
Recunoştinţă din partea oraşului
Cinci figuri marcante din marea echipă de fotbal de pe Cerna, din anii ’80, au devenit „Cetăţeni de onoare” ai Hunedoarei
Acum trei decenii, Hunedoara „respira” fotbal printr-o echipă care făcea furori pe plan intern şi se remarca şi în competiţiile europene. Corvinul anilor ’80 a reuşit să facă numele oraşului cunoscut în sport şi în fotbal, acea echipă fiind mândria locuitorilor de pe Cerna.

Nume ca Mircea Lucescu, Gelu Simoc, Remus Vlad, Ioan Andone sau Romulus Gabor au contribuit din plin la realizarea acelor performanţe şi acum, la mai bine de 30 de ani, municipalitatea a făcut un gest de onoare, prin care le-a arătat aprecierea, chiar dacă poate mai târziu decât era normal. De vineri, cei 5 sunt “Cetăţeni de onoare” ai municipiului Hunedoara, distincţie cu care nu se mândresc prea mulţi oameni.
Au reparat o greşeală
„Mai bine mai târziu decât niciodată” spune un înţelept proverb, mai mult decât potrivit pentru iniţiativa Consiliului Local (CL) Hunedoara, care vineri, 18 ianuarie, a hotărât să repare o gafă făcută acum trei ani de vechea administraţie. Atunci, câţiva consilieri locali au votat împotriva oferiririi titlului de „Cetăţean de onoare” antrenorului Mircea Lucescu, o mare ofensă adusă unui om care a făcut multe în sport pentru municipiul de pe Cerna. La iniţiativa viceprimarului Dan Bobouţanu, CL Hunedoara s-a revanşat şi i-a oferit, din nou, distincţia marelui tehnician, pe lângă el fiind onoraţi cu acelaşi titlu alţi patru componenţi ai marii echipe a Corvinului din anii ’80, precum Gelu Simoc, Remus Vlad, Ioan Andone şi Romulus Gabor.
Aula Facultăţii de Inginerie din Hunedoara a fost vineri neîncăpătoare pentru o festivitate emoţionantă din care nu au lipsit cuvintele de mulţumire, aprecierile şi chiar lacrimile. Rând pe rând, Gelu Simoc (care a ridicat şi titlul lui Mircea Lucescu, absent de la festivitate), Remus Vlad, Ioan Andone şi Romică Gabor şi-au preluat distincţiile oferite de primarul Viorel Arion, în cuvintele lor de mulţumire strecurându-se şi inerentele emoţii, chiar dacă pentru unii, precum Ioan Andone discursurile nu sunt ceva neobişnuit.
Cadou potrivit pentru Remus Vlad
Cunoscutul antrenor Ioan Andone a fost extrem de încântat de titlul primit, chiar el recunoscând că, de puţine ori, în sport, primeşti recunoştinţă. „În ziua de azi, recunoştinţă nu prea mai există în sport, şi eu personal am un exemplu, chiar destul de recent. Nu mă aşteptam la o asemenea surpriză, mai ales că mai pot şi vreau să fac multe pentru Hunedoara. De aici am plecat, cu doi părinţi muncitori în combinat, de care nu mi-e ruşine. Am muncit şi cred că am realizat ceva în sport, iar pentru onoarea ce mi-a fost oferită azi nu pot decât să mulţumesc”, a spus Ioan Andone.
Pentru una dintre cele cinci glorii recompensate, Remus Vlad, distincţia oferită nu putea cădea la un moment mai potrivit, el serbându-şi a doua zi aniversarea vârstei de 67 de ani. „Sunt copeşit, onorat şi emoţionat. Acum 50 şi ceva de ani, când eram copil şi speram să devin fotbalist nici nu-mi închipuiam că astăzi voi fi în postura asta şi vă mulţumesc” a spus cel care a fost primul hunedorean selecţionat în echipa naţională a României.
Cel mai emoţionat dintre toţi a fost Romică Gabor, care nu şi-a putut stăpâni lacrimile, „Cangurul” mulţumind, la rândul său, pentru onoarea oferită.