Actualitate - Eveniment
Întâlnire cu poeți hunedoreni, la Biblioteca Județeană. Eveniment cultural-literar dedicat „Zilei Internaționale a Poeziei”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara, încheie seria activităților culturale organizate în luna martie cu un eveniment cultural-literar dedicat „Zilei Internaționale a Poeziei”.
„În această zi, 21 martie 2024, la ora 17:00, la Sala de Lectură, va avea loc o emoționantă întâlnire cu poeți hunedoreni care vor prezenta publicului un florilegiu de poezii din creația proprie. În această zi, în întreaga lume, poezia va fi în centrul atenției tuturor celor care o iubesc și o consideră esențială pentru îmbogățirea lor spirituală. Cu peste 150 de ani în urmă, poetul francez Charles Baudelaire considera că „Orice om sănătos poate rezista fără mâncare două zile – dar nu și fără poezie”. Este un adevăr cu care milioane de iubitori de poezie sunt de acord, iar proclamarea, în 1999, a zilei de 21 martie ca zi internatională a poeziei de către UNESCO a fost primită cu entuziasm de toți cei care iubesc poezia, fie poeți, fie cititori. Întâlnirea cu poezia este întotdeauna un prilej de bucurie pentru suflet, este un prilej de a crea o apropiere unică între poeți și cei care iubesc universul liric. Poeții hunedoreni care vor cinsti prin creația lor Ziua Internațională a Poeziei sunt prietenii constanți și sinceri ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, poeți pentru care biblioteca este a doua casă, o casă primitoare ce le oferă ambianța propice de a-și deschide sufletul prin versurile pe care le-au creat cu talent și inspirație. Ambianța poetică realizată de organizatorii evenimentului va fi completată cu o serie de panouri pe care se vor găsi cele mai reprezentative creații ale poeților hunedoreni. Această întâlnire cu poezia, la început de primăvară, se dorește a fi o nouă modalitate de racordare a bibliotecii noastre la viața culturală de bună calitate. Cuvintele poetului Tudor Arghezi sintetizează cum nu se poate mai bine ce înseamnă pentru noi poezia și de ce ținem să o omagiem an de an: „Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință””, spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.
Actualitate
Conventul Franciscan din Deva – O privire istorică prin Cronica lui Blasius Kleiner

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, invită publicul la o conferință specială ce va explora istoria fascinantă a Conventului Franciscan din Deva, în lumina unui manuscris rar – „Cronica lui Blasius Kleiner”.
Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, la ora 18:00, la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva.
“Această conferință va fi susținută de istoricul dr. Marius Oanță, alături de dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la Secția de Istorie și Arte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, care va prezenta lucrarea „Franciscanii pe teritoriul județului Hunedoara”. Împreună, aceștia vor adânci cunoașterea publicului despre acest subiect mai puțin cercetat până acum, concentrându-se pe surse inedite, în special pe manuscrisul păstrat în Arhiva Ordinului Franciscan din Budapesta, cunoscut sub numele de „Cronica lui Blasius Kleiner”. Dr. Marius Oanță va detalia povestea bulgarilor catolici care aflați în peregrinare prin Transilvania, au construit acest complex mănăstiresc, un moment important din istoria orașului Deva, relatând un episod esențial din viața comunității religioase a acelor vremuri”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal
La finalul conferinței, publicul va avea ocazia de a participa la un concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal.
“Concertul va aduce o atmosferă emoționantă, cu lucrări muzicale adaptate momentului liturgic, în contextul pregătirilor pentru Sfintele Sărbători ale Paștelui. Vă invităm să luați parte la această seară culturală deosebită, unde istoria și muzica sacră se împletesc într-un eveniment cu adevărat memorabil”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Intrarea la eveniment este liberă.
Actualitate
Dosarul Mineriadei, retrimis în judecată

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru infracțiuni contra umanității, în cadrul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Alături de el, au fost inculpați și alți oficiali de rang înalt din perioada respectivă, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu.
Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fost implicați în organizarea unei represiuni violente împotriva manifestanților din Piața Universității, care se opuneau regimului instaurat după Revoluția din 1989. Conform procurorilor, atacul soldat cu moartea a patru persoane, rănirea altor 1.311 și violarea a două victime, a fost urmat de aproximativ 1.200 de persoane private ilegal de libertate.
Investigațiile au scos la iveală faptul că acțiunile represive au fost coordonate de Iliescu și alți lideri politici ai vremii, cu sprijinul forțelor de ordine și al minerilor aduși în capitală. În timpul acestor evenimente, sediile opoziției politice, locuințele liderilor acesteia și instituțiile media independente au fost devastate, iar victimele au suferit tratamente inumane.
Cazul va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
FOTO: Arhivă
Actualitate
L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut.
Poliția Oraşului Lupeni a fost sesizată, în data de 2 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, cu privire la plecarea voluntară de la domiciliu a unui tânăr de 22 de ani – Murărașu Sebastian Daniel.
În urma primelor verificări, s-a stabilit că tânărul ar fi plecat în data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 06.00, la Universitatea din Petroșani, unde este student, fără a reveni până în prezent.
Semnalmente: înălțime 1.84 metri, greutate 65 kg., păr șaten, tuns scurt, ochi albaștri, față ovală, ten deschis la culoare, cicatrice în zona bărbiei (partea stângă).
La data plecării, tânărul purta un pardesiu de culoare gri cu negru, pantaloni de culoare neagră, cămașă și cravată de culoare neagră, pantofi negri, având asupra sa un rucsac de culoare neagră.
Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea tânărului, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Surprize în Liga 4