Connect with us
Data: 26/06/2024
.

Actualitate

Luna informării despre efectele consumului de alcool. Este asociat cu aproximativ 200 de boli -date statistice din județul Hunedoara

Publicat

pe

În luna iunie – Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool, se derulează campania de informare, educare, comunicare „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele”, cu scopul de a comunica despre impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății.

„Consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii și reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului. Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violență. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenția, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

O campanie adresată, în special, tinerilor

Campania de informare despre efectele consumului de alcool se adresează populației generale, dar în special tinerilor, adolescenților și părinților acestora, deoarece adolescența este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat.

„Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, un prim pas este acela de a informa adolescenții despre riscuri și de a-i sprijini să facă alegeri bune pentru sănătatea lor. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenții să nu înceapă să consume alcool și să continue să nu consume alcool pe parcursul vieții. Adulții au un rol deosebit de important în ceea ce privește formarea mediilor, valorilor, atitudinilor pozitive și a deprinderilor sănătoase, fără consum de alcool. Deoarece nu există un nivel al consumului de alcool care să fie sigur pentru sănătate, se recomandă evitarea consumului de alcool, indiferent de vârstă. În mod particular, se recomandă evitarea în totalitate a consumului de alcool de către femeile care plănuiesc să rămână însărcinate sau sunt însărcinate deoarece consumul de alcool în perioada sarcinii poate să cauzeze sindrom alcoolic la făt. Niciodată nu ar trebui să se consume alcool de persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje, deoarece prin scăderea vitezei de reacție, se produc accidente soldate cu vătămări corporale și decese”, se mai arată în același comunicat.

Advertisement

Prin derularea Lunii naționale a informării despre efectele consumului de alcool se urmărește creșterea vigilenței, responsabilității personale și sociale în ceea ce privește consumul de alcool. Astfel, deși comercializarea produselor care conțin alcool este restricționată pentru persoanele sub 18 ani, totuși, 2 din 3 elevi cu vârsta de 15-16 ani din România consideră că băuturile alcoolice sunt ușor de procurat (conform datelor studiului ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs- derulat în anul 2019.

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfășurat în 2022 prin Institutul Național de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin în una-două zile, în ultimele 30 de zile și mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool.

Prevenția consumului de alcool în rândul adolescenților este foarte importantă pentru protejarea sănătății și bunăstării lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependență, de consum episodic excesiv de alcool și pentru promovarea unui viitor sănătos și prosper pentru tineri.

Sursa: DSP Hunedoara

Actualitate

130 de elevi hunedoreni au absentat la prima probă a „Evaluării Naționale”

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 130 de elevi hunedoreni au absentat la prima probă din cadrul „Evaluării Naționale”.

Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2024), s-a desfășurat marți, 25 iunie, în 15 unități de învățământ/centre de examen.

“Au fost prezenți 2.606 de absolvenți ai clasei a VIII-a (95.25%) din totalul celor 2.736 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Nu s-au prezentat 130 de absolvenți. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, la ora 15:00”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 27 iunie, urmată, vineri, 28 iunie, de ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă).

Primele rezultate, afișate în 3 iulie

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 08:00 – 12:00).
Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Advertisement

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Au început “Zilele Culturii și Credinței”. Părintele Zaharia Zaharou, din Essex – Anglia, a conferenţiat la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Părintele Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a revenit, la Deva, unde a susținut o conferință, manifestarea religios – culturală având loc marți seară, în deschiderea evenimentului „Zilele Culturii și Credinței”, organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei.

La conferința, desfășurată în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, începând cu ora 18:00, au participat Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preoți, monahi, monahii și credincioși din eparhie.

“După rugăciunea de început şi arhiereasca binecuvântare Părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ la Centrul Eparhial din Deva, a citit textul conferinței, intitulată „Setea după veșnicia lui Dumnezeu biruiește chiar și amenințarea morții”. În continuare, Părintele Zaharia a răspuns, prin intermediul Preacuviosului Părinte Simeon Scorţea, în calitate de traducător, la numeroasele întrebări adresate de către cei prezenţi. La final Părintele consilier Radu Trifon a prezentat o nouă carte semnată de Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou intitulată „Rugăciunea Ipostatică. Măsura desăvârșirii”, apărută la editura mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.

Evenimentul religios -cultural continuă

Evenimentul „Zilele Credinței și Culturii la Deva”, ediția a IX-a, se desfășoară în perioada 25-29 iunie 2024, fiind prilejuit de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai Catedralei Episcopale din Deva, dar și ocrotitori spirituali ai orașului Deva.

În această seară, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, va avea loc concertul folcloric intitulat „Cântece din satul părintesc”, susținut de corala preoțească „Sacerdotes” și de tineri artiști de folclor din mai multe zone ale țării, acompaniați de orchestra Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva.

Advertisement

Mâine seară, (27 iunie 2024), începând cu ora 19:00, la Sala Teatrului de Artă din Deva, se va desfășura un spectacol de teatru intitulat „Avram Iancu – Puterea dăinuirii”, susținut de Compania de teatru Civic Art din București.

Manifestarea cultural -religioasă continuă sâmbătă, 29 iunie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 09:00, la Catedrala Episcopală din Deva, unde se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei
Citeste mai mult ...

Actualitate

Transformarea fostei mine Petrila într-un paradis verde. Impuls pentru dezvoltarea durabilă

Publicat

pe

Redactat de

Consilierii județeni din Hunedoara au dat undă verde unui proiect ambițios pentru transformarea fostei mine Petrila într-un spațiu verde și funcțional.

Planul, aprobat printr-o colaborare între Județul Hunedoara și Orașul Petrila, vizează crearea unei infrastructuri verzi extinse în perimetrul ansamblului Exploatarea Minieră Petrila, pe o suprafață generoasă de 16.633 de metri pătrați. Scopul este să se promoveze dezvoltarea durabilă și să se îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor județului prin revitalizarea zonelor industriale abandonate în spații funcționale și estetice pentru comunitate.

Inițiativa reprezintă un pas semnificativ în direcția refacerii echilibrului ecologic în regiune și deschide noi perspective pentru utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Proiectul nu doar că va îmbunătăți aspectul urban și calitatea mediului înconjurător, dar va stimula și atrage investiții și turism în zonă, generând oportunități economice și sociale noi pentru comunitatea locală.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate