Actualitate
Partidele parlamentare au „spart” peste 46 de milioane de lei în campanie
Cât te costă să ajungi în Legislativ?
Pe primul loc la „lărgimea pungii” a fost USL, iar UDMR a cheltuit cel mai puţin pentru a-şi păstra reprezentativitatea în forul de decizie al României
Banii nu aduc întotdeauna fericirea, însă contribuie foarte mult la reuşită într-o competiţie. Cel puţin acest lucru reiese din sumele pe care partidele, alianţele politice, organizaţiile minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie le-au cheltuit în campania electorală.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), USL a băgat cele mai multe resurse financiare în campania electorală pentru „parlamentare”, uniunea cheltuind în acest sens, circa 27 de milioane de lei. La alegerile parlamentare de anul trecut au participat zece partide politice, o alianţă politică, una electorală, 18 organizaţii ale cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi 11 candidaţi independenţi.
Din donaţii, în datorii
Conform situaţiei prezentate de AEP, mai mult de jumătate dintre cheltuielile USL din campania electorală, respectiv aproape 24 de miloane de lei, s-au dus pe tipărirea materialelor propagandistice, pe publicitatea stradalăşi pe cea în mass-media. USL a raportat circa 22,8 milioane de lei ca venituri destinate campaniei electorale, aproximativ 15,5 milioane de lei fiind donaţii.
Deşi a avut cei mai mulţi bani dintre toţi competitoriii electorali, USL se pare că s-a întins mai mult decât îi era plapuma cu fonduri, dovadă fiind cele aproape 5 milioane de lei, datorii neachitate pentru serviciile de care a beneficiat în perioada anteriară alegerilor.
Pe locul secund la nivel naţional în ceea ce priveşte cheltuielile electorale se află ARD. Această alianţă electorală a scos din puşculiţă aproape 13,5 milioane de lei, din care circa 7,7 milioane de lei au fost donaţii, pentru a-şi promova candidaţii la alegerile parlamentare. La fel ca şi în cazul USL, majoritatea fondurilor s-a dus pe publicitatea tipărită, stradală sau la radio şi TV, alianţa încheind campania electorală cu datorii de peste 2,6 milioane de lei.
PPDD, mai buni decât PRM… la tot
Mai puţin de jumătate din bugetul de campanie al ARD a cheltuit înainte de alegerile parlamentare Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD). Cu circa 4,1 milioane de lei raportaţi AEP, PPDD a reuşit să aibă în Parlament câteva zeci de deputaţi şi senatori. Din suma totală, PPDD a folosit circa 2,5 milioane de lei pe materiale propagandistice, dar, potrivit AEP, mai are de achitat servicii în valoare de aproape 380.000 de lei.
Cea de-a patra forţă politică ajunsă în Parlamentul României după alegeri, UDMR a plătit circa 2,1 milioane de lei în campania electorală, cea mai mare parte a banilor aflându-se în conturile uniunii înainte de începerea perioadei de propagandăşi doar 600.000 de lei provenind din donaţii. Totuşi, deşi a cheltuit cam zece la sută din bugetul de campanie al USL, UDMR a rămas şi ea cu datorii neachitate în valoare de aproape 230.000 de lei.
Pe de altă parte, PRM un fost component al Parlamentului până la alegerile de anul trecut, a rămas pe dinafara Legislativului după scrutinul din 9 decembrie şi a fost pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte cheltuielile de campanie. Potrivit AEP, propaganda electorală a PRM a costat aproape 200.000 de lei, bani ce s-au dus pe tipărituri şi publicitate radio- TV, iar sumele încă neachitate unor furnizori de servicii sunt de 10.230 de lei.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 14 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00