Actualitate
Primăria Deva finanțează dotarea cu aparatură medicală a 10 secții ale Spitalului Județean de Urgență
Primăria Deva continuă să acorde un sprijin financiar important Spitalului Județean de Urgență din municipiu. Aleșii locali au votat, în ședința ordinară de ieri, 29 mai, un proiect de hotărâre prin care se va aloca suma de aproape 1,5 milioane de lei, bani ce vor fi folosiți pentru achiziționarea de aparatură medicală de ultimă generație pentru 10 secții ale spitalului județean.
„La solicitarea cetățenilor și a șefilor de secții de la Spitalul Județean de Urgență Deva, am considerat oportun să facem acest efort bugetar și să sprijinim financiar această importantă unitate medicală pentru achiziționare de aparatură de ultimă generație. (…) Am constatat că, într-adevăr, sunt multe secții care au nevoie urgentă de aparatură și nu au posibilitatea să o procure din bugetul spitalului sau al Consiliului Județean (CJ). Sunt 10 secții ale spitalului județean cărora le-am asigurat, în proporție de 100 la sută, banii pentru a-și putea procura aparatură medicală. Procedura de achiziție a aparaturii medicale o face spitalul județean, iar Primăria Municipiului Deva va plăti contravaloarea acelor echipamente. Suma alocată este mai mare față de cea acordată spitalului județean anul trecut, în 2018, și vom continua să sprijinim financiar această unitate medicală și în 2020. Sunt convis că, în câțiva ani, aportul Primăriei Municipiului Deva, la sprijinul pe care îl acordă spitalului județean, va trece de 1,5 milioane de euro, ceea ce, eu cred că, este un lucru extraordinar”, a declarat, la finalul ședinței de Consiliu Local (CL), primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.
Cu bani alocați de la Primăria Deva, se va achiziționa aparatură medicală și echipamente de uz medical pentru Secțiile de Cardiologie, Interne I și Interne II, Neurologie, Urologie, Pneumologie, Radiologie RMN copii, UPU, Anatomie Patologică, ATI și Chirurgie ale Spitalului Județean de Urgență Deva.
Alte opt secții ale spitalului județean, dotate cu ajutorul fondurilor alocate anul trecut
Sprijinul financiar acordat este văzut cu ochi foarte buni de personalul medical al unității sanitare. „Vreau să felicit și să mulțumesc conducerii Primăriei Municipiului Deva care, spre deosebire de alte conduceri de până acum, pentru prima dată, din 1990 încoace, alocă sume foarte semnificative spitalului și tot personalul medical este foarte mulțumit și marcat de acest lucru”, a declarat medicul Ioan Petrui, care este și consilier local. La rândul său, dr. Ioan Demeter, care, de asemenea, face parte din legislativul local, a subliniat faptul că mai mult de jumătate dintre bolnavii tratați în cadrul Spitalului Județean de Urgență sunt locuitori ai municipiului Deva. „Peste 50 la sută din pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Deva sunt deveni. Primăria, care nu are în subordine un alt spital, este cumva datoare din punct de vedere moral să sprijine activitatea medicală a spitalului județean și a cadrelor medicale de acolo. Nu mai puțin adevărat este, însă, faptul că, într-adevăr, pentru prima oară Primăria Deva, în frunte cu domnul primar Florin Oancea și-a aplecat atenția asupra spitalului județean de urgență. În opinia mea, este un model de colaborare între diverse grupări politice în susținerea activității sănătății în municipiul Deva. Am lăsat la o parte orgoliile politice și am colaborat pe această problemă care, într-adevăr, nu trebuie să aibă culoare politică. Țin să mulțumesc, și în calitate de cetățean și de consilier local, pentru atenția deosebită acordată problemelor de sănătate”, a afirmat și dr. Ioan Demeter.
Primăria Deva a sprijinit și anul trecut, din punct de vedere financiar, Spitalul Județean de Urgență. Cu bani alocați de la bugetul local al reședinței de județ, în 2018, au fost dotate cu aparatură medicală performantă opt secții ale acestei importante instituții sanitare.
Actualitate
Mii de misiuni, executate de jandarmii hunedoreni, în 2024. Bilanțul instituției
La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara a avut loc, joi, evaluarea activității instituției pe anul 2024. Bilanțul a fost prezentat într-un cadru restrâns de către inspectorul șef al IJJ Hunedoara, colonel Dumitru Marius Iosif, în prezența cadrelor unității, întreaga activitate fiind prezidată în sistem videoconferință de către colonel Ciocârlie Dumitru, împuternicit director al Direcției Pază și Protecție Instituțională, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
“În anul 2024 activitatea jandarmilor hunedoreni a vizat intensificarea misiunilor specifice, în domeniul ordinii publice, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii, creşterea siguranţei cetăţeanului, concomitent cu menținerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază și protecție instituțională. În ceea ce privește realizările din domeniul activităților operative, în această perioadă au fost executate 6.886 misiuni de menținere a ordinii publice, 576 misiuni de asigurare a ordinii publice și 159 misiuni de intervenţie, care au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor. În baza planului de cooperare încheiat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, jandarmii au participat în anul 2024 în 1.643 patrule mixte de menținere a ordinii publice, concomitent cu constituirea a 720 echipe de intervenție independente în sistem integrat și 717 patrule de intervenție în zona instituţiilor de învățământ. În stațiunile montane, în anul 2024 au fost executate 3.086 misiuni de menţinere a ordinii publice la care au participat 6.480 de jandarmi”, se arată în bilanțul IJJ Hunedoara.
Peste 2.200 de sancțiuni, aplicate
Pe linia aplicării prevederilor legale au fost constatate, independent sau în cooperare cu Poliţia, 432 fapte de natură penală cu 415 autori identificaţi. De asemenea, au fost aplicate 2.251 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 630.790 lei.
“În proporție covârșitoare faptele contravenționale sancționate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenționale referitoare la regimul silvic, cinegetic sau piscicol”, se mai arată în bilanțul IJJ Hunedoara.
În anul 2024, au fost executate aproape o mie de misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea din județul Hunedoara. De asemenea, efective ale inspectoratului au asigurat paza la 25 obiective și au asigurat cu pază şi protecţie 802 transporturi de produse cu caracter special și 69 de transporturi de bunuri şi valori.
În perioada de referință, prin sistemul unic de urgenţă „112” s-au înregistrat 8.876 apeluri primite de jandarmi, concretizate prin executarea a 125 acţiuni de intervenţie. Totodată, ca dovadă a spiritului de solidaritate a jandarmilor hunedoreni, pe parcursul anului 2024, efectivele unității s-au implicat în multiple activități și campanii organizate în beneficiul societății civile precum campanii de sânge, campanii și apeluri umanitare, dar și în campanii precum “Let’s Do It Romania!”.
“Jandarmii hunedoreni vor acţiona şi în acest an cu fermitate, profesionalism şi consecvenţă, potrivit atribuţiilor prevăzute de lege, pentru apărarea ordinii de drept şi protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În vederea realizării priorităților instituționale, se va avea în atenție dialogul, cooperarea și colaborarea interinstituțională, coroborate cu acțiunea fermă și profesionistă care vor fi esențiale pentru menținerea stării de normalitate la nivelul județului și dezvoltarea gradului de siguranță a cetățeanului”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.
Actualitate
Recomandările polițiștilor pentru siguranța rutieră în condiții meteo nefavorabile
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara atrag atenția participanților la trafic asupra importanței respectării riguroase a regulilor de circulație, în special în contextul condițiilor meteo nefavorabile care pot afecta siguranța rutieră.
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii recomandă conducătorilor auto să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să acorde o atenție sporită stării vremii, verificând în prealabil prognoza meteo și starea tronsoanelor de drum pe care intenționează să le parcurgă. De asemenea, este esențial să se mărească distanța de siguranță între vehicule și să se evite efectuarea manevrelor riscante. În cazul unui trafic aglomerat, însoțit de condiții meteo nefavorabile, există riscul apariției unor blocaje rutiere temporare, iar în aceste momente este important să păstrați calmul și să respectați politețea rutieră, evitând blocarea intersecțiilor.
Poliția recomandă și evitarea depășirilor în condiții de vizibilitate redusă, precum și efectuarea fiecărei manevre doar după o asigurare temeinică. În plus, este strict interzis consumul de alcool înainte de a conduce și nu trebuie să vă angajați în condus dacă vă simțiți obosiți. De asemenea, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este periculoasă, fiind indicat să folosiți sistemele hands-free pentru a comunica.
Pietonii sunt sfătuiți să își ia măsuri de precauție suplimentare, asigurându-se că sunt observați de șoferi în trafic. Aceștia trebuie să circule numai pe trotuare și să traverseze strada doar prin locurile permise, respectând semnalele semaforului și având grijă ca șoferii să le observe intenția de a traversa.
Prin respectarea acestor recomandări, autoritățile speră să contribuie la prevenirea accidentelor rutiere și la asigurarea unui trafic mai sigur, chiar și în condiții meteo dificile.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Handbalistele de la Vulcan, la un turneu internațional
Handbalistele junioare 3 de la CSM Mihai Viteazu Vulcan vor participa, în perioada 24-26 ianuarie, la un puternic turneu internațional. Competiția se va desfășura în Serbia, la Kraljevo.
Vor juca cu două echipe naționale
Fetele de la Vulcan, antrenate de Dani Brânzău, care sunt născute în anii 2010-2011, vor întâlni adversare extrem de puternice. Este vorba despre formații de junioare 2, compuse din jucătoare născute în anii 2008-2009. Adversarele handbalistelor de la CSM Mihai Viteazu Vulcan de la acest veritabil turneu balcanic, numit “Cupa celor 7 coroane” vor fi gazdele de la Metalac Kraljevo, Steaua Roșie Belgrad și Vardar Skopje, din Macedonia de Nord, precum și echipele naționale de junioare 2 din Serbia și Muntenegru. Turneul este unul extrem de util mai ales că vine înainte ca handbalistele de la Vulcan să revină în Campionatul Național de junioare 3. Vulcănencele evoluează în seria I, din care mai sunt de jucat cinci etape din sezonul regular, și ocupă locul secund, la două puncte de prima poziție a clasamentului. În prima etapă din acest an, programată pe 26 ianuarie, CSM Mihai Viteazu Vulcan va sta, fiind vorba despre o serie cu număr impar de echipe, urmând a disputa primul meci oficial pe 2 februarie, în deplasare, la Jiul Rovinari, a treia clasată, cu același număr de puncte ca și trupa din Valea Jiului, dar cu golaveraj inferior. Primele două clasate din serie vor continua competiția în turneele semifinale.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Fetița cu chibrituri”, spectacol de dans contemporan, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” din Hunedoara. O poveste despre magie, emoție și speranță
-
Actualitatecu 3 zile in urma
3 februarie – prima zi de încasare a taxelor de închiriere a parcărilor rezidențiale din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ana Maria Bărbosu va reprezenta, în continuare, România
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atleții hunedoreni au început anul cu dreptul