Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Partidele parlamentare au „spart” peste 46 de milioane de lei în campanie

Publicat

pe

Cât te costă să ajungi în Legislativ?

Pe primul loc la „lărgimea pungii” a fost USL, iar UDMR a cheltuit cel mai puţin pentru a-şi păstra reprezentativitatea în forul de decizie al României

LeiBanii nu aduc întotdeauna fericirea, însă contribuie foarte mult la reuşită într-o competiţie. Cel puţin acest lucru reiese din sumele pe care partidele, alianţele politice, organizaţiile minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie le-au cheltuit în campania electorală.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), USL a băgat cele mai multe resurse financiare în campania electorală pentru „parlamentare”, uniunea cheltuind în acest sens, circa 27 de milioane de lei. La alegerile parlamentare de anul trecut au participat zece partide politice, o alianţă politică, una electorală, 18 organizaţii ale cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi 11 candidaţi independenţi.

Din donaţii, în datorii

Conform situaţiei prezentate de AEP, mai mult de jumătate dintre cheltuielile USL din campania electorală, respectiv aproape 24 de miloane de lei, s-au dus pe tipărirea materialelor propagandistice, pe publicitatea stradalăşi pe cea în mass-media. USL a raportat circa 22,8 milioane de lei ca venituri destinate campaniei electorale, aproximativ 15,5 milioane de lei fiind donaţii.

Advertisement

Deşi a avut cei mai mulţi bani dintre toţi competitoriii electorali, USL se pare că s-a întins mai mult decât îi era plapuma cu fonduri, dovadă fiind cele aproape 5 milioane de lei, datorii neachitate pentru serviciile de care a beneficiat în perioada anteriară alegerilor.

Pe locul secund la nivel naţional în ceea ce priveşte cheltuielile electorale se află ARD. Această alianţă electorală a scos din puşculiţă aproape 13,5 milioane de lei, din care circa 7,7 milioane de lei au fost donaţii, pentru a-şi promova candidaţii la alegerile parlamentare. La fel ca şi în cazul USL, majoritatea fondurilor s-a dus pe publicitatea tipărită, stradală sau la radio şi TV, alianţa încheind campania electorală cu datorii de peste 2,6 milioane de lei.

PPDD, mai buni decât PRM… la tot

Mai puţin de jumătate din bugetul de campanie al ARD a cheltuit înainte de alegerile parlamentare Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD). Cu circa 4,1 milioane de lei raportaţi AEP, PPDD a reuşit să aibă în Parlament câteva zeci de deputaţi şi senatori. Din suma totală, PPDD a folosit circa 2,5 milioane de lei pe materiale propagandistice, dar, potrivit AEP, mai are de achitat servicii în valoare de aproape 380.000 de lei.

Cea de-a patra forţă politică ajunsă în Parlamentul României după alegeri, UDMR a plătit circa 2,1 milioane de lei în campania electorală, cea mai mare parte a banilor aflându-se în conturile uniunii înainte de începerea perioadei de propagandăşi doar 600.000 de lei provenind din donaţii. Totuşi, deşi a cheltuit cam zece la sută din bugetul de campanie al USL, UDMR a rămas şi ea cu datorii neachitate în valoare de aproape 230.000 de lei.

Advertisement

Pe de altă parte, PRM un fost component al Parlamentului până la alegerile de anul trecut, a rămas pe dinafara Legislativului după scrutinul din 9 decembrie şi a fost pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte cheltuielile de campanie. Potrivit AEP, propaganda electorală a PRM a costat aproape 200.000 de lei, bani ce s-au dus pe tipărituri şi publicitate radio- TV, iar sumele încă neachitate unor furnizori de servicii sunt de 10.230 de lei.

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate