Connect with us
Data: 02/02/2025
.

Actualitate - Eveniment

Zeci de adulți și adolescenți din Valea Jiului, în clasele primare

Publicat

pe

A doua șansă și cea mai importantă din viața lor o prind acum când au trecut de copilărie. Vorbim despre tot mai mulți adulți care se înscriu să facă școală și faptul că anul acesta nu au mai fost locuri în clase denotă tocmai ideea că școala trebuie făcută la timpul ei. De altfel, chiar asta susțin acum și cei care au 40 de ani și învață cu copiii lor la clasă.

Zeci de oameni, unii dintre ei adulți cu copiii de mână, au intrat, ieri, în băncile școlii pentru a afla ce vor studia. Au toți peste 14 ani, dar sunt abia în clasele primare și recunosc acum că s-au convins cât sunt de în urmă că au lăsat școala deoparte. Fie că au muncit, ori au pierdut vremea la momentul potrivit, toți susțin acum că fac sacrificii ca să vină și școală. Pentru ce vin, ne spun chiar ei: „Ca să îmi continui studiile, că nu am apucat să le termin, când era timpul, la vremea potrivită. Sunt în clasa a VII-a și am trei copii la această școală cu mine. Eu chiar am îndemnat foarte mulți prieteni pe care îi am, ori vecini să vină aici și le-am zis să facă școală și ei, dar deocamdată au venit să se înscrie și nu mai sunt locuri”, ne spune un bărbat în toată firea, care la 40 de ani vine să învețe carte.

„Am 28 de ani și am venit să-mi închei studiile. Acum sunt în clasa a IV-a, că am avut niște probleme și nu am mai putut să continui atunci. Îmi este foarte greu, deoarece lucrez și vin și la școală. Trebuie să mă împart în trei locuri, acasă cu copiii mei, la școală și la serviciu acum”, spune un alt tânăr elev.

În clasa întâi, la 16 ani

Și Ionuț a vrut să ne spună că era de părere că dacă face bani, nu mai are nevoie de școală. A fost conștiincios la locul de muncă și ar fi putut să avanseze, dar nu poate din cauză că nu are școală. Îi trebuie minimum opt clase ca să facă școala de șoferi și atunci, l-am găsit cuminte în bancă. „Am fost la lucru, am lucrat pe defileu (n.r. – la lucrările de reabilitare a șoselei) și m-am descurcat acolo, dar acum m-am întors la școală. Am constatat că îmi place școala decât să lucrez pe defileu. Sunt în clasa întâi și am 16 ani. Vreau să merg cât pot de departe, chiar la liceu și poate facultate”, spune Ionuț.

Advertisement

Merg la școlă alături de copii lor

Școala începe pentru ei după un orar aproape similar cu cel al copiilor lor. Învață împreună cu ei și poate că sunt ajutați de cei mici, care le arată literele la calculator. „Mai au calculatoare și cunosc literele de tipar și este mai ușor să transformi literele de tipar în litere de mână. Au imediat un sprijin și atunci rețin”, spune Lucia Huțanu, învățătoarea lor.

A doua șansă nu este tocmai irosită, dacă stăm să ne uităm că în prima zi, la deschidere, curtea școlii a fost plină de cursanți. „Anul acesta a terminat prima promiție și au venit toți să se înscrie la seral în clasa a XI-a. Vedeți că avem cereri multe și chiar am depășit numărul elevilor din clase. Avem 3 clase de anul I, o clasă de învățământ primar și în total sunt 10 clase”, a precizat și Camelia Paraschiv, director adjunct Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.

Alfabetizarea și necesitatea de a avea minimum opt clase îi aduce la școală. Vin chiar și sâmbăta și au venit, în baza unui program de alfabetizare, toată vara. „Au venit toată vara, pe căldura asta insuportabilă și au fost prrezenți de la ora 9:00 până la 13:00, când au frecventat cursurile”, afirmă învățătoarea lor, Lucia Huțanu. Cei mai mulți spun că nu mai lasă școala și regretă că nu au făcut-o la timp.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

FOTO: Incendiu puternic la o gospodărie din satul Păuliș

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari ai Detașamentului Deva au intervenit, seara trecută, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o casă de locuit din satul Păuliș, comuna Șoimuș.

La sosirea forțelor de intervenție ardeau generalizat camera centralei termice și acoperișul construcției, suprafața pe care se manifestau flăcările fiind de aproximativ 150 metri pătrați.

Echipajele de pompieri, care au acționat cu 3 autospeciale de stingere, au localizat incendiul care ar fi putut să cuprindă și materiale din lemn, amplasate pe terenul unei gospodării aflate în apropiere.

Pentru misiune a fost direcționată și o ambulanță SMURD cu echipaj medical. Din fericire, pentru nicio persoană nu a fost nevoie de acordare a primului ajutor.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Incendiu la Lupeni. Un bărbat a suferit multiple arsuri

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit, astăzi, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din municipiul Lupeni.

Forțele de intervenție, sosite de urgență cu 2 autospeciale de stingere de mare capacitate, dar și cu o ambulanță SMURD, au acționat pentru a stinge flăcările care au cuprins o cameră și acoperișul construcției, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Pompierii au lichidat incendiul, în limitele găsite.

Totodată, echipajul medical a acordat asistență medicală unui bărbat în vârstă de aproximativ 57 de ani, care a ieșit din casă imediat după declanșarea incendiului. Acesta avea arsuri la nivelul feței și al membrelor superioare. Persoana rănită a fost transportată cu ambulanța SMURD la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului municipal din Lupeni.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost neexploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire, în acest caz, o centrală termică.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Razie de amploare în Orăștie și Geoagiu cu polițiști, drone și câini de patrulare în acțiune

Publicat

pe

Redactat de

Acțiune de amploare a polițiștilor, pe raza municipiului Orăștie și a orașului Geoagiu. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul unui câine specializat în misiuni de patrulare, dar și de imagini primite în timp real de la o dronă care a urmărit operațiunea din teren.

Vineri, 31 ianuarie 2025, polițiștii au desfășurat, în Orăștie și în Geoagiu o acțiune de amploare, de tip „razie”, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică, în zonele considerate cu risc criminogen. Acțiunea a avut ca obiectiv principal prevenirea și combaterea faptelor antisociale, menținerea ordinii și siguranței publice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, precum și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave. Un alt obiectiv important al activităților polițiștilor l-a reprezentat prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și identificarea persoanelor implicate în activități comerciale ilicite.

În cadrul acțiunii, polițiștii au desfășurat controale în zonele cu risc criminogen ridicat, inclusiv în spațiile frecventate de persoane aflate în tranzit.

În cadrul raziei, au fost angrenați peste 60 de polițiști ai structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, transporturi, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul lui Ice, o femelă, din rasa ciobănesc belgian specializată în misiuni de patrulare, care s-a dovedit a fi extrem de utilă în desfășurarea verificărilor în teren.

În cadrul raziei, în cele două localități, polițiștii au legitimat 219 persoane, inclusiv prin utilizarea aplicației E-DAC, au verificat 57 de societăți comerciale și au oprit în trafic, pentru control, 76 de autovehicule, 35 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive.

Advertisement

De asemenea, au fost verificați 3 deținători de arme, 4 agenți de pază ai unor societăți comerciale sau unități de învățământ și 21 de persoane ce fac obiectul unor proceduri judiciare, 4 dintre acestea fiind conduse la sediu pentru audieri.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 49 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 29.705 de lei, (fiind luată și măsura complementară a reținerii a 2 certificate de înmatriculare).

În cadrul verificărilor la societățile comerciale din Orăștie și Geoagiu, ca urmare a neregulilor constatate, au confiscați 700 de lei și 0,806 mc masă lemnoasă în valoare de 235 lei.

În cadrul acțiunii, a fost pus în executare un ordin de protecție, fiind montate sisteme electronice de supraveghere asupra a două persoane.

La Geoagiu, întreaga operațiune a fost supravegheată din aer de o dronă, polițiștii primind astfel, în timp real, informații de interes operativ persoane sau bunuri ce pot face obiectul unor verificări ulterioare.

Advertisement

Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii din cadrul I.J.J. Hunedoara și reprezentanți ai Gărzii Forestiere.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii.

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara va lua, în continuare, toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și menținerea ordinii publice în județul Hunedoara.

FOTO: IPJ Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate