Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

Locuitorii din Bârcea Mare, Băcia şi Cristur nu vor deponeu ecologic lângă „bătătură”

Publicat

pe

Cer găsirea altei locaţii

Terenul propus de CJ Hunedoara pentru realizarea acestei investiţii a fost, din nou, subiect de dezbateri publice „aprinse” la Deva

Participanţii la discuţii spun că nu vor miros de gunoi aproape de case

Participanţii la discuţii spun că nu vor miros de gunoi aproape de case

Dezbaterea publică pe tema realizării deponeului ecologic pe un teren aflat în apropierea a şase localităţi rurale printre care Băcia, Bârcea Mare şi Bârcea  Mică, organizată ieri la Deva, a încins spiritele între cei prezenţi la discuţii. Mai exact, reprezentanţii satelor Bârcea Mare şi Băcia i-au reproşat reprezentantului Agenţiei Judeţene de Mediu Hunedoara, Georgeta Barabaş, faptul că terenul pe care va fi construit acest deponeu este situat mult prea aproape de cele şase localităţi şi se află la o înălţime care va favoriza răspândirea mirosului de gunoi către casele lor.

Mai mult, aceştia i-au atras atenţia, consilierului ministrului Mediului că, în urmă cu doi ani, instituţia pe care o reprezintă aprecia că această locaţie este inadecvată construirii unui deponeu ecologic.

Prea aproape de locuinţe

Consultarea cetăţenilor municipiului Deva pe tema construirii gropii de gunoi ecologice la Bârcea Mare a iscat discuţii aprinse între consilierul ministrului Mediului, Georgeta Barabaş şi persoanele prezente la dezbatere. Nemulţumiţi de intenţia autorităţilor de a construi acest deponeu ecologic în zona în care locuiesc, cetăţenii satelor Băcia şi Bârcea Mare au încercat, utilizând diverse argumente, să fie cât mai convingători. Aceasta în condiţiile în care consilierul ministrului Mediului le-a adus la cunoştiinţă faptul că propunerile lor trebuie să fie justificate pentru a fi luate în considerare. „Sunt o serie de aspecte pe care considerăm că trebuie să le aveţi în vedere atunci când veţi decide dacă avizaţi această investiţie. În primul rând, distanţa faţă de locuinţele aflate în apropierea gropii de gunoi nu este respectată. Există la mai puţin de 250 de metri de această zonă o stână ecologică care este locuită, iar la aproximativ 650 de metri încă o construcţie similară. Ambele clădiri sunt construite pe fundaţie şi există de foarte multă vreme acolo. De asemenea, aceiaşi situaţie este şi în cazul unor locuinţe aflate în satele din zona deponeului ecologic. Mai mult, trebuie să ţineţi cont de faptul că în această zonă au avut loc inundaţii”, a spus Adrian Ocoş, locuitor al satului Bărcea Mare.

Advertisement

La finalul discuţiilor, Georgeta Barabaş le-a precizat celor prezenţi la dezbatere că toate întrebările şi problemele aduse în discuţie vor primi un răspuns oficial din partea instituţiei pe care o reprezintă.

Investiţie refuzată la Călan şi Boşorod

Valoarea totală a investiţiilor ce vor fi derulate în cadrul acestui proiect este de circa 70 de milioane de euro, deponeul ecologic urmând să fie construit  între Bârcea Mare şi Băcia. Cea mai mare parte din această sumă este acordată de Uniunea Europeană (UE). Suprafaţa pe care se va ridica groapa ecologică de gunoi este de 30 de hectare, dintre care 10 provin de la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, iar restul, în mod egal, de la Unitatea Militară din zonă şi, respectiv Consiliul Local (CL) Deva.

După eşecul negocierilor cu locuitorii din Petrila, Călan şi Boşorod, administraţia judeţeană a ales locaţia amintită, pentru realizarea acestei importante investiţii.

Advertisement

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate