Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

Termen nou în procesul „Uricani”

Publicat

pe

Martori audiaţi: muncitorii morţi în subteran în 2011 beau ţuică în timp ce lucrau

Inculpaţii nu sunt vinovaţi, iar electricienii care au murit consumaseră băuturi alcoolice. Aceasta este concluzia trasă ieri după audierea martorilor în dosarul de la Mina Uricani, unde 5 oameni au murit în 2011 în timp ce făceau reparaţii la un transformator.

În subteranul Minei Uricani au murit 5 oameni în februarie 2011

În subteranul Minei Uricani au murit 5 oameni în februarie 2011

Nu cei aflaţi acum în boxa acuzaţilor sunt cei vinovaţi de accidentul de la Mina Uricani. Asta încearcă să scoată acum în evidenţă avocaţii apărării, iar martorii audiaţi la termenul de ieri au adus noi dovezi în acest sens. Mai mult, aceştia au spus chiar că în subteran legile şi fişele posturilor nu sunt respectate. „Martorii audiaţi azi (n.r, ieri) au pendulat între a nu-şi cunoaşte fişa postului şi a nu şti exact de ce se aflau în mină. Nu am înţeles nicio clipă de ce clienţii noştri, Moga şi Ciucă trebuie să fie inculpaţi în această cauză, în contextul în care permisul de lucru pentru o lucrare nu l-au dat ei”, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu, apărătorul a doi dintre inculpaţii acuzaţi de ucidere din culpă.

Patru foşti şefi ai Exploatării Miniere Uricani, respectiv Dragoş Aurelian Ciucă, Claudiu Lucian Butari, Nicuşor Florin Moga şi Florinel Moldovan, au fost trimişi în judecată de procurori, pentru ucidere din culpă.

După lucrări, nu una şi nereguli neraportate

Deocamdată, în acest caz planează mai multe necunoscute, iar cert este că în ziua fatidică de 5 februarie 2011, în Mina Uricani, pe galeria principală, la acel transformator s-au efectuat două lucrări şi nu una. În plus, martorii au susţinut că membrii echipei care au prăpădit în mină consumau ţuicăşi aveau cu ei un telefon mobil. Acest lucru a fost taxat de avocatul apărării, care acuză martorul că nu a raportat incidentul. „Având atribuţii de inspecţie, dânsul (n.r. Marius Ganea, inspector aeraj, martor audiat la termenul de marţi, 26 februarie), trebuia să se sesizeze şi să informeze pe cineva să întocmească un raport. Nu a făcut asta, pentru că trebuia să prindă autobuzul spre casă. Asta, în contextul în care a fost poftit să bea cu dânşii, conform propriilor declaraţii. E absolut nepermis şi ne întrebăm cât de mult au băut şi dacă erau în stare de ebrietate şi dacă aceasta a condus la un rezultat care putea să pună în pericol tot ceea ce s-a întâmplat. Cauza stă tocmai în această lipsă a deontologiei profesionale”, a mai adăugat avocatul Daniel Ionaşcu.

Advertisement

Patru martori au fost audiaţi la termenul din această săptămână, iar aproape toţi s-au numărat printre cei care au dat ochii de echipa formată din 5 ortaci care şi-au pierdut viaţa. Fiecare ar fi trebuit să rămână în mină până la finalizarea lucrărilor, dar au plecat pe rând spre casă.

Încă două expertize

Pentru următorul termen, din 2 aprilie, se va face o nouă expertizăşi se va găsi şi un expert judiciar. „Instanţa a pus în discuţie necesitatea a două expertize. Una tehnică de specialitate, în care să se constate de către oameni cu pregătire temeinică, care a fost cauza deflagraţiei şi dacă există un raport între deflagraţie, cauza care a produs-o şi posibilitatea în care ea putea fi oprită de către clienţii noştri. Pe de altă parte, Parchetul spune că deflagraţia s-a produs ca urmare a nerespectării normelor de securitate în muncă, motiv pentru care a pus în discuţie instanţa o cerere a noastrăşi o expertiză. Deci două expertize, pentru a lămuri cât mai bine instanţa prin specialişti. (…) Până la termenul următor, va trebui să punem, pe masa instanţei de judecată, tipul de expertiză, eventualul expert parte şi obiectivele pe fiecare expertiză”, a mai spus Ionaşcu.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că în subteranul Minei Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentată de „o scânteie de natură electrică produsă undeva în zona silozului”.

Advertisement

Actualitate

Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.

Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.

Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.

Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.

Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.

”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate