Connect with us
Data: 28/11/2024
.

Politic

UDMR și-a definitivat lista de candidați pentru Parlamentul European. Hunedoreanul Iuliu Winkler, pe primul loc

Publicat

pe

Consiliul Permanent al UDMR a finalizat lista candidaților Uniunii pentru alegerile europarlamentare, aceasta fiind deschisă de europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.

„Aceasta este lista comunității noastre, lista maghiarilor din România, pe care fiecare maghiar o poate simți ca fiind a sa. Pe listă se regăsesc membri din diferitele comunități ale noastre din România, membri ai categoriilor de vârstă mai tinere și mai în etate, femeile sunt puternic reprezentate, iar lista noastră reflect, de asemenea, și unitatea maghiară”, a declarat, după luarea deciziei, președintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii politice.

Liderul Uniunii a subliniat că 2024 este un an important, un an al marilor schimbări și al alegerilor importante. „În timp ce lumea se schimbă, există multă incertitudine peste tot și viitorul este imprevizibil, la București haosul și graba sunt la ele acasă, iar Bruxelles-ul nu este preocupat de cetățenii UE. Pentru noi, maghiarii din tot Bazinul Carpatic, miza este acum să facem diferența: să fim învingătorii noului deceniu, nu învinșii”, a adăugat liderul UDMR.

“Pentru marea provocare, avem nevoie de oameni cu experiență, cum sunt candidații pentru PE ai UDMR. „Winkler Iuliu, Vincze Loránt și Szilágyi Dóra vor face ca vocea maghiarilor să fie auzită la Bruxelles și, împreună cu aliații noștri, vor lupta pentru o nouă viziune, un nou impuls și o nouă conducere în Uniunea Europeană”, a conchis Kelemen Hunor.

Pe primele zece locuri din lista propunerilor UDMR pentru Parlamentul European se află: Winkler Gyula, Vincze Loránt-György, Szilágyi Dóra-Emese, Szilágyi Zsolt, Zazula Béla, Faragó Péter, Lőrincz Helga, Szilágyi Róbert-István, Bors Béla, Turos Lóránd.

Iuliu Winkler este unul dintre cei mai longevivi și mai activi europarlamentari din România, fiind înscris în UDMR încă din 1991. Din decembrie 2007, este membru al Parlamentului European (UDMR, PPE), membru în Comisia pentru Comerț Internațional (INTA), vicepreședinte al INTA din iulie 2014. Iuliu Winkler este liderul județean al UDMR Hunedoara din anul 2001.

Advertisement

În judeţul Hunedoara sunt 5.919 de persoane care susțin cu semnătura lor lista UDMR pentru Parlamentul European.

Lista completă a candidaților UDMR pentru Parlamentul European:

1. Winkler Gyula
2. Vincze Loránt-György
3. Szilágyi Dóra-Emese
4. Szilágyi Zsolt
5. Zazula Béla
6. Faragó Péter
7. Lőrincz Helga
8. Szilágyi Róbert-István
9. Bors Béla
10. Turos Lóránd
11. Bálint Margit
12. Szabó József
13. Csibi Attila-Zoltán
14. Ambrus Zsombor
15. Szentes Antal
16. Meleg Vilmos-Tibor
17. Pintér Zsolt-István
18. Antal Géza
19. Pogocsán Ferdinánd-Zoltán
20. Kovács Mihály-Levente
21. Zahoránszki Brigitta-Éva
22. Sinka Arnold
23. Kéry Hajnal
24. Balázs Botond
25. Kántor Boglárka
26. Ladányi Árpád-Csaba
27. Mureșan István
28. Máté Márta
29. Budai György-Gábor
30. Gergely János
31. Colț Alice-Maria
32. Péró Tamás-Károly
33. Szabó-Csorba Zsuzsanna-Emese
34. Kovács Zenkő-Bernadett
35. Máthé Attila
36. Badi Blanka
37. Bege László-Balázs
38. Mester Ibolya
39. Szabó Erzsébet-Zsófia
40. Erdei-Doloczki Istvan
41. Papp Zsolt-László
42. Béczi Csilla
43. Demeter Zsolt
44. Somogyi Zalán
45. Fanea Imola
46. Kolumbán Dávid

Actualitate

E oficial! Elena Lasconi se va duela cu Călin Georgescu, în turul al doilea al prezidențialelor

Publicat

pe

Redactat de

Rezultatele scrutinului de duminică au adus răsturnări de situație la care nimeni nu se aștepta. Deși exit-poll-urile prezentate după închiderea urnelor îl dădeau câștigător pe candidatul social -democrat Marcel Ciolacu, lupta pentru locul al doilea în finala prezidențială fiind una foarte strânsă, situația s-a schimbat. Elena Lasconi, candidatul USR, și Călin Georgescu, candidat independent, se vor duela în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Candidatul USR, Elena Lasconi, a trecut pe locul al doilea în preferinţele electoratului, potrivit datelor publicate în timp real pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), după centralizarea celor 20.059 de procese verbale (100%), devansându-l, astfel, pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.

Hunedoreanca Elena Lasconi a obținut 1.772.503 de voturi (19,18%), iar Marcel Ciolacu (PSD) – 1.769.761 voturi (19,15%). Pe primul loc s-a menținut candidatul independent Călin Georgescu – 2.120.404 voturi (22,94%).

USR a anunțat, astăzi dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu. „Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.

Citiți și: Cum au votat hunedorenii la alegerile prezidențiale, turul 1

Advertisement

Cum s-a votat în țară

În ceea ce privește situația votului la nivel național, candidatul independent Călin Georgescu a câștigat în 13 județe, între care și Hunedoara. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a convins alegătorii din 16 județe. Elena Lasconi, candidatul USR, s-a aflat în preferințele electorale ale locuitorilor din cinci județe. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a câștigat în șase județe. Președintele PNL, Nicolae Ciucă a câștigat într-un singur județ.

Prezența la urne, la nivel național, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost 52,55 la sută, ceea ce înseamnă că au mers la vot 9.465.257 de români, dintre cei 18.008.480 înscriși pe liste.

În această după-masă, puțin după ora 16:00, s-a finalizat centralizarea proceselor verbale de la secțiile de votare, rezultatele indicând că lupta finală pentru Cotroceni se va purta între Elena Lasconi și Cătălin Georgescu.

Campania electorală pentru turul al doilea de scrutin, programat pentru 8 decembrie, începe pe 29 noiembrie.

Advertisement

 

 


Marcel Ciolacu a anunțat că va renunța la șefia partidului

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat, astăzi după amiază, că și-a înaintat demisia de la șefia partidului și că va rămâne lângă colegii săi până după alegerile parlamentare. Acesta a anunțat, totodată, că nu va mai candida la o funcție de conducere în partid și că formațiunea nu va contesta rezultatul alegerilor. „Aș dori să îi felicit pe cei care s-au calificat, conform votului românilor, în turul al doilea. I-am scris și doamnei Lasconi, am sunat-o, i-am și scris, am felicitat-o, cum e normal. PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă e foarte mică diferența. Aseară i-am înaintat secretarului general demisia, azi am convocat un consiliu politic național. O să rămân alături de colegii mei până duminică, la alegeri. Demisia e un act unilateral. La viitoarele alegeri din PSD nu voi candida pentru nicio funcție. Rămân premier până se termină alegerile și se termină mandatul”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

 

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

În urma rezultatelor centralizate la nivel național după primul tur al alegerilor prezidențiale, în topul preferințelor românilor s-a aflat Călin Georgescu, care a candidat ca și independent. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.

Diferență mică între primii doi clasați

În total au fost 14 candidați înscriși în cursa electorală, aici fiind inclus și Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care s-a retras din competiție în favoarea hunedorencei Elena Valerica Lasconi, prezidențiabil propus de USR. Prezența la vot la nivel național a fost de 9.465.257 de persoane, adică un procent de 52,55% dintre alegători, județul Hunedoara fiind sub această medie. Mai exact la urne s-au prezentat 170.330 de hunedoreni din totalul celor 363.541 de persoane cu drept de vot, procentajul fiind de 46,85%. În urma numărătorii voturilor din județul Hunedoara Călin Georgescu, cu un procentaj de 22,34%, s-a clasat pe primul loc, având 37.117 de voturi. Pe locul al doilea, la mică distanță, cu 22,09%, s-a clasat Ion Marcel Ciolacu, de la PSD, votat de 36.706 de hunedoreni, diferența dintre primii doi clasați fiind de 411 voturi. Pe locul al treilea, cu un procentaj de 18,64%, a fost prezidențiabilul AUR George Nicolae Simion, votat de 30.973 de hunedoreni.

Alți trei candidați cu peste 5%

În preferințele hunedorenilor a urmat Elena Valerica Lasconi, de la USR, cu un procent de 14,61, respectiv 24.283 de voturi. Pe locul al cincilea la nivelul județului Hunedoara, cu un procentaj de 8,20%, s-a clasat candidatul PNL Nicolae Ionel Ciucă, care a fost votat de 13.626 de persoane. A depășit procentul de 5%, respectiv 5,97%, și candidatul independent Mircea Dan Geoană, votat de 9.926 de hunedoreni. Pe locul al șaptelea este un alt independent, Cristian Diaconescu, cu 3,23%, respectiv 5.379 de voturi. Propunerea UDMR pentru prezidențiale, Hunor Kelemen, a strâns 25 din sufragii, fiind votat de 3.330 de hunedoreni. În fine, ultimul candidat care a obținut mai mult de un procent, adică 1,68%, este Cristian Vasile Terheș, de la PNCR, care a primit, în județul Hunedoara, 2.794 de voturi.

Advertisement

Cinci prezidențiabili sub un procent

Ceilalți cinci candidați au obținut sub un procent, Top 10 în județul Hunedoara fiind încheiat de Ana Birchall, candidat independent, cu 0,49% sau 820 de voturi. Urmează Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care a renunțat, așa cum arătam mai sus, la candidatură, acesta obținând, și în condițiile date un procentaj de 025;5, transpus în 418 voturi. Al doisprezecelea în preferințele hunedorenilor, cu 0,17%, a fost Sebastian Constantin Popescu (PNR), care a obținut 297 de voturi. Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru, de la PADN a obținut un procentaj de 0,14%, respectiv 249 de voturi. Cel mai mic procentaj în județul nostru, de 0,11% l-a obținut Silviu Predoiu, de la PLAN, cu 188 de voturi.

Fruntașii și codașii de la urne

Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Bătrâna, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 114,77%. De asemenea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 102,30%, s-a consemnat și în comuna Cerbăl. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 39,85%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 48,37, iar cei mai puțini, respectiv 36,10, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 59,51%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 36,49%, la Uricani.

Surprize, surprize

Advertisement

Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, Călin Georgescu a câștigat în 21 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Beriu, Boșorod Brănișca, Cârjiți, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Orăștioara de Sus, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș și Vețel. Ion Marcel Ciolacu a câștigat alegerile în municipiile Brad și Vulcan, în orașele Geoagiu și Hațeg și în comunele Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Bretea Română, Bucureșci, Burjuc, Cerbăl, Crișcior, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lelese, Mărtinești, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria Orlea, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara și Vorța, adică în 31 de localități din județul Hunedoara. George Simion s-a impus în cinci localități hunedorene, fiind vorba despre municipiul Petroșani, în orașul Aninoasa și în comunele Pui, Rapoltu Mare și Zam. Ncolae Ionel Ciucă a fost pe primul loc în opțiunile electoratului în 11 comune din județul Hunedoara, fiind vorba despre Balșa, Baru, Bănița, Blăjeni, Buceș, Bulzeștii de Sus, Bunila, Densuș, Lunca Cernii de Jos, Pestișu Mic și Tomești. În fine, Elena Valerica Lasconi a obținut cele mai multe voturi dintre competitori în municipiul Deva, reședința de județ. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 8 decembrie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României, prezent la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale, s-a aflat, sâmbătă, la Deva. Acesta, alături de conducerea UDMR din județul Hunedoara, a participat la mai multe acțiuni în mijlocul comunității maghiare.

Declinul demografic, o problemă majoră

Tot cu această ocazie Kelemen Hunor a susținut și o conferință de presă. Candidatul UDMR la funcția supremă din stat a declarat că, în acest moment, cele mai importante provocări cu care se confruntă România sunt cele legate de declinul demografic, susținând că este nevoie de măsuri pentru ca tinerii să nu mai părăsească țara și să și crească copiii aici. „România se află într-o situație absolut dramatică, anul trecut înregistrându-se doar 156.000 de noi născuți, iar dintre aceștia 24.000 au venit pe lume în străinătate, dar au fost înregistrați în țară. Se nășteau mai mulți copii și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial… Nici în 2024 situația nu este mai fericită, urmând a se depăși, foarte probabil, până la finele anului, 100.000 de nașteri, dar este un alt record negativ. Noi, UDMR, propunem trei sectoare pe care statul trebuie să se axeze în următoarea perioadă pentru a evita noi plecări masive din țară, dar și creșterea natalității. În primul rând, trebuie înțeles de ce pleacă oamenii din țară. Aceștia pleacă întrucât caută salarii mai mari, condiții mai bune de viață și respect din partea statului și a autorităților acestuia. Aceste aspecte trebuie schimbate, iar Statul trebuie să fie în slujba cetăţenilor și nu cetăţenii în slujba statului. De asemenea, trebuie susținute IMM-urile, coloana vertebrală a economiei românești. Două treimi din angajații din mediul privat, care au contribuție deosebită în PIB, lucrează în IMM-uri, nu în multinaționale. Totodată, este nevoie de susţinerea familiilor tinere prin reduceri de impozite, facilităţi fiscale, și prin sprijin de la bugetul de stat, pentru acestea să și dorească copii și, de asemenea, de a avea condiții decente de a-i crește. Există pârghii legislative, iar semnalul trebuie să fie dat de viitorul președinte”, a spus Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României.

Despre al doilea tur al prezidențialelor, după 2 decembrie

Kelemen Hunor a vorbit și despre cum vede cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cazul în care nu va ajunge unul dintre candidați. “Avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Noi, între 24 noiembrie şi 1 decembrie facem mobilizare pentru electoratul nostru şi începând din 2 decembrie ne ocupăm şi de turul doi. Astea sunt priorităţile. Asta e ordinea firească la noi. Până după alegerile parlamentare nu vom spune nimic despre turul doi al prezidenţialelor. Întrebaţi-mă pe 2 decembrie despre aceste aspecte. Pe de altă parte, cred că sunt cel mai bun candidat pentru această funcție”, a spus Kelemen Hunor.

Advertisement

Vor să facă parte din viitoarea majoritate parlamentară, dar fără AUR

Candidatul UDMR la funcția de președinte al României a făcut precizări și despre ce își dorește formațiunea pe care o conduce în viitoarea legislatură parlamentară. Kelemen Hunor a precizat că UDMR își dorește să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare, dar nu oricum. „Ne dorim ca după alegerile parlamentare, dacă vor fi condiţiile necesare, să facem parte din viitoarea majoritate, dar, sigur, asta nu depinde de noi. Noi putem să facem un singur lucru, să mobilizăm electoratul nostru pe 24 noiembrie şi pe 1 decembrie, să avem o voce puternică şi să avem un grup parlamentar puternic şi, bineînţeles, după al doilea tur să încercăm să facem parte din viitoarea majoritate. Exclud un singur partid, o singură variantă, AUR. Deci într-o majoritate în care se află AUR, sigur că nu ne vom afla noi. Sau într-o majoritate unde vom fi noi, sigur că nu va fi AUR”, a precizat liderul UDMR.

„Organizația Hunedoara poate aduce mai multe voturi”

În cadrul conferinței de presă de la Deva Kelemen Hunor a vorbit și despre ce așteptări are de la Organizația Județeană Hunedoara a UDMR, dar și din partea altora, situate în zone unde reprezentanții minorității maghiare nu au o mare reprezentare. „De fiecare dată noi ne-am mobilizat la alegeri. Organizațiile din județele unde nu avem o pondere mare în rândul populației au obținut rezultate bune în vară, la alegerile locale, și aici vorbesc și de cea din Hunedoara. Sper ca la viitoarele alegeri, atât prezidențiale, cât și parlamentare, să avem în jur de 1.000 de voturi în plus din județul Hunedoara, dar și din altele, pentru că acest lucru este posibil”, a afirmat Kelemen Hunor, candidatul UDMR la funcția de președinte al României. La conferința de presă de la Deva Kelemen Hunor a fost însoțit de liderul UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate