Actualitate
Primăria Municipiului Petroșani vrea să preia clădirea abandonată a Casei de Cultură a Studenților
Prin prezenta vă informez că am adresat Ministerului Familiei, Tineretului și Egalităţii de Şanse două adrese (10911/16.06.2022 şi 13256/27.07.2022) cu solicitarea de transfer în patrimoniul UAT municipiul Petroşani a clădirii abandonate a Casei de Cultură a Studenților, o clădire care s-a vrut să fie una dintre cele mai moderne din ţară, ajungând în prezent un proiect neterminat și abandonat de 18 ani.
Vă precizez că solicitarea noastră iniţială precum și cea retransmisă nu au primit niciun răspuns de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalităţii de Şanse.
Vă informăm că această construcție, a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, a început în anul 1992, cu o valoare inițială a investiției de 2,5 milioane lei. Conform proiectului, clădirea urma să dispună de o sală de spectacole cu 485 locuri, 12 garsoniere pentru invitați, un restaurant, o discotecă, sală de repetiție și alte anexe. Clădirea este o construcţie tip monolit, are un parter, două etaje cu acces pe un acoperiș terasă circular și o cupolă la susținerea cu grinzi metalice a sălii de spectacol și este amplasată în centrul municipiului Petroșani, în apropierea magazinului Jiul Shopping Center, în apropierea sediului Clubului Sportiv Municipal, a Judecătoriei, a Universității, a Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu”, a Centrului Civic și a altor instituții publice,
În anul 2004, Autoritatea Națională pentru Tineret a oprit finanţarea iar constructorul a plecat. Nu s-au realizat minime măsuri de conservare și protecţie a investiției (realizată în procent de aproximativ 60 %), prin acoperiș au apărut infiltrații de apă, vegetaţie, din faţadă au început să cadă elemente din structură și tencuială, punând în pericol cetățenii și mașinile parcate.
În anul 2019, proprietarul acestei clădiri, Ministerul Tineretului și Sportului prin vocea Ministrului Bogdan Matei, declara: ,,Principala prioritate pentru bazele pe care noi le avem se numește descentralizare pentru că numai unităţile administrativ teritoriale pot investi în aceste baze. La ora actuală, ministerul nu poate să investească”.
Am făcut demersuri pentru reabilitarea clădirii, sunt hotărâri ale Consiliului Local Petroşani în acest sens, însă aceste demersuri nu au avut finalizare și nu am găsit înțelegere pentru ca această clădire a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani să fie finalizată și dată în folosință.
Clădirea abandonată, a devenit atractivă pentru oamenii străzii, pentru persoane certate cu legea şi tineri care au fost surprinşi dând petreceri neautorizate pe acoperiş, Poliția Petroșani fiind solicitată des să intervină.
Degradarea clădirii este accentuată, sunt sparte majoritatea ferestrelor, tâmplăria din interior este distrusă, iar mizeria lăsată în interior a transformat construcția într-un spațiu insalubru, devenind cu fiecare zi un pericol public.
Presa locală şi naţională dar şi cetăţenii acuză Primăria municipiului Petroşani pentru această situaţie. Valea Jiului este inclusă în Platforma pentru „Tranziția Justă” a Comisiei Europene și în programele naționale de finanțare pentru zonele preponderent miniere, fiind un semnal pozitiv pentru o revitalizare economică. Cum putem explica investitorilor sau turiștilor, prezenţa acestei clădiri abandonate în zona 0 a municipiului Petroşani?
Ataşăm prezentei, adresele Primăriei municipiului Petroșani către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse la care nu am primit răspuns și imaginile cu starea clădirii.
Din discuțiile purtate cu directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani referitor la activitatea extracurriculară a studenților din Petroşani, presupunând că noul spațiu al Casei de Cultură a Studenților ar fi funcțional, a reieşit că ar fi greu de întreţinut în condiţiile în care și actuala Casă de Cultură a Studenților este prea mare pentru activitățile studențești.
Având în vedere elementele prezentate, Primăria municipiului Petroșani vă solicită sprijinul pentru realizarea transferului clădirii abandonate a Casei de Cultură a Studenților în patrimoniul municipal pentru a-i da o utilitate publică, accesând fonduri europene.
Cu stimă,
Primar Florin Tiberiu IACOB – RIDZI
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.
16 locuri disponibile pentru Europa
La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.
Situația din Nations League
În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.
Tragere la sorți alambicată
Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.
În grupă de cinci echipele
Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.
Actualitate
L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut
Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.
“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Registrul Auto Român (RAR): „Activitatea stațiilor ITP autorizate, reluată în condiții normale”
Aplicația informatică prin care se gestionează evidența online a inspecțiilor tehnice periodice a redevenit funcțională, au informat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Aceștia au transmis că activitatea stațiilor ITP autorizate a fost reluată în condiții normale.
“Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale. Asta înseamnă că orice posesor de vehicul se poate prezenta la stațiile ITP de unde va primi pe loc documentele care atestă efectuarea inspecției, desigur în cazul în care mașina este declarată “admis”. Încă de la prima oră a dimineții, angajații RAR au procesat în sistemul informatic documentele emise offline în perioada în care am avut întreruperi în funcționarea bazelor de date. Totodată, poate fi desfășurată activitatea și în atelierele TLV, acei agenți economici care montează, repară și verifică tahografe sau limitatoare de viteză”, au transmis reprezentanții RAR.
Sursa foto: Registrul Auto Român -RAR
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu o zi in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00