
Cer găsirea altei locaţii
Terenul propus de CJ Hunedoara pentru realizarea acestei investiţii a fost, din nou, subiect de dezbateri publice „aprinse” la Deva

Dezbaterea publică pe tema realizării deponeului ecologic pe un teren aflat în apropierea a şase localităţi rurale printre care Băcia, Bârcea Mare şi Bârcea Mică, organizată ieri la Deva, a încins spiritele între cei prezenţi la discuţii. Mai exact, reprezentanţii satelor Bârcea Mare şi Băcia i-au reproşat reprezentantului Agenţiei Judeţene de Mediu Hunedoara, Georgeta Barabaş, faptul că terenul pe care va fi construit acest deponeu este situat mult prea aproape de cele şase localităţi şi se află la o înălţime care va favoriza răspândirea mirosului de gunoi către casele lor.
Mai mult, aceştia i-au atras atenţia, consilierului ministrului Mediului că, în urmă cu doi ani, instituţia pe care o reprezintă aprecia că această locaţie este inadecvată construirii unui deponeu ecologic.
Prea aproape de locuinţe
Consultarea cetăţenilor municipiului Deva pe tema construirii gropii de gunoi ecologice la Bârcea Mare a iscat discuţii aprinse între consilierul ministrului Mediului, Georgeta Barabaş şi persoanele prezente la dezbatere. Nemulţumiţi de intenţia autorităţilor de a construi acest deponeu ecologic în zona în care locuiesc, cetăţenii satelor Băcia şi Bârcea Mare au încercat, utilizând diverse argumente, să fie cât mai convingători. Aceasta în condiţiile în care consilierul ministrului Mediului le-a adus la cunoştiinţă faptul că propunerile lor trebuie să fie justificate pentru a fi luate în considerare. „Sunt o serie de aspecte pe care considerăm că trebuie să le aveţi în vedere atunci când veţi decide dacă avizaţi această investiţie. În primul rând, distanţa faţă de locuinţele aflate în apropierea gropii de gunoi nu este respectată. Există la mai puţin de 250 de metri de această zonă o stână ecologică care este locuită, iar la aproximativ 650 de metri încă o construcţie similară. Ambele clădiri sunt construite pe fundaţie şi există de foarte multă vreme acolo. De asemenea, aceiaşi situaţie este şi în cazul unor locuinţe aflate în satele din zona deponeului ecologic. Mai mult, trebuie să ţineţi cont de faptul că în această zonă au avut loc inundaţii”, a spus Adrian Ocoş, locuitor al satului Bărcea Mare.
La finalul discuţiilor, Georgeta Barabaş le-a precizat celor prezenţi la dezbatere că toate întrebările şi problemele aduse în discuţie vor primi un răspuns oficial din partea instituţiei pe care o reprezintă.
Investiţie refuzată la Călan şi Boşorod
Valoarea totală a investiţiilor ce vor fi derulate în cadrul acestui proiect este de circa 70 de milioane de euro, deponeul ecologic urmând să fie construit între Bârcea Mare şi Băcia. Cea mai mare parte din această sumă este acordată de Uniunea Europeană (UE). Suprafaţa pe care se va ridica groapa ecologică de gunoi este de 30 de hectare, dintre care 10 provin de la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, iar restul, în mod egal, de la Unitatea Militară din zonă şi, respectiv Consiliul Local (CL) Deva.
După eşecul negocierilor cu locuitorii din Petrila, Călan şi Boşorod, administraţia judeţeană a ales locaţia amintită, pentru realizarea acestei importante investiţii.