Actualitate
Un proiect spectaculos – Reabilitarea și refuncționalizarea Incintei I a Cetății Deva este aproape de final!

Simbolul orașului nostru este Cetatea Devei.
Lucrările de reabilitare a zonei urbane Dealul Cetății Deva, Monument al Naturii și Istoric cu valoare turistică ridicată din municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I sunt aproape de finalizare (în procent de 98%).
În preajma sărbătorilor pascale vom reuși să facem recepția la terminarea lucrărilor.
Este un proiect deosebit care a fost avizat de Ministerul Culturii. Principalele materiale folosite de constructor sunt lemnul și piatra.
Lucrările exterioare au vizat 3 zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale. Am amenajat și grupuri sanitare, cu facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.
În Incinta I vom avea expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea.
Deasupra magaziei de arme, Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului.
În Pivnița Mare va fi creată o ”scenă din viața zilnică a garnizoanei”, cu manechine costumate specific și cu unelte istorice. Pivnița Mică se va transforma într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz – fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva.
Pe Platforma Belvedere Sud, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului, vor fi amplasate dispozitive tip ”binoclu” și panouri informative despre evoluția istorică a orașului.
În locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei Cetății, va fi amenajată Sala Multimedia, care va fi dotată cu monitoare, instalație audio performantă, panouri interactive ,,touchscreen’’ și dispozitive de proiecție pentru holograme (spațiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.).
În corpul de gardă și arest vor fi expuse elemente de piatră sculptată, descoperite în săpătura arheologică, iar fosta temniță va găzdui obiecte specifice acestei funcțiuni (masă de tortură, dispozitive de schingiuire specifice epocii, cătușe etc.).
Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina funcționalitatea întregului monument istoric și implicit dezvoltarea turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști.
Este un proiect care pune în în valoare frumusețea Cetății noastre.
Voi finaliza toate investițiile pe care le avem în derulare!
Lucrăm pentru deveni!
Primarul Municipiului Deva
Actualitate
Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.
Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.
Actualitate
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.
„Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.
Până pe 11 aprilie
Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018
Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”
Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program
Actualitate
Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.
Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.
Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.
Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 7 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu o zi in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Parcul Corvin din Hunedoara va fi modernizat cu fonduri europene
- Actualitatecu o zi in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale