şi riscurile semnificative pentru siguranţa cetăţenilor.
Prin intermediul sistemului Ro-Alert se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi (martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate.
Mesajele RO-ALERT contribuie la menţinerea calmului în situaţii de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacţionezi. Mesajele pot include recomandări specifice, precum „evitaţi zona”, „căutaţi adăpost” sau „urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, minimizând confuzia şi panica în rândul populaţiei.
Ro-Alert este proiectat să funcţioneze atât pe telefoane inteligente, cât şi pe telefoane mai vechi, astfel încât cetăţenii, indiferent de tipul dispozitivului, pot primi mesaje de urgenţă. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.
Sursa: AGERPRES
Social
Calendar OFICIAL. Când intră banii în luna mai: alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale

Ministerul Muncii a anunțat că toate sumele aferente plății alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor, pensiilor și tuturor celorlalte drepturi sociale vor ajunge la timp la beneficiari, chiar dacă începutul lunii aduce mini-vacanța de 1 Mai.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
–Alocația de stat pentru copii: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Indemnizația de creștere a copilului: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Stimulentul de inserție: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Alocația de plasament: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Drepturile persoanelor cu dizabilități: 12 MAI în cont bancar; începând cu 14 MAI prin mandat poștal;
–Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC: 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI): 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Ajutorul de incluziune (VMI): 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal.
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
-Prin mandat poștal: începând cu 2 MAI 2025
-În cont bancar: 12 MAI 2025
-Pentru pensionarii din străinătate (prin Citi Bank): 20 MAI 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor astfel:
Între 14-16 MAI plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari atât prin mandat poștal, cât și pe card.
Stiri nationale
Poșta Română, precizări cu privire la distribuirea pensiilor aferente lunii mai

Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025, au anunțat reprezentanții Poștei Române.
Aceștia au transmis precizări cu privire la distribuirea pensiilor și prestațiilor sociale aferente lunii mai.
“Ca urmare a articolelor difuzate în mass-media, legate de livrarea pensiilor și prestațiilor sociale aferente lunii mai, pentru corecta informare a opiniei publice, Compania Națională “Poșta Română” face următoarele precizări: Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite ÎNCEPÂND CU DATA DE 2 MAI 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și prestațiile sociale vor fi livrate la timp și în condiții de maximă siguranță”, au transmis reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română.
Stiri nationale
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional

Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, a anunțat marți Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
‘Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât și prin comisionul de administrare de 0,15%/ anual, calculat la soldul garanției. Programul continuă să beneficieze de condiții preferențiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieței, în ceea ce privește nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă’, precizează Fondul într-un comunicat transmis AGERPRES.
Băncile care s-au înscris în program și anul acesta și cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank, și Techventures Bank. Astfel, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință, pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.
Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro, iar pentru accesarea facilă a programului, încurajăm beneficiarii să consulte Ghidul Noua Casă 2025, pus la dispoziție de FNGCIMM.
De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 garanții, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.
Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,35%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem banca.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituții financiare în baza unor convenții de lucru.
Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
Sursa: AGERPRES
- Comunitatecu 3 zile in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DN66, în afara localității Livadia: O tânără a ajuns la spital
- Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol al eleganței pe patru roți la Hațeg: Retro Parada Primăverii revine cu peste 70 de vehicule de epocă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Biciclist sub influența alcoolului, rănit în urma unui eveniment rutier
- Actualitatecu o zi in urma
DSP Hunedoara: Atenție la vipere și căpușe! În ce spitale din județ se găsește ser antiviperin
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins cu substanțe interzise în mașină
- Actualitatecu 2 zile in urma
Poli Bike Challenge 2025: Pedalează pentru o cauză nobilă, la Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Fotbal din campionatele județene pe stadioanele hunedorene