Connect with us
Data: 07/07/2024
.

Actualitate

Start la înscrieri pentru Festivalul de muzică pop „Stelele Cetății” Deva

Publicat

pe

S-a dat startul înscrierilor pentru Festivalul de muzică pop „Stelele Cetății” 2019, ediția a 37-a. Evenimentul, dedicat tinerilor interpreți din întreaga țara, se va desfășura la sfârșitul acestei luni, mai precis între 25 și 27 octombrie.

Înscrierile la Festivalul de muzică pop „Stelele Cetății” 2019 au început de astăzi, 01 octombrie, și vor dura până pe 11 octombrie. Se pot înscrie concurenți cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, din toată țara. Pentru etapa de preselecție, concurenții vor expedia pe adresa contact@centrulculturaldeva.ro, până în data de 11 octombrie 2019: CV-ul, fișa de înscriere la concurs (poate fi descărcată de pe www.primariadeva.ro și www.centrulculturaldeva.ro), două melodii (dintre care una va fi creație a compozitorilor români), pozitivele și negativele pieselor, în format MP3. Nu se percepe taxă de participare”, precizează organizatorii festivalului.

Numele concurenților care vor intra în finală vor fi anunțate până luni, 14 octombrie 2019. Participanții la faza finală a festivalului vor avea asupra lor negativul orchestral al pieselor, pe suport digital și vor furniza organizatorilor acordul de folosință al melodiilor din partea autorilor acestora, conform Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe. Cazarea și masa concurenților admiși în faza finală a concursului vor fi asigurate de organizatori.

Finala Festivalului de muzică pop ”Stelele Cetății” 2019 şi Gala Laureaţilor se vor desfășura în zilele de 26 și 27 octombrie 2019, la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva. Și anul acesta, juriul festivalului este format din compozitori, interpreți și muzicologi. Ca de obicei, cei mai buni concurenți vor fi premiați. Organizatorii vor acorda premii în valoare totală de 7.000 de lei: trofeul ”Stelele Cetății” -2.500 lei, premiul I – 1.500 lei, premiul II – 1.200 lei, premiul III – 1.000 lei și mențiune – 800 lei.

Festivalul -concurs „Stelele Cetății” este organizat de Primăria Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu și își propune să descopere noi talente, dar și să promoveze creația muzicală a compozitorilor români.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Piesa de teatru ,,Fierarii” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Patru mari actori, pe scena Centrului Cultural

Publicat

pe

Redactat de

Piesa de teatru “Fierarii”, de Milos Nikolic, se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Marii actori Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu, vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu. 

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită în data de 17 septembrie 2024, de la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” la piesa de teatru „Fierarii” de Milos Nikolic, a cărei distribuție e una excepțională: Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu.

“Piesa “Fierarii” a funcționat în repertoriul mai multor teatre din țară, dar și de peste hotare. Regizorul spectacolului, Horațiu Mălăele se pare că e ,,îndrăgostit” de această piesă în care firește și interpretează rolul principal. Textul original al dramaturgului Milos Nikolic, născut în Kosovo în 1939, redă povestea unui fierar neamț care după multă vreme descoperă că fiul său e copilul unui român. Horațiu Mălăele adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul este copilul ungurului Peter, acesta află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui… Grigorie! Această brambureală genetică este consecința războiului pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front. Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecințele războiului și falsa trâmbițare a naționalismului devenit “doctrină” pentru unele partide europene actuale. Comedia este destoinc scrisă de Mios Nikolic și produce publicului haz de necazul celor trei bărbați de naționalități diferite care constată că fii lor au genetic de fapt, altă naționalitate. Remarcabil se achită cei patru actori de personajele care le revin. Maia Morgenstern în Matilda, soția lui Grigorie, realizează un rol excelent. Actrița dezvoltă cu credință interioară lupta Matildei de lămurire a soțului, că nu l-a înșelat în cei patru ani în care el a fost pe front în Rusia, completată și cu emoția reîntâlnirii cu Peter. Horațiu Mălăele construiește nuanțat personajul Grigorie, un om simplu care încearcă să deslușească ițele iscate de venirea lui Peter în familia sa. Actorul tratează dramatic situația și evident, rezultatul e comic. Cu un timid accent maghiar în vorbire, George Mihăiță îl prezintă pe Peter cum trăiește intens emoția reîntâlnirii cu Matilda, dar și situația complicată a dezvăluirilor. Intervenția din final a lui Ivan, e realizată admirabil de Valentin Teodosiu, prin ținută și susținerea relațiilor cu cei întâlniți. Cei patru actori redau merituos povestea fierarilor destoinici, oameni simpli cărora războiul le-a lăsat … urme, ca și multor alți oameni simpli, trăitori astăzi într-o altă lume confuză în manifestări”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma www.proticket.ro, precum și de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri (între orele 11:00 – 14:00) și miercuri (între orele 14:00 – 17:00).

Informații la telefon: 0721.055.037.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ansamblul Folcloric “Mureșul” din Ilia a câștigat Marele Premiu la prestigiosul Festival Național “Călușul Românesc” de la Slatina

Publicat

pe

Redactat de

Ansamblul Folcloric “Mureșul” din Ilia a câștigat Marele Premiu la prestigiosul Festival Național “Călușul Românesc”, organizat, zilele acestea, la Slatina. Copiii și tinerii care formează ansamblul folcloric din comuna hunedoreană de pe Valea Mureșului au impresionat juriul și publicul, prin prestația lor artistică de excepție.

Ansambluri folclorice din țară, dar și din străinătate, au luat parte la ediția a XXIV-a a Festivalului Național “Călușul Românesc”, organizat în perioada 3 – 7 iulie, la Slatina. Peste 2.000 de copii și-au prezentat, cu mândrie, costumele și dansurile populare specifice zonei etnografice din care provin. Printre aceștia s-au aflat și membrii Ansamblului Folcloric „Mureșul” din comuna hunedoreană Ilia.

Tinerii dansatori din comuna Ilia și-au demonstrat talentul în cadrul acestei spectaculoase și frumoase manifestări culturale, cu o tradiție de peste două decenii. După o reprezentație de excepție, grupul artistic hunedorean a fost răsplătit cu Marele Premiu, competiția fiind una acerbă, cu 52 de ansambluri participante din întreaga țară.

Distincția obținută vine ca o recunoaștere a efortului și dedicarea membrilor ansamblului și coordonatorilor săi în promovarea și conservarea tradițiilor românești. Performanța de excepție a Ansamblului Folcloric „Mureșul” din Ilia a impresionat juriul și publicul, deopotrivă, evidențiindu-se prin autenticitatea și energia spectacolului oferit.

„Suntem extrem de mândri de acest rezultat. Este o recunoaștere a muncii noastre și a pasiunii pentru tradițiile și obiceiurile locale și românești. Acest premiu ne motivează să continuăm să promovăm tradițiile noastre culturale și să ducem mai departe moștenirea folclorică a județului nostru”, a declarat coregraful Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia, Andrei Gabor.

Advertisement

Festivalul-Concurs “Călușul Românesc”, eveniment unic în țară, a reunit în capitala județului Olt, la Slatina, copii și tineri din toate regiunile României. În cadrul festivalului, s-au desfășurat atât acțiuni cultural-artistice (dans și muzică), cât și tradiționalele dansuri de căluș.

 

Marele Premiu obținut de Ansamblul Folcloric „Mureșul” din Ilia reprezintă o confirmare a valorii și talentului acestui grup remarcabil. Astfel, tinerii dansatori de la Ilia și-au mai adăugat un premiu în palmaresul lor, pe lângă celelalte pe care le-au mai obținut, de-a lungul timpului, la numeroase festivaluri de folclor la care au participat. Formația artistică din Ilia are o tradiție veche, activând acum cu o generație nouă de tineri și copii talentați, pasionați de dansuri populare. Sub îndrumarea instructorului coregraf Andrei Gabor și cu eforturile administrației publice locale, care sprijină în totalitate activitatea ansamblului din comună, dansatorii din Ilia strălucesc la spectacole și festivaluri prestigioase de folclor, reprezentând cu cinste și mândrie județul Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva plătește, luni și marți, suplimentul pentru energie cu combustibili solizi

Publicat

pe

Redactat de

Peste 60 de familii şi persoane singure, din municipiul Deva, care beneficiază de supliment pentru energie cu combustibili solizi pentru luna mai 2024 își pot ridica sumele cuvenite de la casieria Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), în zilele de luni și marți (8 și 9 iulie 2024), după următorul program:

– LUNI, 8 iulie 2024 – între orele 12:30-15:00

– MARȚI, 9 iulie 2024 – între orele 8:30-11:00

Plata sprijinului financiar se face doar titularului cererii, pe baza actului de identitate.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.599 şi 0254.218.030 / Tasta 6 (Casierie), în timpul programului de lucru.

Advertisement

Potrivit cifrelor centralizate de Compartimentul Beneficii Sociale, 62 de familii și persoane singure, din municipiul Deva, beneficiază de supliment pentru energie cu combustibili solizi pentru luna mai 2024. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 1.240 lei.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate