
După mai bine de un an de așteptări, locuitorii comunelor Crișcior, Ilia și Dobra, care au depus împreună un proiect pentru introducerea rețelei de gaze naturale în localitățile aparținătoare acestora, Crișcior fiind liderul proiectului, a fost semnat și contractul de finanțare. Acest proiect a fost al doilea ca punctaj la nivel național, obținând 72,25 de puncte. Primarul comunei Crișcior, unde vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale aproximativ 1.300 de locuințe, a declarat că „este unul dintre cele mai importante proiecte câștigate de administrația noastră”. Bucurie mare va fi și pentru cetățenii care locuiesc în blocurile din centrul de comună, acolo unde se încălzesc, în prezent, cu lemne sau cu dispozitive ce funcționează pe bază de energie electrică.
Administrația locală din Crișcior a semnat, recent, contractul de finanțare pentru introducerea gazului metan în satele aparținătoare. Este o investiție cu greutate, și sute de familii vor beneficia de acest serviciu. Proiectul a fost depus pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, iar acum au venit și veștile mult așteptate. Trebuie subliniat faptul că doar patru proiecte depuse pentru reţele inteligente de gaze naturale, care vizează 10 localităţi din judeţul Hunedoara, au fost selectate pentru finanţare de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, respectiv asocierile Crişcior, Ilia şi Dobra; Baru, Sântămăria Orlea şi Sălaşu de Sus; Baia de Criş, Vaţa de Jos şi Ribiţa, respectiv municipiul Brad. În ceea de privește comuna Crișcior, care este lider de proiect, se pare că viitoarea utilitate va fi foarte apreciată mai ales de persoanele care locuiesc în cele 13 blocuri din comună, dar și de locuitorii celor patru sate, respectiv Crișcior, Barza, Valea Arsului și Zdrapți.
„Proiectul de introducere a rețelei de alimentare cu gaze naturale cred că este și va rămâne mult timp de acum înainte, cel mai valoros. Este unul dintre cele mai importante proiecte câștigate de administrația noastră. Este un proiect care ajută foarte mult la dezvoltarea comunității. Nu pot decât să mă bucur că am reușit să câștigăm acest proiect, mai ales în condițiile în care au fost foarte puține proiecte finanțate. Conform detaliilor tehnice, am prevăzut un număr de aproximativ 1.300 de branșamente. Instituțiile publice din raza noastră teritorială folosesc centrale pe lemne la ora actuală, la fel cum o face și majoritatea cetățenilor. Știu că unii oameni au spus că acum, când inclusiv factura la gaz a crescut considerabil, noi introducem rețeaua de gaze naturale în comună. Dar le spun un lucru: nu este o utilitate obligatorie pentru cetățeni, ci una opțională, însă e o alternativă de care trebuie ținut cont. Oricând oamenii se pot întoarce la încălzirea pe lemne. Cred că nu doar confortul va face diferența, ci și restul contextului va fi de luat în calcul. Gazul va fi tras din conducta de la Brad, iar întreaga investiție se ridică la 131.830.203 milioane de lei, deci un buget uriaș”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.
La nivel central au fost selectate pentru finanțare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj (între 70,75 și 72,25 puncte). În urma primei sesiuni a apelului au fost validate ca eligibile 10 proiecte în 18 localități, iar în cea de-a doua au fost 15 proiecte din 45 de localității. Din fericire, și județul Hunedoara a fost pe această listă, însă nu toate comunele au reușit să obțină și finanțarea necesară pentru a realiza un astfel de proiect grandios.