Connect with us
Data: 04/01/2025
.

Actualitate

Legenda împodobirii bradului de Crăciun

Publicat

pe

Împodobit cu steluțe, îngerași, ghirlande strălucitoare, luminițe, dar și binecunoscutele globuri colorate, bradul reprezintă bucuria Crăciunului. Dar de ce decorăm bradul și de unde vine acest obicei? Povestea începe prin secolul al XVI-lea.

Germaniei i se atribuie începutul tradiţiei împodobirii brazilor de Crăciun, când în secolul al XVI-lea, creştinii devotaţi aduceau pomi împodobiţi în casele lor. Unii construiau piramide din lemn, le decorau cu crengi de brad şi le împodobeau cu lumânări. Se credea că, Martin Luther King, protestantul revoluţionar al secolului al XVI-lea, a fost primul care a aprins lumânări într-un pom. Mergând într-o seară spre casă, a fost uimit de frumuseţea stelelor care străluceau printre ramurile pădurii de conifere, şi ajungând acasă, a vrut să recompună scena pentru familia sa, înălţând un brad în mijlocul casei şi împodobindu-l cu lumânări.

Tradiţia pomului de Crăciun a fost adoptată, mai târziu, pe continentul american. Primele dovezi ale pomilor împodobiţi datează din anii 1830 când imigranţii germani din Pennsylvania au împodobit brazi, aducând tradiţia din ţara lor natală. Pentru americani, bradul de Crăciun era un simbol păgân şi era greu de acceptat. În anii 1890, bradul de Crăciun era deja un obicei atât în Europa, cât şi pe continentul american. Europenii preferau brazi mici, de circa 120 de centimetri, pe când americanii îl doreau din podea până în tavan.

Primele luminițe, aprinse de asistentul lui Thomas Edison

Tradiţia germană impunea împodobirea bradului cu mere sau nuci, pe când în statele americane se foloseau prăjiturele de casă. Până recent, brazii de Crăciun proveneau din păduri. Acum, există plantaţii speciale. Sunt necesari de la șapte până la 10 ani pentru a crește un brad de Crăciun.

Advertisement

Luminiţele pentru brazii de Crăciun au fost ideea lui Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, în anul 1882, şi au început să se producă în masă în anul 1890. În anul 1900, marile magazine au început să îşi împodobească brazi mari, iluminaţi. În 1930, brazi de mari dimensiuni au început să fie amplasați în locuri publice. La mijlocul anilor ’60, ideile moderniste s-au răsfrâns și asupra pomului de Crăciun. Brazii din aluminiu argintiu, importați din America, erau foarte la modă. Aceștia nu necesitau alte decorații decât sursele de lumină colorată care se reflectau multiplu pe crengile argintii. În anii ’70, au început să apară brazii artificiali de Crăciun, cu aspect foarte realist.

Primul brad împodobit de Crăciun a fost la Riga, în Letonia, în 1510.

  • Primele referințe scrise despre bradul de Crăciun apar în Germania, în 1531.
  • Folosirea lumânărilor pentru a lumina bradul de Crăciun s-a făcut încă de la jumătatea secolului al XVII- lea.
  • Beteala pentru bradul de Crăciun a apărut în anul 1610, în Germania, și era confecționată din argint.
  • Asistentul lui Thomas Edison, Edward Johnson,  a venit cu ideea luminilor electrice pentru bradul de Crăciun, în 1882.
  • Începând cu 1947, locuitorii orașului Oslo, din Norvegia, oferă un brad de Crăciun celor care locuiesc în Westminster, Marea Britanie. Cadoul simbolizează recunoștința pe care norvegienii o arată britanicilor pentru ajutorul oferit în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
  • Un brad de Crăciun de mărime medie conține în jur de 30 de mii de insecte.
  • Primele ornamente de Crăciun au apărut în 1880.
  • Initial, brazii de Crăciun erau decorați cu mere, nuci sau alte lucruri comestibile.
  • În România, primul brad a fost împodobit în 1866. Acesta a fost văzut la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române.
  • Cel mai înalt brad de Crăciun care a fost împodobit în România măsura 42 de metri. S-a întâmplat în 2016, în județul Sibiu.
Advertisement

Actualitate

Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de intensificări ale vântului pentru zona de munte a județului Hunedoara, la peste 1800 de metri altitudine.

Atenționarea este valabilă sâmbătă, 4 ianuarie, până la ora 16:00.

Potrivit ANM, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…120 km/h, troienind zăpada.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării

Publicat

pe

Redactat de

Peste 680 de tone de material antiderapant au fost răspândite, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, pe drumurile naționale din zona de vest a țării.

În județul Hunedoara s-a intervenit cu 12 utilaje și 58 de tone de material antiderapant.

“În cursul nopții, pe drumurile naționale din zona de vest au fost răspândite peste 680 de tone de material antiderapant, fiind pe teren 109 autoutilaje cu lamă și răspânditor. În județul Caraș-Severin au acționat și patrulat cele mai multe utilaje specifice iernii, 43, fiind răspândite circa 270 de tone de antiderapant. Cu 22 de utilaje și circa 130 de tone de antiderapant s-a intervenit pe drumurile naționale din Timiș, 12 utilaje și 58 de tone de antiderapant în județul Hunedoara, iar 10 utilaje cu circa 30 tone antiderapant în județul Arad. Pe autostrăzile din zona de vest au acționat 22 de autoutilaje, cu aproape 200 tone antiderapant. Adaptați viteza la condițiile de trafic!”, au transmis reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

Sursa foto: captură video DRDP Timișoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua

Publicat

pe

Redactat de

Pe 5 ianuarie 2025, Valea Jiului devine epicentrul inovației și tehnologiei odată cu a doua ediție a competiției Robotics Valley League Meet. Evenimentul, parte din Regionalele Vest ale prestigioasei competiții internaționale FIRST Tech Challenge România, reunește echipe de liceeni din patru județe – Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Timiș.

Locul acțiunii: sala de sport a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, unde între orele 10:00 și 17:00, elevii pasionați de robotică vor demonstra că inovația și creativitatea nu au limite. Intrarea este liberă, iar publicul – de la cei mici până la părinți – este invitat să susțină eforturile echipelor participante.

Echipele din Valea Jiului: între experiență și debut

Sub coordonarea inițiativei Robotics Valley, cinci echipe din Valea Jiului vor concura cot la cot cu alte formații din regiune:

  • AlphaBit (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani)
  • Wafy (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila)
  • Robokey (Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani)
  • Lazarus Ascending (Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan)
  • Eliatech, nou-înființată la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Alături de echipele locale, competiția include alți 120 de elevi talentați, organizați în 12 echipe. Participanții vor folosi un set standardizat de piese pentru a proiecta, construi și programa roboți capabili să rezolve sarcini complexe, demonstrându-și atât abilitățile tehnice, cât și spiritul de colaborare.

Mai mult decât o competiție

FIRST Tech Challenge este recunoscută nu doar pentru accentul pus pe performanțele tehnice, ci și pentru promovarea valorilor fundamentale, precum cooperarea, respectul reciproc și învățarea prin schimb de experiență. Programul urmărește să inspire elevii să își construiască o carieră în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), punând accent pe învățarea practică și aplicarea cunoștințelor teoretice.

Obiectivele FIRST includ:

  • Dezvoltarea abilităților tehnice și non-tehnice necesare în carierele STEM.
  • Crearea unui mediu competitiv, dar colaborativ, care să stimuleze inovația.
  • Implicarea tinerilor în proiecte educative ce îmbină teoria cu practica.

Un proiect susținut de comunitate

Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, prin intermediul Programului de Tranziție Justă în județul Hunedoara. Colaborarea cu echipa Robo Dojo din Timișoara asigură un standard ridicat al competiției, consolidând poziția Văii Jiului ca un pol al inovației și educației STEM în România.

Tehnologia viitorului, astăzi, în Valea Jiului

Robotics Valley League Meet nu este doar o competiție, ci o celebrare a creativității, pasiunii și muncii în echipă. Participanții, dar și publicul, vor avea ocazia să fie martorii unui spectacol tehnologic, demonstrând că tinerii din Valea Jiului au potențialul de a deveni liderii inovației de mâine.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate