Actualitate
Aproape 4.000 de cereri pentru angajarea străinilor, primite, anul trecut, la Biroul pentru Imigrări Hunedoara. Cele mai multe, pentru cetățeni din Bangladesh, Nepal sau Sri Lanka
Aproape 4.000 de cereri de angajare a unor cetățeni străini a primit, anul trecut, Biroul pentru Imigrări Hunedoara, 3.303, dintre acestea, fiind aprobate, a informat instituția. Cele mai multe solicitări de obţinere a avizelor de angajare în muncă, înregistrate în 2022, au fost pentru cetăţeni din Bangladesh, Pakistan, Nepal, India, Maroc şi Sri Lanka. Pe de altă parte, peste 60 de cetățeni străini au fost depistaţi în situaţii ilegale de poliţiştii de imigrări din Hunedoara, în 2022. Pentru nerespectarea legislaţiei în acest domeniu au fost aplicate, anul trecut, sancţiuni contravenţionale în valoare de 217.500 lei.
Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Hunedoara au înregistrat, în anul 2022, 3.901 cereri de obţinere a avizelor de angajare în muncă, cele mai multe pentru cetăţeni din Bangladesh, Pakistan, Nepal, India, Maroc şi Sri Lanka. Dintre acestea, 3.303 au fost aprobate, fiind emise avize de angajare în muncă pentru lucrătorii permanenţi. De asemenea, au fost înregistrate 840 de cereri pentru prelungirea dreptului de şedere temporară, fiind emise 836 de permise de şedere temporară şi 21 de permise de şedere pe termen lung. Totodată, poliţiştii de imigrări au emis 687 de certificate de înregistrare, 35 de cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţenii U.E./S.E.E./C.H., şase cărţi de rezidenţă temporară pentru cetăţenii terţi, membri de familie ai cetăţenilor U.E./S.E.E./C.H. Pentru beneficiarii de protecţie temporară au fost eliberate 430 de permise.
“În perioada analizată, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1.925 de persoane, dintre care 1.231 de străini din state terţe, cei mai mulţi fiind din Moldova, China şi Nepal, dar şi 794 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Austria. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul României. În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă, au fost înregistrate 28 de invitaţii depuse pentru străini proveniţi în principal din Palestina, Algeria, Egipt şi Iran şi opt cereri de admisie în scopul reîntregirii familiei, majoritatea pentru cetăţeni din China”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul pentru Imigrări al Județului Hunedoara.
Peste 60 de cetățeni străini, depistați, anul trecut, în situații ilegale
Pe linia combaterii şederii ilegale, pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 316 activităţi specifice de control, în urma cărora au fost depistaţi 61 de străini în situaţii ilegale. S-a dispus returnarea de pe teritoriul României în 51 de cazuri, în alte şase cazuri a fost dispusă returnarea sub escortă fiind instituite măsuri de interzicere a intrării pe teritoriul României, pentru perioade de până la cinci ani, iar patru persoane au fost îndrumate către structura de imigrări în vederea reglementării dreptului de şedere. „În materie contravenţională, poliţiştii de imigrări au aplicat, atât persoanelor fizice, cât şi juridice, 90 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 217.500 lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, respectiv O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului”, se mai arată în același comunicat.
Actualitate
Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pe șantierul Lotului 2 al A1 Lugoj -Deva. La mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la tuneluri
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, s-a aflat pe șantierul Lotului 2 (Margina -Holdea) al Autostrăzii A1 Lugoj -Deva, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
“Stadiul este următorul: au fost achiziționate și aduse în șantier cinci linii complete de utilaje noi pentru realizarea forajului tunelurilor (vor fi 10 linii în total), iar la mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la primul fir de tunel și vor fi deschise, în total, opt fronturi de lucru de foraj pentru ca realizarea tunelilor să ne permită darea în trafic la finalul anului 2026”, a transmis, sâmbătă seară, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu.
Metoda folosită, cea austriacă
Potrivit acestuia, metoda folosită va fi cea austriacă, ca și în cazul tunelului Momaia de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești. “A fost finalizată activitatea de descărcare arheologică; a fost finalizată activitatea de deminare pe zonele cu situri arheologice; au fost realizate drumurile tehnice de acces; a fost finalizată etapa 1 a defrișărilor pădurilor aflate în fondul forestier de pe raza județelor Timiș și Hunedoara, urmând să se execute etapa 2 în exproprierile suplimentare; a fost realizată decopertarea vegetală pe întregul traseu al autostrăzii; a fost instalată o stație de betoane în organizarea de șantier de la Margina; au fost forați, armați și turnați 1100 piloți din totalul de 2200 de pe întregul amplasament; au început lucrările la tunel, executându-se forararea, armarea și turnarea piloților aferenți portalurilor Tunelului 1, Tunelului 2 și zonei cut & cover”, a mai transmis Scrioșteanu.
Citiți și: Zeci de exproprieri suplimentare pentru autostrada Lugoj – Deva
UMB a mobilizat 450 de muncitori și 200 de utilaje
Oficialul de la Ministerul Transporturilor mai spune că se execută lucrări de armare a grinzii de coronament portal 1 Tunel 1, lucrări de terasamente pe traseul autostrăzii, se realizează blocajul de arocamente la nivelul terenului de fundare, stratul de fundație din balast și a saltelelor din balast, se lucrează la toate structurile aferente acestui lot, se execută lucrări de relocare a DJ 100 și lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice.
“Deși constructorul a început lucrările pe acest lot de puțin timp, mobilizarea acestuia este una foarte bună, având în șantier 450 muncitori și 200 utilaje, iar ritmul lucrărilor este unul susținut”, a adăugat secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu.
Conform lui, principalele lucrări ce vor fi realizate sunt: aproape 10 kilometri lungime, trei viaducte, două pasaje, 23 podețe, un Centru de Întreținere și Coordonare, două tuneluri cu o lungime totală de 2,13 kilometri, formate din câte două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație, cu platformă de 11,25 metri.
“Este unul dintre loturile pe care le vom finaliza în 2026, fiind finanțat din PNRR și depunem toate eforturile în acest sens. Totodată, ne menținem ținta ca odată cu finalizarea loturilor montane Sibiu-Pitești să circulam în 2028 la nivel de autostradă de la Constanța la Nădlac. Acest lot are o istorie de „așa nu” în ceea ce privește construirea infrastructurii, pentru că, din punctul meu de vedere, rezilierea din 2017 nu a fost o decizie bună, întrucât acum plătim mult mai scump această lucrare, iar constructorul al cărui contract a fost reziliat a câștigat penalități de zeci de milioane euro de la statul român”, a conchis secretarul de stat.
Actualitate
Peste o mie de permise de ședere au emis polițiștii de Imigrări Hunedoara, în primele 10 luni ale anului
Polițiștii de Imigrări din Hunedoara au emis peste o mie de permise de ședere, în primele 10 luni ale acestui an.
În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2024, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 2.608 persoane, dintre care 1.664 de străini din state terțe, cei mai mulți din Nepal, Moldova, Sri Lanka și 944 de cetățeni ai Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia, Germania și Grecia.
“Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă și reîntregirea familiei. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.027 de permise de ședere, dintre care 995 pentru ședere temporară și 32 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 194 de certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/ Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. În perioada analizată au fost înregistrate 1.071 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 844 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 196 de cereri au fost respinse, iar diferența se află în curs de soluționare. De asemenea, au fost înregistrate 33 de invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 22, trei au fost respinse, diferența fiind în curs de soluționare. Au mai fost înregistrate 17 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe. Tot în perioada de referință au fost emise 59 de documente de protecție temporară ca urmare a solicitărilor primite de la cetățeni proveniți din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Imigrări al Județului Hunedoara.
Patru cetățeni străini, depistați în situații ilegale
Pe linia combaterii șederii ilegale, în primele 10 luni ale acestui an, au fost organizate 10 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale patru străini (doi din Pakistan, unul din Macedonia și unul din Republica Moldova). „Doi dintre aceștia, au fost introduși în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad și unul în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre. Pe numele celui de-al patrulea a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul României. Totodată, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale (o sancțiune a fost aplicată persoanei juridice și 11 persoanelor fizice), în valoare totală de 14.400 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în același comunicat.
Sesiuni de informare, în cooperare cu ITM Hunedoara
În perioada analizată, polițiștii Biroului pentru Imigrări al Județului Hunedoara, în cooperare cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au organizat patru sesiuni de informare cu beneficiarii forței de muncă, sesiuni în care a fost prezentat cadrul juridic legal în care aceștia pot angaja străini. „La aceste sesiuni de informare au participat și străini, în special studenți, în scopul cunoașterii condițiilor de angajare și dreptul la muncă pe teritoriul României pe perioada studiilor, respectiv ulterior absolvirii acestora. Ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent sunt emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării. Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu”, se mai arată în comunicatul transmis de Biroul pentru Imigrări al Județului Hunedoara.
Actualitate
Doliu în sport: a murit Béla Károlyi!
Este doliu în sportul mondial. Celebrul antrenor de gimnastică Béla Károlyi a murit la vârsta de 82 de ani.
A „creat” primul 10 din istoria gimnasticii
Stabilit de peste patru decenii în Statele Unite, Béla Károlyi a încetat din viață datorită complicațiilor provocate de maladia Alzheimer, de care suferea în ultima vreme. Antrenorul, alături de soția sa, Martha, a devenit celebru după ce, în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când Nadia Comăneci a obținut prima notă maximă din istoria gimnasticii, 10, așa cum era siatemul de punctaj în acea vreme.
Șeful „fabricii de medalii” de la Deva
Între 1977 și 1981, anul în care a decis să nu mai revină din SUA, a fost antrenorul principal al lotului național de gimnastică al României, care se pregătea la Deva. Practic, în acea perioadă, la Deva s-a creat o adevărată „fabrică de medalii”, iar tradiția a continuat mulți ani. În acea perioadă la Deva s-au pregătit, printre altele, Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Marilena Neacșu, Anca Grigoraș, Marilena Vlădărău, Rodica Dunca, Melita Ruhn, Dumitrița Turner, Cristina Grigoraș, Lavinia Agache sau Ecaterina Szabo toate multiple medaliate olimpice, mondiale și europene. După rămânerea în SUA, soții Karoly au dus și această țară în topul mondial al gimnasticii, printre sportivele de top antrenate de aceștia fiind Mary Lou Retton, JulianneMcNamara, Betty Okino, Kim Zmeskal, Kristie Philipps, Dominique Moceanu, Phoebe Mills ori Kerri Strug, și acestea fiind multiple medaliate la competițiile majore. În 1997 Béla Károlyi a fost inclus în Internațional Gymnastics Hall of Fame.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Exclusiv. Premieră medicală la SJU Deva: Dr. Răzvan Betea și echipa sa, pionieri în tratamentul cancerului endometrial
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie. Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, scoase la lumină
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie a polițiștilor la Hațeg. Două persoane bănuite de camătă și șantaj, reținute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sfârșit de săptămână cu mult sport
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Atelierul lui Moș Crăciun” își deschide porțile pe 3 decembrie, la Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Peste 2.900 de hunedoreni dețin legal arme
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Deva Auto Tuning Show 2024”, în weekendul care urmează. Restricții de circulație în Piața Cetății și în parcarea “Aqualand”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Export ilegal de animale, oprit de polițiștii hunedoreni