Connect with us
Data: 18/05/2025
.

Actualitate

Întoarcerea cavalerilor în Cetatea Devei

Publicat

pe

Magia Evului Mediu a prins viață în cadrul unui eveniment organizat de Primăria municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. A fost vorba despre un eveniment grandios de reconstituire istorică, sugestiv intitulat „Întoarcerea Cavalerilor – Activități Medievale în Cetatea Deva”.

Program deosebit

Evenimentul, desfășurat pe 17 și 18 mai, a cuprins parada cavalerilor, ostașilor și domnițelor, însoțită de cai, primirea oaspeților, demonstrații spectaculoase de luptă și tehnici medievale, prezentări de arme, armuri și costume autentice, delicii de gastronomie medievală, povești la lumina torțelor, inclusiv legenda Cetății Devei, reconstituiri de bătălii medievale, muzică și dansuri de epocă, teatru pentru cei mici și salutul de rămas bun. „Este o nouă paradă care argumentează ceea ce am făcut, deja, de mulți ani, la Cetatea Devei, cel al întoarcerii cavalerilor. Este un eveniment de punere în valoare a Cetății, dar și a tuturor monumentelor din județ, fiind un vector de promovare a tot ceea ce înseamnă istorie, tradiție și cultura noastră în România. Cetatea Devei este un monument deosebit, atât prin ceea ce reprezintă ea, cât și prin panorama deosebită pe care o are, un lucru rar la nivel național. Și să nu uităm că Deva, de-a lungul istoriei, reprezintă un punct principal al acestei zone minunate, plină de vestigii, și care trebuie vizitată”, a spus Cristian Stan, de la Garda Cetății Deva.

Oaspeți de seamă

Evenimentul a reunit formațiuni de elită de reconstituiri istorice din întreaga țară, fiind vorba despre Redivivus Sighetul Marmației, Deus Vult Oradea, Mercenarii de Asserculis Mureș, Străjerii Cetății Sucevii, Străjerii Cetății Neamțu, Arcașii Cetății Deva, Lăncierii și Arcașii Cetății Ardud, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Cavalerii din Carpați, Cimpoierii din Transilvania și Garda Cetății Deva. „Ne bucurăm că, aici, la Deva, putem prezenta personaje istorice, precum și costume de epocă, care sunt deosebite. Noi facem toate aceste lucruri din pasiune, iar în cazul meu este vorba și de istorie și de creere de costume. Cu astfel de costume participăm la festivaluri medievale și renascentiste, la care ne simțim foarte bine. La fel de bine ne simțim și la aceste evenimente. Iar dacă la Hunedoara am mai fost, dar la Deva suntem prima oară și, chiar dacă am avut cale lungă de bătut, suntem bucuroși să fim aici”, a spus Lia Stan, de la Asociația Redivivus din Sighetu Marmației.

Îmbinare fericită de evenimente

Manifestarea de la Deva a fost una care s-a bucurat de recunoaștere națională, fiind una care s-a îmbinat fericit cu alte evenimente importante. Întoarcerea cavalerilor este un moment important și emoționant pentru locuitorii municipiului Deva. Salut prezența tuturor participanților la acest eveniment, reprezentanți ai unor instituții de cultură din întreaga țară, care au ales să fie prezenți la Deva, dar și în județul Hunedoara. Această acțiune se îmbină, în mod fericit, cu Târgul Castelelor și Noaptea Muzeelor. Cu această ocazie vreau să anunț și faptul că Muzeul din Deva a primit titulatura de „Național”, lucru ce nu poate fi decât benefic. Felicitări tuturor și mult succes în continuare”, a spus Natalia Intotero, ministrul Culturii.

Un bun prilej de promovare a zonei

În opinia autorităților, evenimentul de la Deva, dar și celelalte, reprezintă un bun prilej de promovare a zonei. „Această reconstituire istorică este o oportunitate foarte bună de a promova cultura din zona noastră, județul Hunedoara și municipiul Deva. Iar dacă ținem cont de toți cei prezenți aici, care ne-au prezentat salutul lor, putem extinde această dragoste față de istorie în întreaga țară. Această întoarecere în perioada medievală, ținutele minunate ale participanților, reprezintă o bucurie pentru toți, indiferent de vârstă. După cum bine știm, județul nostru este binecuvântat cu locuri pline de istorie. Prin toate aceste activități, precum și prin cele ce vor urma, vom promova valorile județului Hunedoara”, a spus Constantin Fulga, prefectul de Hunedoara.

Vor fi și alte surprize

Organizatorii au mulțumit celor prezenți la Deva și au dat asigurări că manifestarea va continua, dar și că vor mai fi, în viitor, și alte surprize plăcute din domeniul cultural. „Avem, aici, alături de noi, 11 ansambluri de reconstituiri istorice din întreaga țară, și le mulțumim pentru prezență. Este un eveniment important pentru noi, devenii, această întoarecere a cavalerilor în Cetate. Continuăm o frumoasă tradiție, o tradiție frumoasă în Deva, iar noi ne asigurăm că aceasta va fi respectată și continuată. Este un lucru frumos și sperăm ca, de la an la an, să fie și mai frumos. Iar pe deveni îi asigur că, din punct de vedere cultural, vor avea parte, în viitor, de multe surprize plăcute”, a spus Sorin Lavu, viceprimar al municipiului Deva.

Organizatori mulțumiți

Manifestarea de la Deva a avut priză printre localnici și vizitatori, lucru remarcat și de organizatori, care s-au bucurat de reușita evenimentului. „Ne bucurăm că suntem gazde și organizatori ai acestui eveniment. De asemenea, este o mare bucurie pentru noi să vedem că, în ciuda vremii nu tocmai favorabile, numeroși localnici, dar și turiști, au participat la momentele de reconstiuire istorice prezentate cu ocazia întoarcerii cavalerilor în Cetatea Devei. Este un prilej excelent de a pune în valoare nu doar istoria, tradițiile și cultura deveană, ci și întreaga localitate. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și îi asigurăm că și în viitor vom fi gazde bune”, a spus Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Actualitate

Procesul electoral în județul Hunedoara s-a încheiat fără incidente majore

Publicat

pe

Redactat de

Până la ora închiderii urnelor, procesul de votare, în județul Hunedoara, a decurs fără probleme deosebite din punctul de vedere al sarcinilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Vă reamintesc că astăzi, în județul Hunedoara, peste 850 de angajați ai MAI au fost angrenați în misiuni de menținere a ordinii publice, de asigurare a măsurilor de siguranță în zona secțiilor de votare și de verificare a  sesizărilor privind incidentele electorale.
Scopul principal al acestor măsuri este acela de a asigura desfășurarea în condiții de legalitate, ordine și siguranță a întregului proces electoral.
În ultimele ore, în trei situații, polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, pe diferite rețele de socializare, ar fi fost postate filmări realizate, cel mai probabil în cabina de votare, în care se redă aplicarea ștampilei pe buletinul de vot.
În aceste cazuri, polițiștii continuă verificările, iar în funcție de rezultatul acestora urmează a fi luate măsurile legale care se impun.
Angajații MAI rămân la datorie în continuare pentru verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale și menținerea siguranței publice. După încheierea votării, efectivele MAI vor fi implicate în misiuni de asigurare a securității materialelor electorale și a documentelor rezultate în urma votării, pe timpul transportului acestora de la secțiile de vot către birourile electorale ierarhic superioare.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Exit -poll alegeri prezidențiale 2025, Turul 2 – primele estimări la ieșirea de la urne

Publicat

pe

Redactat de

Rezultate exit -poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Primele estimări la ieșirea de la urne

CURS

Nicușor Dan 54,1%

George Simion 45,9%

Avangarde

Advertisement

Nicușor Dan 54,9%

George Simion 45,1%

Datele sunt pentru ora 20:00 și nu includ diaspora. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegeri prezidențiale, turul 2. Prezența în județul Hunedoara – ora 21.00

Publicat

pe

Redactat de

Secțiile de votare din județul Hunedoara și-au închis urnele la ora 21:00, marcând finalul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Datele centralizate indică o prezență la vot de 52,79%, un indicator important al implicării civice în acest scrutin decisiv.

Un total de 191.085 de alegători și-au exprimat opțiunea electorală dintr-un număr de 362.006 de persoane înscrise pe listele permanente. Această cifră include voturile exprimate pe listele permanente (166.781), pe listele suplimentare (22.257) și prin intermediul urnelor mobile (2.047), facilitând participarea unui număr cât mai mare de cetățeni.

O analiză a distribuției votanților relevă o majoritate provenind din mediul urban, cu 137.903 de voturi, în timp ce 53.182 de voturi au fost înregistrate în zonele rurale ale județului.

Participarea pe categorii de vârstă și gen

Statisticile detaliate arată o participare activă din partea tuturor grupelor de vârstă. Cea mai numeroasă categorie de votanți a fost cea cuprinsă între 45 și 64 de ani, reprezentând 43,76% din totalul voturilor exprimate (41.462 bărbați și 42.151 femei). Urmează categoria 65+, cu 25,02% (21.210 bărbați și 26.599 femei), subliniind importanța votului seniorilor în acest proces electoral.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au reprezentat 6,17% din votanți (6.096 bărbați și 5.686 femei), în timp ce categoriile 25-34 de ani (9.300 bărbați și 9.298 femei – 9,73%) și 35-44 de ani (14.852 bărbați și 14.431 femei – 15,32%) au contribuit semnificativ la cifra totală a prezenței la urne.

Advertisement

Din perspectiva genului, s-a înregistrat o ușoară predominanță a voturilor exprimate de femei (98.165) față de bărbați (92.920).

Fluxul de alegători pe parcursul zilei

Graficul privind afluxul de alegători indică o intensificare a prezenței la urne în intervalul orar 10:00 – 13:00, cu un vârf notabil în jurul orei 13:00. Ritmul de votare s-a menținut ridicat până în jurul orei 16:00, după care a scăzut treptat până la închiderea secțiilor.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate