Actualitate
Salariul minim şi punctul de pensie vor creşte
Veşti bune
Măsura va intra în vigoare din ianuarie pentru pensionari şi din februarie pentru angajaţi
Începând cu luna februarie, hunedorenii plătiţi de către angajatori cu salariul minim pe economie ar putea să îşi rotunjească veniturile cu încă 50 de lei. În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii guvernului şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) se pare că aceştia din urmă au acceptat creşterea salariului minim brut pe economie de la 700 la 800 de lei în două etape. Prima creştere ar urma să aibă loc în luna februarie.
Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 750 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013.
Încă o majorare, în iulie
Aproximativ opt euro pe zi, impozabili. Atât ar urma să câştige, începând cu data de 1 februarie, hunedorenii plătiţi de către angajatori cu salariul minim pe economie. Aceasta nu este decât prima etapă de creştere, pentru că, de la 1 iulie 2013, la această sumă se vor mai adăuga încă 50 de lei. Astfel, de la jumătatea anului, salariul minim va ajunge la 800 de lei pe lună. Reprezentanţii sindicatelor au cerut majorarea acestuia la 850 de lei, însă Guvernul a fost de acord doar cu valoarea de 800 de lei. Tot ieri, s-a decis şi majorarea punctului de pensie cu 30 de lei. Astfel, acesta va creşte de la 732 la 762 de lei, ceea ce înseamnă o majorare efectivă a veniturilor pensionarilor cu 4 la sută, procent promis de actuala guvernare. Măsura intră în vigoare începând cu 1 ianuarie. Vestea mai puţin plăcută este că pensia minim garantată, de 350 de lei, nu se majorează.
Actualitate
Concert de colinde la Hațeg: Un eveniment al tradiției și bucuriei de sărbători
Locuitorii orașului Hațeg sunt invitați să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă printr-un eveniment special organizat de Primăria orașului Hațeg și Protopopiatul Ortodox Hațeg. Concertul de colinde va avea loc pe data de 12 decembrie 2024, începând cu ora 16:00, în curtea Protopopiatului Ortodox Hațeg, situată pe strada Bisericilor nr. 18.
Evenimentul va aduce pe scenă grupurile de colindători ale parohiilor din zonă, care vor interpreta colinde tradiționale, menite să redea atmosfera caldă și festivă specifică Crăciunului. Organizatorii promit un moment plin de emoție, în care participanții se vor bucura de frumusețea cântecelor străvechi și de spiritul comunitar.
Primăria și Protopopiatul Ortodox Hațeg îndeamnă locuitorii să participe la acest eveniment, care celebrează tradițiile locale și unitatea comunității în pragul sărbătorilor de iarnă. „Este un prilej minunat de a ne reuni și de a ne bucura de frumusețea colindelor noastre, simboluri ale speranței, bucuriei și credinței,” transmit organizatorii.
Concertul de colinde de la Hațeg este mai mult decât un simplu spectacol – este un moment de comuniune, în care tradițiile locale sunt readuse la viață, iar comunitatea își reafirmă legătura cu valorile și credințele care o definesc.
Hațeganii sunt așteptați să răspundă invitației și să se bucure de un eveniment care celebrează magia sărbătorilor de iarnă prin muzică și tradiție.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG
Actualitate
Cheile Jiețului: Un spectacol natural de iarnă în inima Munților Parâng
Iarna transformă Cheile Jiețului, din județul Hunedoara, într-un peisaj feeric, atrăgând iubitorii de natură și aventură în Rezervația Naturală ce străjuiește versantul drept al Munților Parâng. Situată în apropierea orașului Petrila, această zonă protejată de 10 hectare oferă priveliști spectaculoase, în care sălbăticia devine artă.
Magia iernii în Cheile Jiețului
Cheile înguste cu pereți abrupți, sculptați în timp de apele râului Jieț, își dezvăluie frumusețea unică în timpul iernii. Zăpada care îmbracă stâncile și pădurile, pâraiele ce curg ziua și se transformă în cortine de țurțuri uriași noaptea, oferă un spectacol natural de neegalat.
Peșterile și stâncile sălbatice, acoperite de straturi albe de „zahăr,” par să invite vizitatorii într-o poveste, fiecare pas dezvăluind noi peisaje impresionante. „Cheile Jiețului sunt locul perfect pentru cei care vor să descopere iarna în toată splendoarea ei,” spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu.
O comoară naturală de explorat
Parte a Rezervației Naturale Cheile Jiețului, zona reprezintă nu doar un loc de o frumusețe rară, ci și un refugiu pentru biodiversitate. Amplasarea sa pe versantul drept al Parângului, modelat de apele tumultuoase ale râului Jieț, o face o destinație unică pentru turiștii care ajung în regiune.
O invitație de neratat
Vizitatorii județului Hunedoara sunt îndemnați să includă Cheile Jiețului pe lista destinațiilor de iarnă. Fie că își doresc o drumeție liniștită sau o aventură pe traseele naturale, acest loc promite o experiență memorabilă, plină de liniște și frumusețe.
Cheile Jiețului, un colț de paradis în mijlocul iernii, reușesc să captiveze prin spectaculozitatea lor și să îmbine magia naturii cu sălbăticia Munților Parâng.
FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU
Actualitate
Blocajele juridice și de mediu, pe cale să fie depășite: Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului ar putea fi reluate
Autoritățile județene din Gorj anunță că în 2025 vor emite autorizațiile necesare pentru reluarea lucrărilor la cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, un proiect vital pentru producția de energie verde din România. Investiția, care datează din 2004, a fost blocată în instanță din cauza unor contestări venite din partea organizațiilor de mediu, nemulțumite de impactul asupra ecosistemului local.
Proiect strategic pentru energia verde
Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești include două hidrocentrale, aproape finalizate, cu o putere instalată de 65,14 MW și o producție anuală estimată la 259 GWh, suficientă pentru alimentarea a 200.000 de gospodării. Lucrările, începute în urmă cu două decenii, au ajuns la un stadiu de execuție de 90%, însă au fost blocate de mai mulți ani din cauza proceselor inițiate de ONG-uri de mediu, care acuză impactul negativ asupra florei, faunei și cursului râului Jiu.
Investiție majoră, blocată pe ultima sută de metri
Până în prezent, pentru proiect au fost cheltuiți peste 155 de milioane de euro, iar hidrocentralele de la Bumbești și Dumitra sunt aproape gata de a fi conectate la rețeaua națională de energie. Cu toate acestea, lipsa autorizațiilor și problemele juridice au împiedicat finalizarea lucrărilor, programată inițial pentru 2008.
Controverse și impact asupra mediului
Proiectul a stârnit critici puternice din partea organizațiilor de mediu, care susțin că amenajările hidroenergetice vor avea efecte devastatoare asupra biodiversității din Defileul Jiului, una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din România. Pe de altă parte, susținătorii proiectului argumentează că hidrocentralele sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării și pentru reducerea dependenței de sursele de energie poluante.
Ce urmează?
Reluarea lucrărilor va depinde de obținerea autorizațiilor necesare și de găsirea unui echilibru între dezvoltarea energetică și protecția mediului. Autoritățile județene subliniază că finalizarea proiectului este o prioritate națională, având în vedere contribuția sa semnificativă la producția de energie regenerabilă.
Decizia privind autorizațiile este așteptată cu interes de comunitățile locale, investitori și activiști, iar rezultatul va influența atât economia, cât și mediul natural al Defileului Jiului.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 7 ore in urma
L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție la folosirea surselor de încălzire! Tragedii provocate de monoxidul de carbon