Connect with us
Data: 16/01/2025
.

Actualitate

Un bărbat a murit în urma inundațiilor din Valea Jiului

Publicat

pe

Un bărbat a fost găsit mort, în noaptea de marți spre miercuri, după ce s-a electrocutat în subsolul inundat al unui bloc. De asemenea, zeci de curţi şi subsoluri de locuinţe au fost inundate în oraşele Lupeni şi Vulcan, în urma ploilor abundente, căzute în sudul judeţului, şi a scurgerilor de pe versanţi care au ajuns pe străzile din cele două localităţi.

Zeci de gospodării și imobile au fost inundate în două localități din Valea Jiului, în urma avertizării cod portocaliu de vreme rea caracterizată de vijelii și averse torențiale. Scurgerile de pe versanți au afectat peste 60 de curți și subsoluri situate pe 14 strazi din localitățile Lupeni și Vulcan și trei apartamente aflate la parterul unui bloc din Lupeni. De asemenea, DN 66 A a fost blocat de torenți pe un segment de aproximativ 150 de metri pătrați.

„Peste 40 de pompieri ai Detașamentelor Petroșani, Deva și Hunedoara au fost alertați și intervin cu șase motopompe transportabile și o altă motopompă de mare capacitate pentru evacuarea apei din incintele inundate. În subsolul inundat al unui bloc din Lupeni a fost descoperit un bărbat decedat care, cel mai probabil, a fost electrocutat. Nicio persoană nu a necesitat evacuarea. Situația este în dinamică. Apele sunt în retragere”, a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, maior Anemona Doda.

Localnicii, îndemnați să dea o mână de ajutor autorităților

La scurt timp după „potopul” care s-a abătut asupra localității Lupeni, edilul șef al municipiului i-a îndemnat pe localnici să ajute autoritățile la desfundarea canalelor pentru a evita inundarea locuințelor. „Ploaia care a căzut în ultimele ore a adus grave prejudicii municipiului Lupeni. Avem autoturisme și drumuri blocate. Angajații primăriei depun toate eforturile pentru a debloca situația. Rugăm cetățenii să nu intre în panică”, scria marți noaptea, pe Facebook, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Advertisement

Nici comentariile acide nu au întârziat să apară. Astfel, un localnic din Lupeni a precizat că la fiecare ploaie mai puternică apa rămâne pe străzi, iar canalizarea nu poate prelua întreaga cantitate de apă. „Pentru ce plătim taxe de municipiu?!? Pentru ce plătim pe factura de apă canalizarea când ea este inexistentă? Când la prima ploaie mai sănătoasă nu putem ieși din curte, că Jiul se mută pe străzile noastre? Când în tot “municipiul” Lupeni avem nevoie de bărci? Oare este prima ploaie de genul? Oare de fiecare dată trebuie să ne facem griji că vom avea locuințele inundate? Domnilor edili, dimineață vă aștept la cafea (dar să aveți în dotare lopeți să puteți deschide poarta)!”, scria, pe aceași rețea de socializare, Mihaela Covaci.

Probleme sunt și în colonia din Lupeni, unde apa a intrat în curțile oamenilor.

Advertisement

Actualitate

Administrația din Pui pregătește cel mai mare proiect din istoria comunei

Publicat

pe

Redactat de

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.

Continuarea investițiilor aflate în derulare

Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie. Pentru toți aceștia, administrația locală care și-a preluat mandatul în urmă cu trei luni, fiind vorba despre una nouă, vine cu vești bune. „Printre prioritățile noastre se numără, în mod firesc, continuarea proiectelor începute de fosta administrație. Este vorba, în primul rând, despre continuarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit din centrul de comună, precum și la rețeaua de alimentare cu apă în satul aparținător Uric. Prioritare sunt și alte două proiecte începute, respectiv rețeaua de canalizare din așezările componente Hobița, Uric și Râu Bărbat, precum și recepționarea unor lucrări la drumuri interioare din satele Fizești și Băiești, care au fost finalizate înainte de mandatul precedent”, a declarat Ovidiu Ciolea, primarul comunei hunedorene Pui.

Proiect de 10 milioane de euro

Pe lângă continuarea firească a investițiilor aflate în derulare, reprezentanții administrației publice locale din cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara au un proiect îndrăzneț, dar realist, acesta fiind cel mai mare ca valoare care urmează a fi implementat în comuna Pui.Într-un viitor nu foarte îndepărtat ne propunem regularizarea râului Rușor. Este vorba despre porțiunea traversată de cursul de apă în satele Rușor și Șerel, iar valoarea proiectului este de 10 milioane de euro. Acest proiect este cel mai mare ca valoare din istoria localității noastre și va fi derulat cu fonduri obținute prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, a precizat primarul comunei Pui, Ovidiu Ciolea.

Pentru comunitate

Pe lângă investițiile de mare anvergură, administrația publică din comuna hunedoreană Pui are creionate, pentru perioada imediat următoare, și proiecte mai mici, dar de strictă utilitate pentru comunitățile locale. Suntem în 2025, într-o comună europeană, cea mai mare din județul Hunedoara, și ne mândrim cu acest lucru. Totuși, această poziționare înseamnă și o creștere a nivelului de confort și alinierea la anumite standarde. Astfel, chiar dacă ne place sau nu, dar este vorba despre o necesitate, avem întocmit un proiect pentru amenajarea unei capele în satul Pui, localitatea de reședință, pe care ne propunem să îl finalizăm chiar în acest an. De asemenea, ne preocupă și starea drumurilor. Astfel, pentru a asigura o circulație decentă pe arterele rutiere din comună, într-o primă fază vom face reparații și pietruiri, în funcție de necesități, pe drumurile rămase, încă, neasfaltate”, a menționat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui.

Preocupare pentru atragere de fonduri nerambursabile

Noua administrație din comuna hunedoreană Pui își dorește să continue modernizarea și dezvoltarea comunei. Edilii din cea mai mare comună din județul nostru sunt conștienți că, pentru acest lucru, este nevoie de o finanțare masivă, iar acest lucru poate veni, cel mai simplu, dar și cel mai sigur, prin accesarea de proiecte pe fonduri europene. În acest sens, la nivelul comunei Pui există proiecte realiste. Deși suntem la debutul mandatului nostru, suntem pregătiți pentru provocările viitoare. Astfel, suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă finanțări europene, în special, dar și guvernamentale. Astfel, suntem pregătiți ca, odată cu deschiderea noilor sesiuni de acordare de fonduri nerambursabile, într-o proporție covârșitoare, să depunem mai multe proiecte. Nu știm încă pe ce domenii vor fi deschise aceste sesiuni, dar, cu siguranță, vor fi cele legate de modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică, la acest capitol intrând, printre altele unitățile de învățământ, căminele culturale sau sediile primăriilor. Noi suntem pregătiți pentru a depune astfel de proiecte, dar avem documentații întocmite și pe alte domenii. Astfel, dacă vor apărea și alte oportunități, cu siguranță nu le vom rata”, a mai spus primarul comunei hunedorene Pui, Ovidiu Ciolea.

Locuri deosebite

Comuna Pui este străbătută de ruta turistică Via Transilvanica, cunoscută și ca „Drumul care unește”, ce face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin. Pe raza comunei mai sunt și alte obiective interesante de văzut, precum Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”, bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat sau moara de apă de la Șerel.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)

Publicat

pe

Redactat de

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, astăzi, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), în cadrul şedinţei Comitetului Director al organizaţiei amintite, desfăşurată la Bucureşti.

 

„Le mulţumesc colegilor primari de municipii pentru încrederea acordată, mai ales că sunt singurul primar dintr-un oraş care nu este reşedinţă de judeţ desemnat într-o astfel de funcţie. Probabil că modul în care înţeleg să mă implic în rezolvarea corectă şi unitară a problemelor cu care se confruntă municipiile din România a făcut ca eu să revin pe funcţia de vicepreşedinte al AMR, funcţie pe care am ocupat-o şi în perioada 2017 – 2021. Voi continua să mă implic în rezolvarea problemelor de ansamblu cu care se confruntă administraţiile locale pentru că primăriile reprezintă baza oricărui sistem administrativ care se doreşte a fi unul modern şi, mai ales, eficient, cu adevărat îndreptat spre nevoile cetăţeanului”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

 

Lia Olguța Vasilescu, aleasă președinte al AMR

Advertisement

În funcția de președinte al AMR a fost aleasă Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Postul de preşedinte executiv i-a revenit lui Emil Boc, primarul municipiului Cluj – Napoca, iar în cele două funcții de prim-vicepreședinte au fost aleși Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

 

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Liga 3 – Seria 9: Rezultate, program și clasament

Publicat

pe

Redactat de

Echipe participante

CSC GHIRODA

TIMIȘUL ȘAG

MINERUL LUPENI

PROGRESUL PECICA

Advertisement

LOTUS FELIX

GLORIA CERMEI

CSC PECIU NOU

POLI TIMIȘOARA

VIITORUL ARAD

Advertisement

AVÂNTUL PERIAM

Etapa 1 (30-31 aug.)

GHIRODA – PERIAM 1-1

ȘAG – ARAD 0-1

LUPENI – TIMIȘOARA 2-2

Advertisement

PECICA – PECIU 1-0

FELIX – CERMEI 1-0

Etapa 2 (67 sep.)

PERIAM – CERMEI 3-1

PECIU – FELIX 1-0

Advertisement

TIMIȘOARA – PECICA 1-1

ARAD – LUPENI 0-0

GHIRODA – ȘAG 6-1

Etapa 3 (13-14 sep.)

ȘAG – PERIAM 4-1

Advertisement

LUPENI – GHIRODA 4-2

PECICA – ARAD 3-0

FELIX – TIMIȘOARA 2-1

CERMEI – PECIU 1-5

Etapa 4 (20-21 sep.)

Advertisement

PERIAM – PECIU 0-2

TIMIȘOARA – CERMEI 1-0

ARAD – FELIX 1-2

GHIRODA – PECICA 0-1

ȘAG – LUPENI 0-1

Advertisement

Etapa 5 (27-28 sep.)

LUPENI – PERIAM 1-1

PECICA – ȘAG 0-1

FELIX – GHIRODA 0-1

CERMEI – ARAD 0-2

Advertisement

PECIU – TIMIȘOARA 2-2

Etapa 6 (45 oct.)

PERIAM – TIMIȘOARA 0-3

ARAD – PECIU 1-3

GHIRODA – CERMEI 2-1

Advertisement

ȘAG – FELIX 0-1

LUPENI – PECICA 0-1

Etapa 7 (11-12 oct.)

PECICA – PERIAM 0-0

FELIX – LUPENI 0-1

Advertisement

CERMEI – ȘAG 1-0

PECIU – GHIRODA 3-1

TIMIȘOARA – ARAD 0-0

Etapa 8 (1819 oct.)

PERIAM – ARAD 1-2

Advertisement

GHIRODA – TIMIȘOARA 2-1

ȘAG – PECIU 0-3

LUPENI – CERMEI 2-1

PECICA – FELIX 1-0

Etapa 9 (25-26 oct.)

Advertisement

FELIX – PERIAM 1-0

CERMEI – PECICA 2-1

PECIU – LUPENI 0-0

TIMIȘOARA – ȘAG 1-0

ARAD – GHIRODA 1-2

Advertisement

Etapa 10 (1-2 noi.)

PERIAM – GHIRODA 0-1

ARAD – ȘAG 0-1

TIMIȘOARA – LUPENI 0-1

PECIU – PECICA 4-1

Advertisement

CERMEI – FELIX 2-0

Etapa 11 (8-9 noi.)

CERMEI – PERIAM 2-1

FELIX – PECIU 0-0

PECICA – TIMIȘOARA 1-0

Advertisement

LUPENI – ARAD 0-0

ȘAG – GHIRODA 1-1

Etapa 12 (15-16 noi.)

PERIAM – ȘAG 2-4

GHIRODA – LUPENI 3-2

Advertisement

ARAD – PECICA 3-1

TIMIȘOARA – FELIX 1-0

PECIU – CERMEI 1-2

Etapa 13 (22-23 noi.)

PECIU – PERIAM 10-0

Advertisement

CERMEI – TIMIȘOARA 0-3

FELIX – ARAD 0-1

PECICA – GHIRODA 1-0

LUPENI – ȘAG 4-0

Etapa 14 (29-30 noi.)

Advertisement

PERIAM – LUPENI 1-1

ȘAG – PECICA 1-2

GHIRODA – FELIX 2-0

ARAD – CERMEI 1-1

TIMIȘOARA – PECIU 3-0

Advertisement

Etapa 15 (6-7 dec.)

TIMIȘOARA – PERIAM 2-1

PECIU – ARAD 3-0

CERMEI – GHIRODA 2-2

FELIX – ȘAG 1-0

Advertisement

PECICA – LUPENI 1-1

Etapa 16 (28 feb. – 1 mar.)

PERIAM – PECICA

LUPENI – FELIX

ȘAG – CERMEI

Advertisement

GHIRODA – PECIU

ARAD – TIMIȘOARA

Etapa 17 (7-8 mar.)

ARAD – PERIAM

TIMIȘOARA – GHIRODA

Advertisement

PECIU – ȘAG

CERMEI – LUPENI

FELIX – PECICA

Etapa 18 (14-15 mar.)

PERIAM – FELIX

Advertisement

PECICA – CERMEI

LUPENI – PECIU

ȘAG – TIMIȘOARA

GHIRODA – ARAD

Clasament

Advertisement

1. PECIU 15 9 3 3 37-12 25 30
2. GHIRODA 15 8 3 4 26-19 7 27
3. PECICA 15 8 3 4 16-13 3 27
4. TIMIȘOARA 15 7 4 4 21-12 9 25
5. LUPENI 15 6 7 2 20-12 8 25
6. ARAD 15 5 4 6 13-17 -4 19
7. FELIX 15 6 1 8 8-12 -4 19
8. CERMEI 15 5 2 8 16-25 -9 17
9. ȘAG 15 4 1 10 13-25 -12 13
10. PERIAM 15 1 4 10 12-35 -23 7
Citeste mai mult ...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

SC VIVA CONSTRUCT SRL, codul fiscal 16034220, nr. de înmatriculare la Registrul Comerțului J 20/ 29/ 2004, telefon 0729/019/903, cu sediul în mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul, exploatare agregate minerale cu refacere teren natural VIVA 1, propus a fi amplasat în teritoriul localitatii Simeria, judet HD extravilan localitatea Saulesti.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM HUNEDOARA din Deva, str. Aurel Vlaicu nr. 25 în zilele de luni pana joi intre orele 800 – 1600 şi vineri intre orele 900 – 1300 si la sediul SC VIVA CONSTRUCT SRL, cu sediul în

(adresa) mun. Deva, str. Depozitelor, nr. 2B, județul Hunedoara, în zilele de luni pana joi intre orele 8:00 – 16:00 şi vineri intre orele 9:00 – 13:00

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM HUNEDOARA.

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate