
60 de ani de la moartea fostului lider PNŢ
Memoria marelui om politic Iuliu Maniu va fi cinstităşi de membri ai PNŢCD Hunedoara la împlinirea a 60 de ani de la trecerea acestuia în nefiinţă în data de 5 februarie 1953.
Un grup de ţărănişti hunedoreni, în frunte cu Emil Danci (foto mic) liderul judeţean al „aripii Ciorbea” a acestui partid se va deplasa sâmbătă, 9 februarie, la Sighet, localitate în a cărei închisoare comunistă a murit Iuliu Maniu, pentru a lua parte la ceremonialul de omagiere a personalităţii acestuia.
Vizită pentru tineri
Delegaţia hunedoreană va fi compusă din circa 13 persoane, majoritatea fiind membri ai Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNŢCD. „Mergem la Sighet să ne rugăm şi să ne comemorăm înaintaşii. Spre deosebire de alţii noi avem repere şi valori. Eu merg la Sighet pentru al patrulea an consecutiv, iar în 2013 voi face pe ghidul pentru tinerii de la noi din partid care, până acum, nu au mai vizitat memorialul”, a declarat Emil Danci.
La fel ca în fiecare an, sâmbătă, tărăniştii din judeţul Hunedoara vor lua parte la mai multe manifestări organizate la Sighet, printre care se numără un tur al fostei închisori, o slujbă religioasă, un simpozion pe teme istorice şi un ceremonial cu depuneri de coroane la cimitir.
Celula morţii – loc de pelerinaj
Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importan?i oameni politici dintre cele două războaie mondiale. Victima a regimului comunist din Romania, Iuliu Maniu i-a întruchipat pentru mul?i români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speran?ei ?i al dorin?ei de libertate. Maniu a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ) format prin fuziunea dintre PNR şi PŢ în 1926.
Mii de oameni vizitează anual celula în care a decedat Iuliu Maniu, iar închisoarea de la Sighet a devenit Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, la iniţiativa Anei Blandiana, împreună cu Romulus Rusan şi o echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri. În plus, în anul 1998 Consiliul Europei aşează Memorialul de la Sighet ca fiind unul dintre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi cel Păcii din Normandia.
Cele trei nivele ale fostei închisori au căpătat în timp, alte destinaţii şi au fost organizate pe teme. La parterul clădirii se afla celula în care a murit Iulia Maniu, iar în memoria acestuia este amenajatăşi o expoziţie permanentă într-o aripă a memorialului.