Actualitate
Premii valoroase obținute de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, la două concursuri de specialitate
Elevii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva s-au remarcat, din nou, și au obținut premii valoroase la două concursuri de specialitate la care au participat. Este vorba despre Festivalul „Johann Sebastian Bach”, desfășurat la Cluj-Napoca, și Concursul Național de Interpretare „Live Artist” de la București.
„Menținând vie o frumoasă tradiție care datează de zeci de ani, elevii de la clasele de muzică ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat la a XXXVIII-a ediție a Festivalului „Johann Sebastian Bach”, desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 14-17 martie 2024. Îndrăgitul festival comemorează nașterea celebrului compozitor german și se adresează elevilor instrumentiști de toate vârstele, care îndrăgesc creația valoroasă a geniului baroc. Ca în fiecare an, Școala de Muzică „Augustin Bena” din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru a găzdui evenimentul mult așteptat de sute de elevi, reprezentând școli, licee și colegii de muzică din toată țara dar și din Republica Moldova. Într-o atmosferă de sărbătoare împletită cu spiritul competitiv, peste patru sute de elevi de toate vârstele, motivați de pasiunea lor pentru muzica lui Johann Sebastian Bach și-au adus omagiul muzical și și-au etalat talentul și măiestria în fața publicului și juriului de specialitate.
Între aceștia, cei 17 elevi aleși în urma unei preselecții pentru a reprezenta Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva s-au distins prin prestația lor și ca urmare au fost răsplătiți cu premii valoroase după cum urmează:
Premiul I
-
Negrea-Drucan Cezar, Clasa Pregătitoare – Pian – (prof. Popa-Morait Cristina)
-
Groza Dragoș, clasa I – Pian – (prof. Cicu Naomi)
-
Lazăr Elisabeta, clasa I – Vioară – (prof. Pienariu Bianca)
-
Gabor Alexandru, clasa a II-a – Pian – (prof. Iancu Violeta Mihaela)
-
Lazăr Timotei, clasa a II-a – Pian – (prof. Lupu Andreea)
-
Solnoc Ștefania, clasa a III-a – Pian – (prof. Iancu Violeta Mihaela)
Premiul II
-
Lungu Daria Maria, clasa a II-a – Vioară – (prof. Pienariu Bianca Maria)
-
Bubău Abiatar, clasa a II-a –Pian- (prof. Lazăr Cezarina)
-
Pârva Anais, clasa a II-a –Pian- (prof. Lazăr Cezarina)
-
Burdun Denis, clasa a III-a –Pian- (prof. Donovici Adrian)
-
Buștea Antonia, clasa a III-a –Pian- (prof. Prip Emanuela)
-
Lungu Alexandra, clasa a V-a – Vioară- (prof. Pienariu Bianca Maria)
-
Stanca Mădălina, clasa a V-a –Pian- (prof. Brylynskei Delia)
Premiul III
-
Tici Patricia Ioana, clasa a IV-a –Pian- (prof. Poenar Simona)
-
Prusuș David, clasa a IV-a –Pian- (prof. Cicu Naomi)
-
Dumitru Darius, clasa a VI-a –Pian- (prof. Iancu Violeta Mihaela)
Mențiune
-
Costa Ami, clasa a V-a, –Pian- (prof. Popa-Morait Cristina)
În aceeași perioadă, 15-17 martie 2024, la București a avut loc Concursul Național de Interpretare „Live Artist”, găzduit de Școala Gimnazială de Arte nr. 2. Concursul, desfășurat pe două secțiuni (vocal și instrumental), atât fizic cât și online, a atras numeroși tineri, deopotrivă profesioniști și amatori. Între cei 150 de concurenți care și-au etalat talentul în speranța obținerii marelui premiu oferit de Studiourile Major Music s-au aflat și elevele de la secția de Canto Muzică Ușoară a Liceului de Arte „Sigismun Toduță”, de la clasa profesoarei Andreea Bogdan. Prin talentul nativ împletit cu munca susținută alături de profesoara lor, elevele Resiga Louisa Anemone (clasa a XII-a Muzică) – participare fizică – și Măluțan Alexandra (clasa a X-a Muzică) – participare online – au fost distinse cu Premiul I la acest concurs.
Felicităm elevii și profesorii lor pentru frumoasele rezultate obținute, știind că ele reprezintă deopotrivă recunoașterea talentului și dedicării lor cât și motivația de a continua pregătirea spre orizonturi și mai înalte”, se arată în comunicatul transmis de prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa.
Actualitate
S-au izbit cu mașina de un copac
Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.
Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.
Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.
În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.
Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.
Actualitate
Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice
Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.
Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Actualitate
Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică
Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.
Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.
Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic