Actualitate - Eveniment
„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2023
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al firmei S.C. Anorom S.R.L., a organizat în ziua de 13 iunie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala Mare, o activitate cultural-educativă devenită tradițională: au fost premiați câștigătorii concursului „Trofeul Micului Cititor”.
Ce poate fi mai plăcut pentru noi acum, în pragul vacanței de vară, decât să oferim „Trofeul Micului Cititor” celor mai fideli, mai serioși și mai consecvenți cititori tineri care ne trec pragul și își aleg din raft cartea preferată. Apoi vin din nou și din nou după alte titluri, după alte întâlniri cu eroii cărților îndrăgite. Pentru că aceste mici obiecte care se numesc cărți au darul de a se chema una pe cealaltă: ai terminat de citit o carte, vii și împrumuți alta, apoi alta și alta, iar la maturitate vei băga de seamă că lecturile tale s-au rafinat, că știi să distingi o carte bună de una mai puțin reușită, știi să apreciezi talentul unui scriitor.
Concepția care a stat la baza organizării concursului intitulat „Trofeul Micului Cititor” a pornit de la dorința noastră de a atrage spre lectură un număr cât mai mare de copii, de la cele mai fragede vârste, de a le cultiva și menține gustul pentru citit. De aceea, criteriul care a determinat decernarea premiilor a fost fidelitatea micilor cititori față de bibliotecă, exprimată în numărul de împrumuturi de carte. Am hotărât să-i premiem pe acei mici prieteni ai bibliotecii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care s-au arătat a fi cei mai interesați de cărți, care au fost în permanență în legătură cu biblioteca. Am avut, astfel, convingerea că, cu cât au frecventat mai asiduu biblioteca, cu atât au citit mai mult, iar acest lucru este demn de toată lauda și trebuie premiat, acești copii fiind câștigătorii „Trofeului Micului Cititor”, ediția 2023.
Un eveniment mult așteptat de copii a fost întotdeauna premierea câștigătorilor concursului „Trofeul Micului Cititor”, eveniment la care micii noștri cititori au venit cu aceeași bucurie din fiecare an și noi ne-am bucurat alături de ei.
Concursul nostru – „Trofeul Micului Cititor” – a fost gândit în așa fel încât să stimuleze prezența la bibliotecă a copiilor, să-i facă să iubească lectura și să treacă de cât mai multe ori pragul bibliotecii noastre. De aceea, acest trofeu a mers către cei mai „împătimiți” cititori, către cei care au devenit prieteni statornici ai bibliotecii și iubesc cărțile.
Prin acordarea acestor premii am dorit să ne apropiem și mai mult de copii, mai tinerii noștri prieteni, pentru ca ei să simtă instituția noastră ca pe un spațiu cald, primitor, cu oameni plini de suflet, gata oricând să le recomande o carte, un autor, să le vorbească despre viața cărților.
Premiile au fost oferite de Consiliului Județean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și firma S.C. ANOROM S.R.L. Alături de noi s-a aflat domnul Septimiu Lascău, administratorul firmei S.C. ANOROM S.R.L, un om iubitor de cultură, un om care îndrăgește copiii și care a dat mereu dovadă de generozitate și de atașament față de tot ce înseamnă sprijinirea materială a activităților noastre culturale.
Pornind de la aceste gânduri, am premiat acei tineri cititori care s-au dovedit a fi cei mai buni prieteni ai cărții, ai cititului. Am decernat, astfel, trei premii și zece mențiuni care i-au recompensat pe cei mai fideli mici prieteni ai bibliotecii:
Locul I
Teodor Mihai Iovan
Clasa a VI-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
O trotinetă electrică, cărți, diplomă și trofeu.
Locul II
Iosif Verme
Clasa a VII-a Plastică, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
O bicicletă, cărți, diplomă.
Locul III
Tudor Mihai Blidar
Clasa a VIII-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
Un hoverboard, cărți, diplomă.
Mențiuni
Albert Plutariu
Clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Hunedoara
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Irina Elena Țeculescu
Clasa a VI-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Irina Stănescu
Clasa a II-a, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva – Școala Primară Cristur
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Ingrid Czuper
Clasa a I-a Arte plastice, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Maria Alexia Herțeg
Clasa a II-a D, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Mădălina Elisa Crețu Tomuța
Clasa a IV-a B, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Iulia Romoșan
Clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva – Școala Primară Cristur
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Gabriela Lucia Gabor
Clasa a IV-a B, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
Ana Kunst
Clasa a V a D, Colegiul Național „Decebal” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;
David Andrei Birtoc
Clasa a II-a Step by Step, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva
O trotinetă non electrică, cărți, diplomă.
Evenimentul a fost așteptat cu mare emoție de copii, de părinți, de cadrele didactice și chiar și de bibliotecari.
Nu i-am uitat nici pe profesorii care s-au ocupat zi de zi de acești copii, le-au recomandat cărți specifice vârstei și i-au îndrumat spre bibliotecă, iar pentru toate acestea le-am oferit premii constând în diplome și cărți.
Copiii s-au bucurat și de un reușit program artistic. Și la această ediție a Trofeului Micului Cititor am avut oaspeți dragi, prieteni ai bibliotecii noastre: inimoșii și talentații actori ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani l-au adus în fața copiilor pe îndrăgitul Pinocchio, celebrul erou al lui Carlo Collodi. Binecunoscutul regizor Valentin Neagu a coordonat o trupă de actori plini de har și, mai ales, animați de dragoste pentru copii, iar jocul lor a înviat o poveste care e iubită de generații de copii din toată lumea.
Încă de la intrarea în Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, copiii au avut surpriza să întâlnească statui vivante, care au executat grațioase numere coregrafice și au interacționat cu copiii.
Totodată, le-am pregătit o surpriză celor mai mici cititori, toți participanții au primit dulciuri, cărți și baloane personalizate.
Cu ajutorul oglinzii foto, copiii, însoțiți de profesori, s-au fotografiat și au plecat cu frumoase amintiri de la evenimentul organizat în cinstea lor.
„Trofeul Micului Cititor” a devenit una dintre cele mai îndrăgite activități cultural-educative pe care micii noștri prieteni o așteaptă an de an.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara
Actualitate
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
În noaptea de 11 decembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au intervenit în mai multe cazuri care au pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.
Primul incident a avut loc în orașul Călan, unde, la ora 00:15, un bărbat de 53 de ani a fost oprit în trafic pe DC51A. Verificările au arătat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar autoturismul său nu trecuse inspecția tehnică periodică. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.
Un alt incident a avut loc pe 10 decembrie, în jurul orei 16:45, în Deva. O femeie de 43 de ani, aflată sub influența alcoolului, a pătruns cu autoturismul în curtea unei societăți comerciale, unde a provocat un scandal. Testată cu etilometrul, femeia avea o alcoolemie de 1,01 mg/l, iar ulterior a fost dusă la spital pentru prelevarea probelor biologice.
În aceeași noapte, polițiștii din Hațeg au avut de-a face cu un incident de fugă de la locul faptei. La ora 01:55, pe bulevardul Nicolae Titulescu, a fost efectuat un semnal de oprire, însă șoferul autoturismului nu a respectat semnalul, fugind pe străzile din oraș. În urma unei urmăriri, conducătorul auto a abandonat vehiculul și a încercat să fugă pe jos, fiind însă prins de polițiști. Aceștia au identificat doi pasageri, care încercaseră și ei să fugă, și au descoperit în mașină o cagulă, un levier metalic și 6 ancore, obiecte ce ar putea fi utilizate în infracțiuni de furt. Conducătorul autoturismului, un tânăr de 24 de ani din Petrila, nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.
Aceste evenimente subliniază riscurile crescute la care sunt expuși participanții la trafic din cauza comportamentului iresponsabil al unora dintre conducători. Poliția continuă cercetările și reamintește importanța respectării regulilor de circulație pentru siguranța tuturor.
Actualitate
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brad au efectuat o acțiune în urma căreia au găsit, la locuița unui bărbat de 32 de ani, din muncipiul Brad, un pistol cu bile și o armă de foc, pe care le deținea ilegal.
Atât pistolul (cu încărcător fără muniție), cât și pușca (cu lunetă și suport tip trepied), precum și 38 recipiente cu gaz tip butelie sigilate și două utilizate, o pungă din plastic cu închidere zip lock, conținând proiectile tip diabol din plastic, au fost ridicate de polițiști, pentru continuarea cercetărilor.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.
FOTO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.
Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.
Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).
„Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.
Inclus în patrimoniul UNESCO
Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
ArcelorMittal Hunedoara își reduce temporar activitatea și plătește 75 la sută din salariile angajaților