
MS ia mãsuri
Conform notei de fundamentare a finanţãrii Fondului Naţional Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate (FNUASC) prezentatã Guvernului de Ministerul Sãnãtãţii (MS) dubla calitate de angajat a personalului medical care îşi desfãşoarã activitatea atât în cabinetele private, cât şi la stat reprezintã una din problemele sistemului sanitar actual.
Mai mult, raportul întocmit aratã cã astfel de situaţii trebuie analizate şi din perspectiva unui conflict de interese între calitatea simultanã de angajat în sistemul privat şi cel public al cadrelor medicale, în special dacã respectiva persoanã deţine şi o funcţie de conducere.
Vor trebui sã aleagã

Medicii din judeţ care oferã servicii medicale în sistemul privat, dar lucreazã şi în spitalele publice de stat ar putea fi puşi în situaţia de a renunţa la unul din cele douã servicii. Un raport întocmit de MS aratã cã numeroase sesizãri primite din partea pacienţilor reclamã multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfãşurându-se în defavoarea sistemului public. Aceste neregului contribuie substanţial la utilizarea ineficientã şi de cele mai multe ori, nejustificatã, a fondurilor publice pentru sãnãtate. De asemenea în document se precizeazã cã dubla calitate de angajat a personalului medical permite exploatarea inversã a circuitului pacienţilor. Mai exact, persoanele care se prezintã în serviciile publice, inclusiv de ambulanţã sunt îndrumate, sub diferite motive, sã se adreseze unitãţilor private în care acelaşi personal medical este angajat. „Pe lângã aspectul criticabil al racolãrii pacienţilor din serviciile publice în folosul unitãţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de Casa de Asigurãri pentru unitatea de stat este plãtit încã o datã de cãtre bolnav, la cabinetul particular, sau chiar este decontat a doua oarã cãtre Asigurãrile de Sãnãtate dacã furnizorul respectiv are un astfel de contract”, se aratã în nota de fundamentare a MS. De asemenea, sursa citatã aratã cã „sunt cunoscute situaţii în care echipamentele unor secţii de imagisticã medicalã (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte şi rãmân nereparate, în timp ce unitatea privatã de imagisticã la care lucreazã în paralel şeful secţiei de stat funcţioneazã din plin, deservind şi pacienţii care sunt redirecţionaţi de la spitale”.