Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Populația județului Hunedoara a scăzut cu peste 400 de locuitori într-o singură lună

Publicat

pe

Specialiștii de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) au centralizat datele din teritoriu privind principalii indicatori socio – economici înregistrați în luna ianuarie a acestui an pe meleagurile hunedorene.

Statisticienii hunedoreni au făcut publice datele oficiale legate de mișcarea naturală a populației din județ, iar datele sunt, din nou, îngrijorătoare.

Ca și cum ar fi murit toți oamenii din Cârjiți

Conform datelor statistice, sporul natural al populației județului Hunedoara, adică diferența dintre cei născuți vii și persoanele decedate, a fost, în continuare, unul negativ și în prima lună a anului în curs. Mai trist este că acest spor negativ a crescut, în comparație cu decembrie 2016, cu 126 de unități, și comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, adică luna ianuarie, diferența a fost și mai mare, de 161. Mai exact, în ianuarie 2017 s-au înregistrat 246 de născuți vii și 652 de decese, cam câți locuitori ar avea comuna Cârjiți, ca să avem o imagine mai clară a fenomenului. Astfel, conform datelor oficiale de la DJS Hunedoara, populația județului a scăzut, în luna ianuarie 2017, cu 406 locuitori, dar, cu siguranță, numărul acesta este mult mai mare, ținându-se cont și de migrația oamenilor spre alte locuri din țară, precum și de plecările în străinătate. Din datele statistice se mai poate observa că numărul de decese înregistrat a fost cu 125 mai mare ca în ianuarie 2016 și cu 77 mai ridicat decât în ultima lună a anului trecut. De asemenea, aceleași date ne mai arată că și numărul născuților vii în județul Hunedoara a scăzut cu 36 față de ianuarie 2016 și cu 49 față de ultima lună a anului trecut.

Nici căsătorii nu mai sunt

Advertisement

O altă cauză a scăderii natalității în județ este și numărul desttul de mic de cununii civile încheiate, societatea românească rămânând una tradiționalistă, care se arată destul de reticentă față de copiii proveniți din afara căsătoriilor. Astfel, în ianuarie s-au înregistrat 109 căsătorii, e drept că în plus față de aceeași perioadă a lui 2016 cu 15, dar cu 14 mai puține ca în decembrie anul trecut, lucru care ridică semne de întrebare, știind că în ultima lună din an se oficiază prea puține cununii. Se poate spune și că a scăzut numărul divorțurilor, acesta fiind de 24, cu 13 mai puțin ca în ianuarie 2016 și cu 9 față de ultima lună a anului trecut, dar și aceste cifre sunt relative ca orientare, știiut fiind faptul că după Sărbătorile de Iarnă oamenii sunt mai mult interesați de reechilibrarea bugetului și nu de umblat pe la notari sau prin săli de judecată.

Advertisement

Actualitate

Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad

Publicat

pe

Redactat de

Sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști, ca urmare a unor nereguli constatate privind modul de exploatare, gestionare, depozitare, transport și comercializare a materialului lemnos

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, cu sprijinul reprezentanților Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări referitoare la modul de exploatare, gestionare, depozitare, transport și comercializare a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza municipiului Brad.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.000 de lei și au dispus confiscarea valorică a 4,922 mc de material lemnos (cherestea).
Printre neregulile constatate, se numără cele referitoare la modul de gestionare a materialelor lemnoase (diferențe între stocuri) și la modul de efectuare a fotografiilor aferente mijloacelor de transport încărcate cu materiale lemnoase.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bicicletă vs trotinetă electrică. Ce alegem?

Publicat

pe

Redactat de

Când vine vorba de a te deplasa prin oraș sau de a face o plimbare relaxantă, bicicleta și trotineta electrică sunt două opțiuni care îți sar imediat în minte. Ambele au farmecul lor, dar astăzi o să punem față în față aceste două mijloace de transport și o să vedem care iese câștigătoare. Vom allege ca exemplu o trotineta electrică Xiaomi, un nume popular în domeniu.

Să începem cu bicicleta, un clasic pe care îl iubim cu toții. E eco-friendly, îți pune sângele în mișcare și nu ai nevoie de altceva în afară de propriile picioare ca să o pornești. E perfectă dacă vrei să faci sport sau să te bucuri de o plimbare lungă prin parc. Dar să recunoaștem: uneori, pedalezi de zor, transpiri și ajungi la destinație cu respirația tăiată – nu tocmai ideal dacă te grăbești la o întâlnire sau dacă afară e caniculă.

Pe de altă parte, trotineta electrică Xiaomi, de exemplu, schimbă puțin regulile jocului. Cu un design frumos și o baterie care te duce până la 30 de kilometri (în funcție de model), e ca o mică rachetă urbană. Nu transpiri, nu te obosești și ajungi unde ai nevoie rapid și cu stil. Trotineta electrică e cunoscută pentru portabilitatea ei – o pliezi în câteva secunde și o iei cu tine în metrou sau în birou. Bicicleta? Nu prea o cari pe umăr așa ușor.

Un alt punct forte al trotinetei e ușurința în utilizare. Cu bicicleta trebuie să ai un minim de condiție fizică și să fii atent la trafic, mai ales pe străzile aglomerate. Trotineta electrică Xiaomi, în schimb, e intuitivă: apeși accelerația, te ții bine de ghidon și gata! Sigur, trebuie să respecți regulile de circulație, dar parcă e mai puțin intimidant decât să pedalezi printre mașini. Și să nu uităm: multe modele vin cu aplicații care îți arată viteza, bateria rămasă și chiar traseele parcurse.

Acum, să vorbim despre costuri. O bicicletă decentă poate fi accesibilă, dar dacă vrei una de calitate, prețul crește. Trotinetele electrice au și ele un cost inițial, dar raportul calitate-preț e adesea imbatabil. Trotineta electrică Xiaomi, de pildă, e renumită pentru durabilitate și performanță la un preț rezonabil. Da, trebuie să o încarci, dar costul electricității e infim comparativ cu benzina sau transportul public pe termen lung. Plus, întreținerea e minimă – nu ai lanțuri de uns sau cauciucuri care se uzează la fel de repede ca la bicicletă.

Advertisement

E adevărat că bicicleta câștigă la capitolul exercițiu fizic. Dacă scopul tău e să slăbești sau să-ți tonifici picioarele, clar e alegerea de top. Dar trotineta electrică nu e despre lene, ci despre eficiență.

Un alt avantaj al trotinetei e adaptabilitatea la oraș. Străzile aglomerate, semafoarele și gropile sunt mai ușor de navigat când stai în picioare și ai un vehicul compact. Bicicleta e grozavă, dar uneori te trezești blocat în trafic sau căutând un loc de parcare. Cu trotineta electrică te strecori rapid, o pliezi și îți vezi de treabă. E ca un partener de nădejde pentru ritmul alert al vieții urbane.

Să nu uităm și de factorul „fun”. Bicicleta e distractivă, dar trotineta electrică are acel vibe futuristic care te face să te simți ca un copil cu o jucărie nouă. Viteza controlată, accelerația lină și senzația de libertate – toate astea fac din ea o alegere care îmbină practicitatea cu plăcerea.

În final, alegerea depinde de tine și de nevoile tale. Bicicleta e fantastică pentru cei care iubesc mișcarea și au timp să se bucure de ea din plin. Dar dacă vrei ceva rapid, comod și modern, trotineta electrică – mai ales un model de trotinetă electrică Xiaomi – e greu de bătut. E o soluție care te scoate din încurcătură și îți pune un zâmbet pe față. Tu ce zici? Dai o șansă trotinetei sau rămâi fidel pedalei? Cel mai bine ar fi să testezi și să vezi singur cum îți poate schimba drumul.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din Hunedoara a depistat trei șoferi care puneau în pericol circulația. Un bărbat de 44 de ani, din Gorj, a fost prins cu alcoolemie de 0,45 mg/l în Hațeg, iar un altul din Petrila, de 50 de ani, conducea fără permis. De asemenea, în Petroșani, un bărbat de 37 de ani a refuzat testarea alcoolică.

În data de 29 martie 2025, la ora 23:20, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Hațeg au oprit în trafic un autoturism care circula pe strada Nicolae Titulescu, din Hațeg.

Cel aflat la volan, un bărbat de 44 de ani, din județul Gorj, a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat valoarea de 0,45 mg/l, alcool pur în aerul expirat,

motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În data de 28 martie 2025, în jurul orei 18:00, polițiștii au oprit pentru control,  pe strada Republicii, din Petrila, autoturismul condus de un bărbat de 50 de ani, din Petrila.

Advertisement

În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

În data de 28 ianuarie 2025, în jurul 20:25, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, pe strada Aviatorilor, din Petroșani, se află o persoană posibil în stare de ebrietate, la volanul unui autoturism.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Biroului de Ordine Publică Petroșani, polițiștii identificând un bărbat de 37 de ani, din Petroșani, care dormea pe scaunul din partea stângă-față al unui autoturism parcat în fața unui bloc.

Bărbatul a fost condus o unitate medicală din Petroșani, după ce polițiștii au încercat testarea acestuia cu aparatul etilotest. Bărbatul a refuzat să se supună atât testării cu aparatul etilotest, cât și recoltării mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

Advertisement

În urma verificărilor efectuate, în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.

Citeste mai mult ...

Actualitate