Connect with us
Data: 24/11/2024
.

Actualitate

“Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei” – Situația cazurilor întregistrate în județul Hunedoara

Publicat

pe

„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei”, marcată, anual, pe 28 iulie, se desfășoară în 2024 sub sloganul „E timpul pentru acțiune!”. Această zi oferă prilejul de a evidenția necesitatea informării și conștientizării populației și a implicării profesioniștilor din domeniul sănătății pentru accelerarea eforturilor comune de eliminare a hepatitei virale și importanța prevenirii, testării și tratamentului.

Ficatul îndeplinește în tăcere peste 500 de funcții vitale, în fiecare zi, pentru a ne menține în viață. De aceea este atât de important să acordăm prioritate sănătății ficatului și să cunoaștem starea lui de sănătate, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de o varietate de viruși infecțioși și agenți neinfecțioși care duc la o serie de probleme de sănătate, dintre care unele pot fi fatale. Deși există multe tipuri diferite de virusuri ale hepatitei (de la A la E), ele diferă prin modurile de transmitere, severitatea bolii, distribuția geografică și prevenire, iar hepatitele B și C sunt cele mai îngrijorătoare și provoacă aproape 8.000 de infecții noi în fiecare zi, care în mare parte nu sunt detectate. Tipurile B și C duc la boli cronice reprezentând cea mai frecventă cauză de ciroză hepatică, cancer hepatic și decese legate de hepatita virală.

Hepatitele de tip A și E se pot transmite prin ingerarea virusurilor de pe obiecte, mâncare, din băuturi contaminate, apă nepotabilă sau prin îngrijirea unei persoane bolnave. De aceea regulile de igienă personală și de prelucrare/manipulare a alimentelor sunt foarte importante pentru prevenirea infectării. Hepatitele B, C și D se transmit prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate. Virusurile pot fi transmise în timpul nașterii, de la mama infectată la făt, prin sex neprotejat, prin obiecte ascuțite infectate (lame de ras, ace și seringi, echipamente medicale nesterile etc.), prin folosirea periuței de dinți a unei alte persoane. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezența virusului hepatitic B pentru realizarea infecției şi asigurarea replicării”, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Simptomele hepatitei virale pot fi de la ușoare la severe sau asimptomatic.

Advertisement

Hepatitele A, B și C pot include febră, stare de rău, pierderea poftei de mâncare, diaree, greață, disconfort abdominal, urină de culoare închisă și icter (o îngălbenire a pielii și a albului ochilor). În unele cazuri, virusul poate provoca, de asemenea, o infecție cronică a ficatului, care se poate dezvolta ulterior în ciroză (o cicatrice a ficatului) sau cancer hepatic. Acești pacienți sunt expuși riscului de deces.

Hepatita D (VHD) se găsește doar la persoanele deja infectate cu hepatita B (VHB); totuși, infecția dublă cu VHB și VHD poate provoca o infecție mai gravă și rezultate mai slabe asupra sănătății, inclusiv progresia accelerată către ciroză.

Hepatita E (VHE) debutează cu febră ușoară, apetit redus, greață și vărsături care durează câteva zile. Unele persoane pot avea, de asemenea, dureri abdominale, mâncărime (fără leziuni ale pielii), erupții cutanate sau dureri articulare. Ele pot prezenta, de asemenea, icter, cu urină închisă la culoare și scaune palide și un ficat ușor mărit, sensibil (hepatomegalie) sau ocazional insuficiență hepatică acută. Hepatita virală încă ucide peste un milion de oameni în fiecare an. În lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții în fiecare minut. Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide mai mulți oameni anual decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc, până în 2040.

La nivel global, există un număr mare de persoane nediagnosticate și netratate care trăiesc cu hepatită. Acest lucru se poate schimba. Infecția cu hepatită este tăcută și gradul de conștientizare a sănătății ficatului este scăzut. Cele mai multe simptome apar doar odată ce boala este avansată, prin urmare există foarte multe persoane nediagnosticate care trăiesc cu hepatită. Chiar și atunci când hepatita este diagnosticată, numărul persoanelor care urmează să primească tratament este scăzut. Majoritatea oamenilor descoperă că au hepatită B sau C după mulți ani de infecție tăcută și numai atunci când dezvoltă boală hepatică gravă sau cancer.

În România, Institutul National de Sănătate Publică este partener în Proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași, proiect care asigură testarea pentru hepatita B, D și C în patru regiuni ale țării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia. În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activitățile de screening pentru hepatita B, D și C, 81% dintre persoane aparținând unui grup vulnerabil. 3% dintre persoanele testate au avut, la cabinetul medicului de familie, cel puțin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide. Dintre acestea, circa 70% ajunseseră, până la sfârșitul lunii iunie 2023, la medicul specialist gastroenterolog, pentru diagnostic. Pentru 84% dintre persoane s-a stabilit un diagnostic final, iar ceilalți fiind în curs de evaluare. Cu ciroză hepatică au fost diagnosticați 612 pacienți, iar 16 cu carcinom hepatic.

Advertisement

La nivelul județului, potrivit statisticilor, în 2023, un număr de 16 hunedoreni au fost diagnosticați cu hepatită acută (dintre care șapte, cu hepatita A). În privința numărului de cazuri noi de hepatită cronică, în județul Hunedoara, acesta a fost, în 2023, 471.

Situaţia cazurilor de Hepatită acută în judeţul Hunedoara:

 

2023

2022

Advertisement

2021*

2020*

2019

2018

2017

Advertisement

2016

HEP A

7

5

0

8

Advertisement

101

54

4

17

HEP B

1

Advertisement

0

0

0

7

9

Advertisement

2

5

HEP C

2

2

0

Advertisement

0

3

2

3

4

Advertisement
HEP NON A NON B

0

0

0

0

5

Advertisement

10

2

1

HEP E

6

3

Advertisement

4

2

1

0

0

Advertisement

0

Total

16

10

4

10

Advertisement

117

75

11

29

Advertisement

Situaţia cazurilor de Hepatită cronică în judeţul Hunedoara:

  Cazuri noi

2023

2022

Advertisement

2021*

2020*

2019

2018

2017

Advertisement

2016

2015

Hepatită cronică

471

959

Advertisement

178

577

514

702

1.092

Advertisement

1.232

1.357

*În contextul pandemiei

Un studiu OMS a constatat că aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030 prin vaccinare, teste de diagnosticare, medicamente și campanii de educație. Strategia globală a OMS împotriva hepatitei, aprobată de toate statele membre ale OMS, urmărește reducerea noilor infecții cu hepatită cu 90% și a deceselor cu 65% între 2016 și 2030.

Advertisement

„Vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni infecția cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B, au fost folosite de la începutul anilor 1980 și s-a dovedit a fi eficient în aproximativ 95% din cazuri.  Vaccinul este recomandat cu precădere copiilor, care au un risc mai mare de a contracta virusul în comparație cu adulții. Totuși, vaccinul poate fi făcut la orice vârstă. În prezent nu există nici un vaccin pentru hepatita C, dar există tratament. Eliminarea hepatitei virale este realizabilă, dar este necesară o mai mare conștientizare și înțelegere a bolii şi a riscurilor, astfel cum este şi accesul la diagnostic şi tratament mai ieftine. Discutați cu medicul de familie pentru a afla cum să vă protejați de hepatită”, mai transmit reprezentanții DSP Hunedoara.

Sursa: DSP Hunedoara

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială

Publicat

pe

Redactat de

Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.

 

Rezultate exit -poll CURS

Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena
Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

Advertisement

George Simion (AUR) 14 %

Nicolae Ciucă (PNL) 13 %

 

Rezultate exit -poll CIRA

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Advertisement

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Advertisement

Rezultate exit-poll AVANGARDE

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Advertisement

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Rezultate ARA

Marcel Ciolacu (PSD) 27%

Elena Lasconi (USR) 18%

Advertisement

George Simion (AUR) 15%

Călin Georgescu (independent) 14%

Nicolae Ciucă (PNL) 11%

 

Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.

Advertisement

Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00

Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Măsuri pentru siguranța votului

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, au fost raportate 14 sesizări privind continuarea propagandei electorale și o sancțiune contravențională pentru vânzarea de băuturi alcoolice la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare. Un angajat al unui bar din Hunedoara a fost avertizat după ce a vândut alcool unui client.

Aproximativ 1.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru siguranța procesului electoral, iar după încheierea votului vor asigura securitatea transportului și depozitării documentelor electorale. Autoritățile mulțumesc personalului pentru gestionarea responsabilă a atribuțiilor.

 

”Centrul Județean de Comunicare Hunedoara a înregistrat, pe lângă cele 14 sesizări privind continuarea propagandei electorale și o sancțiune contravențională pentru comercializare de băuturi alcoolice la mai puțin de 500 de metri față de secțiile de votare.

Astăzi, în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au efectuat verificări la un bar din localitate, aflat la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare din zonă, unde au depistat un angajat care ar fi vândut băuturi alcoolice unui client.

Angajatul a fost sancționat cu avertisment.

Advertisement

Vă reamintesc că aproximativ 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și personal din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați astăzi pentru asigurarea climatului de siguranță la nivelul județului Hunedoara, protecția secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor cu privire la posibilele incidentele electorale.

După încheierea procesului de vot, efectivele M.A.I. vor avea o nouă misiune: vor asigura securitatea materialelor, a documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, respectiv dosarele sigilate cu rezultatele votării, pe timpul staționării membrilor birourilor electorale ale secțiilor de vot în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, și pe timpul transportului dosarelor către birourile ierarhic superioare, în vederea centralizării rezultatelor votului.

Le mulțumim tuturor angajaților pentru modul profesionist în care și-au asumat atribuțiile din această zi pentru ca cetățenii să își poată exercita dreptul la vot în condiții de siguranță și legalitate”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate