Actualitate
Moţii au „jumulit” Vulturii Lugoj
„Un pas înainte pentru Aurul Brad!”
Câştigătoarea Cupei României faza judeţeană a debutat cu dreptul în ediţia naţională
După cucerirea Cupei României, faza judeţeană 2012-2013, Aurul Brad a debutat cu dreptul în noul sezon, învingând-o cu 3-1 pe Vulturii Lugoj, în turul I al competiţiei KO, ediţia naţională. Conduşi la pauză cu 1-0, brădenii lui Alin Gomoi (foto mic) au revenit în partea secundă, când în decurs de 22 de minute au marcat de 3 ori şi s-au calificat în etapa viitoare.
Fără să-şi mai ajute echipa din teren, antrenorul „moţilor”, consideră succesul drept unul foarte important pentru moral. Tehnicianul de 39 de ani doreşte ca gruparea condusă de el să avanseze cât mai mult în Cupa României şi să aducă la Brad o echipă de tradiţie.
Aurul a început timorat duelul cu Vulturii Lugoj şi la capătul primelor 45 de minute s-a văzut condusă cu 1-0, prin golul bănăţeanului Ardelean, din minutul 27. În partea secundă, cu două schimbări inspirate ale lui Alin Gomoi şi o cădere fizică a oaspeţilor, Aurul a întors rezultatul, înscriind de 3 ori prin Raţ (65), Rotariu (80) şi Vurdea (87), ultimii doi intrând în partea secundă în teren. „Adversarul ne-a dominat în prima repriză, dar în cea de-a doua noi am fost mai proapeţi. Era şi normal, pentru că aveam câteva zile în plus de pregătire faţă de ei”, a explicat succesul Alin Gomoi. Acesta a explicat obiectivul trupei brădene în această ediţie a Cupei României. „Acest succes este un pas înainte pentru Aurul Brad. Vom mai juca cel puţin un meci, dar noi ne dorim să avansăm cât mai mult. Dacă se poate am vrea să aducem la Brad un adversar cu blazon”, a spus antrenorul Aurului. Faza următoare a Cupei României se va disputa în 31 iulie, iar Aurul Brad s-ar putea întâlni atunci cu FC Hunedoara, Federaţia Română de Fotbal (FRF) preferând „împerecherea” echipelor pe criterii geografice.
Veteran în locul altui… veteran
În partida cu trupa bănăţeană, Aurul Brad a adoptat aceeaşi strategie, mizând pe o echipă formată din jucători cu mare experienţă şi fotbalişti tineri. În trupa lui Gomoi şi-a făcut apariţia şi noua achiziţie, Radu Filipaş, fostul antrenor-jucător de la Key Sistemsro Ribiţa, care l-a înlocuit cu brio în centrul defensiviei, pe un al veteran, Emil Polvrea. Pe lângă Filipaş, 39 de ani, titulari au mai jucat Costel Lupea şi Gheorghe Cornea, fotbalişti trecuţi bine de prima tinereţe. Totuşi, golurile au fost marcate de fotbaliştii tineri, Raţ, Rotariu şi Vurdea. Antrenorul Alin Gomoi nu a jucat deloc şi a afirmat că îşi doreşte să lase locul celor mai tineri. „Intenţia mea în acest sezon e să nu mai joc sau să o fac cât mai puţin. Vreau să-i las pe cei mai tineri să evolueze. Mi-e mult mai uşor pe bancă din punct de vedere al antrenoratului”, a mai spus Alin Gomoi.
Actualitate
Blocajele juridice și de mediu, pe cale să fie depășite: Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului ar putea fi reluate
Autoritățile județene din Gorj anunță că în 2025 vor emite autorizațiile necesare pentru reluarea lucrărilor la cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, un proiect vital pentru producția de energie verde din România. Investiția, care datează din 2004, a fost blocată în instanță din cauza unor contestări venite din partea organizațiilor de mediu, nemulțumite de impactul asupra ecosistemului local.
Proiect strategic pentru energia verde
Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești include două hidrocentrale, aproape finalizate, cu o putere instalată de 65,14 MW și o producție anuală estimată la 259 GWh, suficientă pentru alimentarea a 200.000 de gospodării. Lucrările, începute în urmă cu două decenii, au ajuns la un stadiu de execuție de 90%, însă au fost blocate de mai mulți ani din cauza proceselor inițiate de ONG-uri de mediu, care acuză impactul negativ asupra florei, faunei și cursului râului Jiu.
Investiție majoră, blocată pe ultima sută de metri
Până în prezent, pentru proiect au fost cheltuiți peste 155 de milioane de euro, iar hidrocentralele de la Bumbești și Dumitra sunt aproape gata de a fi conectate la rețeaua națională de energie. Cu toate acestea, lipsa autorizațiilor și problemele juridice au împiedicat finalizarea lucrărilor, programată inițial pentru 2008.
Controverse și impact asupra mediului
Proiectul a stârnit critici puternice din partea organizațiilor de mediu, care susțin că amenajările hidroenergetice vor avea efecte devastatoare asupra biodiversității din Defileul Jiului, una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din România. Pe de altă parte, susținătorii proiectului argumentează că hidrocentralele sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării și pentru reducerea dependenței de sursele de energie poluante.
Ce urmează?
Reluarea lucrărilor va depinde de obținerea autorizațiilor necesare și de găsirea unui echilibru între dezvoltarea energetică și protecția mediului. Autoritățile județene subliniază că finalizarea proiectului este o prioritate națională, având în vedere contribuția sa semnificativă la producția de energie regenerabilă.
Decizia privind autorizațiile este așteptată cu interes de comunitățile locale, investitori și activiști, iar rezultatul va influența atât economia, cât și mediul natural al Defileului Jiului.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție la folosirea surselor de încălzire! Tragedii provocate de monoxidul de carbon