Connect with us
Data: 26/04/2024
.

Actualitate

Înotătorul Avram Iancu, într-o nouă aventură. Brațul Sfântul Gheorghe, în vizorul polisportivului din Petroșani

Publicat

pe

Hunedoreanul Avram Iancu pleacă într-o nouă aventură în apele românești. De această dată, polisportivul din Petroșani va străbate înot cel mai vechi braț al Dunării, respectiv Sfântul Gheorghe, pe o distanță de 112 kilometri. Avram Iancu nu va purta costum de neopren, chiar dacă apele Dunării nu au o temperatură prietenoasă în această perioadă, respectiv 17-18 grade Celsius. Vă invităm să aflați chiar de la Avram Iancu, de ce a decis să plece, din nou într-o aventură, ce va dura două zile, respectiv joi și vineri (08 și 09 octombrie – n.red.).

Reporter: De unde v-a venit ideea să înotați în toate cele trei brațe ale Dunării?

Avram Iancu: Țara noastră e mare! Atât de mare, încât mi-a trebuit o viață ca să ajung de la Petroșani (minunatul meu oraș dintre munți) în Deltă și, asta după ce am înotat un fluviu de la izvoare la vărsare, în 89 de zile. Atunci am înotat pe Brațul Sulina până la kilometru zero al fluviului. Un destoinic profesor din orașul de la „capătul lumii”, Valentin Lavric, mi-a sugerat că ar fi frumos să înot toate cele trei brațe ale Dunării despre care am învățat, cu toții, la școală. Este o idee cât se poate de bună pe care am îmbrățișat-o imediat, mai cu seamă că, în tot periplul meu european, pe Dunăre, le spuneam colegilor de continent că Dunărea culminează cu o deltă unică în lume. Și că delta ne-a fost dăruită, de către bunul Dumnezeu, nouă, românilor. A venit timpul să înot brațul Sfântul Gheorghe al Dunării care are un curs sinuos desfășurat pe 112 de kilometri. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 22% din volumul de apă al fluviului. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 de metri. Brațul a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de kilometri navigabili. Această distanță o voi parcurge și eu înot, în două zile (joi și vineri, 8 și 9 octombrie), fără costum de neopren, într-o temperatură a apei ce variază în jurul a 17-18 grade Celsius. Voi pleca în dimineața zilei de joi, din locul unde brațul Sulina se desprinde din bătrânul braț.

Reporter: De ce ați ales să înotați în această perioadă?

Avram Iancu: Am ales să înot acum, deoarece polisportivul Ulise Galu organizează în acest weekend „Delta Caiac Race”, un eveniment deosebit ce-și are cartierul general la Green Village, unde zeci de caiaciști se vor întâlni, întrece și socializa. Este o oportunitate și pentru mine de a-mi revedea prietenii caiaciști din toată țara. Cu ocazia acestui înot nu vizez niciun fel de record. Nu doresc să mă poziționez în vârful nici unui top. Doar îmi reamintesc un motto adevărat promovat de prietenii mei, înotătorii Mihai Badea și Bogdan Zurbagiu: APA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ! Ori viața nu înseamnă doar cifre, timpi, viteză sau anduranță, omologări și măreție. Dimpotrivă, viața adevărată înseamnă libertatea de a înota de plăcere, bucuria de a te întâlni cu Dumnezeu în mijlocul Creației Sale, realizarea nimicniciei noastre în imensitatea fără de sfârșit al apelor deschise.

Reporter: Ne-ați obișnuit ca, aproape de fiecare dată, să înotați fie pentru un scop nobil, caritabil, fie pentru a mai înregistra un nou record. Pentru ce înotați de data aceasta?

Advertisement

Avram Iancu: De această dată înot pentru promovarea minunatei noastre țări, pentru tinerii ce au regăsit în acțiunile mele „nebune” o sursă de inspirație, pentru PRIETENIE. Prietenia între toți cei care trudesc la nivelul luciului de apă fie că sunt ei caiaciști, canoiști sau… înotători.

Înotul pare a fi un sport individualist însă, nu este așa! Este adevărat faptul că NIMENI nu poate să înoate în locul meu și nimeni nu poate să dea din brațe pentru mine. Din acest punct de vedere înotătorul este în singurătatea gândurilor lui, în durerile și aspirațiile lui, în slăbiciunile și momentele lui de tărie. Însă, orice înotător, pentru a înota distanțe foarte lungi are nevoie de o echipă, fără de care nu se poate. Echipă pe care am evidențiat-o, o evidențiez și o voi evidenția mereu.

Reporter: De fiecare dată aveți alături de dumnevoastră prieteni care vă sprijină, vă ajută și încurajează. Cum va fi de data aceasta, pe cine veți avea alături?

Avram Iancu: Port în suflet pe fiecare om care m-a ajutat vreodată în decursul vremii. Și de această dată am lângă mine o echipă minunată. Doi caiaciști mă vor flanca. Unul este medicul stomatolog Marc Neculai „plutașul de pe Bistrița” care închide, pentru două zile, cabinetul de stomatologie, pentru mine, pentru prietenie, pentru plăcerea de a pluti în necunoscutul sălbatic al zonei. Celălalt este Călin Ene, experimentatul caiacist și ghid turistic de la Sulina Fabuloasă. El face parte din echipa magică din 2017, alături de care am reușit performanța unică în lume de a parcurge înot bătrânul fluviu fără costum de neopren. Alături de Călin, implicit, am înotat tot Brațul Sulina. Acum este alături de mine pentru a înota și Sfântul Gheorghe. Și va fi alături de mine și pe Brațul Chilia, la anul, dacă trăim și suntem sănătoși și dacă Domnul va fi cu noi. În această călătorie este alături de noi minunatul nutriționist-dietician, doamna Maria Varga din Timișoara.

Mult succes vă dorim!

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Program special de 1 Mai și sărbătorile de Paști, la Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva anunță programul de funcționare în perioada 1-6 mai 2024. Zilele respective sunt zile libere legale, stabilite de Guvern.

 

Astfel, între 1 și 6 mai 2024, inclusiv, Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva nu desfășoară activități cu publicul.

 

Advertisement

Pentru înregistrarea deceselor în această perioadă, programul este următorul:

• Miercuri, 1 Mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Joi, 2 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Vineri, 3 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Sâmbătă, 4 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

Advertisement

• Duminică, 5 mai 2024 – Închis

• Luni, 6 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

 

Începând de marți, 7 mai 2024, activitatea cu publicul revine la normal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 100 de motocicliști, așteptați la Deva. Paradă, sâmbătă, pe străzile orașului

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ o sută de motocicliști sunt așteptați sâmbătă, 27 aprilie, la Deva, cu prilejul unui eveniment prin care bikerii vor să tragă un semnal de alarmă asupra prezenței lor în trafic. Începând cu ora 12:00 va urma o paradă a bikerilor pe străzile Devei.

Scopul principal al acestui eveniment este conștientizarea asupra prezenței motocicliștilor în trafic.

„La evenimentul care va debuta la ora 10:00, în Piața Cetății Deva (parcare telecabină), sunt așteptați aproximativ 100 de motocicliști din toată țara”, a informat Primăria Deva.

Turul motocicliștilor se va desfășura pe următorul traseu: Piața Cetății – Strada Valeriu Braniște – Strada Horea – Bulevardul Decebal – Bulevardul 22 Decembrie – DN 7, cu respectarea regulilor de circulație.

Evenimentul este organizat de A.C.S. Kermit Racing Deva, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Amplă campanie de informare și promovare a profesiei desfășurată de jandarmii hunedoreni în liceele din județ

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, a desfășurat, în perioada 22 -25 aprilie, o serie de activități de promovare a profesiei de cadru militar jandarm, în unitățile liceale din județ.

Jandarmii hunedoreni le-au prezentat elevilor de la mai multe unități de învățământ liceal, din Deva, Hunedoara, Petroșani și Orăștie, tehnica, materiale din dotare, și le-au explicat, totodată, utilizarea acestora în activitatea zilnică. De asemenea, elevilor le-a fost prezentată oferta educațională a instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne și pașii ce trebuie urmați de către cei interesați de a urma o carieră militară în Jandarmerie.

Foto: IJJ Hunedoara

“În premieră, la aceste activități, au participat și elevi ai școlilor militare de subofițeri jandarmi de la Drăgășani și Fălticeni, aflați în stagiul de practică, care le-au oferit direct, informații liceenilor, despre admiterea în școlile militare postliceale ale M.A.I., respectiv despre viața de elev într-o astfel de instituție militară. Aceste activități au fost desfășurate și în contextul campaniei de recrutare pentru școlile militare postliceale, care a debutat în data de 24 aprilie a.c., toate informațiile necesare posibililor candidați, fiind disponibile consultând anunțul oficial de recrutare prin accesarea link-ului https://www.jandarmihunedoara.ro/cariera.html”, au informat reprezentanții IJJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate