
Cât te costă să ajungi în Legislativ?
Pe primul loc la „lărgimea pungii” a fost USL, iar UDMR a cheltuit cel mai puţin pentru a-şi păstra reprezentativitatea în forul de decizie al României
Banii nu aduc întotdeauna fericirea, însă contribuie foarte mult la reuşită într-o competiţie. Cel puţin acest lucru reiese din sumele pe care partidele, alianţele politice, organizaţiile minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie le-au cheltuit în campania electorală.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), USL a băgat cele mai multe resurse financiare în campania electorală pentru „parlamentare”, uniunea cheltuind în acest sens, circa 27 de milioane de lei. La alegerile parlamentare de anul trecut au participat zece partide politice, o alianţă politică, una electorală, 18 organizaţii ale cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi 11 candidaţi independenţi.
Din donaţii, în datorii
Conform situaţiei prezentate de AEP, mai mult de jumătate dintre cheltuielile USL din campania electorală, respectiv aproape 24 de miloane de lei, s-au dus pe tipărirea materialelor propagandistice, pe publicitatea stradalăşi pe cea în mass-media. USL a raportat circa 22,8 milioane de lei ca venituri destinate campaniei electorale, aproximativ 15,5 milioane de lei fiind donaţii.
Deşi a avut cei mai mulţi bani dintre toţi competitoriii electorali, USL se pare că s-a întins mai mult decât îi era plapuma cu fonduri, dovadă fiind cele aproape 5 milioane de lei, datorii neachitate pentru serviciile de care a beneficiat în perioada anteriară alegerilor.
Pe locul secund la nivel naţional în ceea ce priveşte cheltuielile electorale se află ARD. Această alianţă electorală a scos din puşculiţă aproape 13,5 milioane de lei, din care circa 7,7 milioane de lei au fost donaţii, pentru a-şi promova candidaţii la alegerile parlamentare. La fel ca şi în cazul USL, majoritatea fondurilor s-a dus pe publicitatea tipărită, stradală sau la radio şi TV, alianţa încheind campania electorală cu datorii de peste 2,6 milioane de lei.
PPDD, mai buni decât PRM… la tot
Mai puţin de jumătate din bugetul de campanie al ARD a cheltuit înainte de alegerile parlamentare Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD). Cu circa 4,1 milioane de lei raportaţi AEP, PPDD a reuşit să aibă în Parlament câteva zeci de deputaţi şi senatori. Din suma totală, PPDD a folosit circa 2,5 milioane de lei pe materiale propagandistice, dar, potrivit AEP, mai are de achitat servicii în valoare de aproape 380.000 de lei.
Cea de-a patra forţă politică ajunsă în Parlamentul României după alegeri, UDMR a plătit circa 2,1 milioane de lei în campania electorală, cea mai mare parte a banilor aflându-se în conturile uniunii înainte de începerea perioadei de propagandăşi doar 600.000 de lei provenind din donaţii. Totuşi, deşi a cheltuit cam zece la sută din bugetul de campanie al USL, UDMR a rămas şi ea cu datorii neachitate în valoare de aproape 230.000 de lei.
Pe de altă parte, PRM un fost component al Parlamentului până la alegerile de anul trecut, a rămas pe dinafara Legislativului după scrutinul din 9 decembrie şi a fost pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte cheltuielile de campanie. Potrivit AEP, propaganda electorală a PRM a costat aproape 200.000 de lei, bani ce s-au dus pe tipărituri şi publicitate radio- TV, iar sumele încă neachitate unor furnizori de servicii sunt de 10.230 de lei.