Connect with us
Data: 26/11/2024
.

Actualitate

Școala va începe fără probleme la Bucureșci

Publicat

pe

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Operatorii de telefonie mobilă îi duc cu vorba

Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul Înălțarea Sfintei Crucidin Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, așa cum s-a întâmplat și luna trecută, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit Valea Techereuluide către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci. De asemenea, localitatea a fost, ca toate așezările din Țara zarandului, un important centru minier, dar acele vremuri au apus. În mod firesc, autoritățile publice locale din comuna Bucureșci au, acum, alte preocupări, una dintre ele fiind rezolvarea problemei cu semnalul la telefonia mobilă în două sate aparținătoare. “Avem aprobată monta5rea unui stâlp cu releu pentru ca și locuitorii din satele aparținătoare Rovina și Merișor să beneficieze de semnal la telefonia mobilă. Am anunțat operatorii de telefonie mobilă că noi, ca primărie, suntem dispuși să facem toate lucrările necesare care trtebuie făcute înainte ca respectivul stîlp să fie montat. Din păcate, suntem duși cu vorba, de la o lună la alta, de către operatorii de telefonie mobilă, dar sper să rezolvăm acest lucru cât mai curând”, a declarat Mircea Florin Ghilean, primarul comunei hunedorene Bucureșci.

Atenție deosebită pentru tânăra generație

O prioritate stringentă pentru administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci este ca anul școlar 2023-2024 să înceapă în condiții optime în localitatea zărăndeană. Edilii de aici sunt convinși că așa va fi și dau asigurări că, în curând, condițiile de desfățșurare a activităților didactice se vor îmbunătăți. „Cele două corpuri de clădire de la Școala Gimnazială «Sabin Oprean» din centrul de comună sunt pregătite pentru începrerea noului an școlar, de care ne mai despart doar câteva zile. Astfel, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii în sezonul rece, s-au făcut igienizări și s-au efectuat reparațioile necesare. În curând condițiile de desfășurare a activității didactice se vor îmbunătăți, întrucât avem trei proiecte aprobate, urmând a primi, sper ca în cel mai scurt timp, ultimele qavize necesare pentru demararea lor lor. Acestea sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prevăd eficientizarea energetică, dotarea cu mobilier specific și asigurarea de aparatură modernă, așa cum cer cerințele tehnologice din ziua de azi. Reamintesc că, în anul școlar trecut, elevii din comuna noastră au participat la mai multe examene din cadrul Olimpiadelor Școlare, de unde au venit cu rezultate deosebite, fiind vorba de un patru locuri doi, unul la secțiunea de creație în limba română și trei la cea a costumelor populare”, a spus primarul din Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Investiții în rețele de iluminat public și alimentare cu apă

Reprezentanții administrației opublice din Bucureșci fac eforturi pentru creșterea gradului de confort al populației din comună. „Am demarat lucrările din cadrul proiectului de modernizare a rețelei de iluminat public stradal. Proiectul are o valoare de 1,25 milioane de lei şi a fost depus la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), investiţia având în atenţie modernizarea iluminatului public în toate satele comunei. În cadrul proiectului vor fi schimbate peste 400 de corpuri de iluminat şi vor fi montate lămpi pe bază de tehnologie LED, finalizarea lui fiind estimată în vara anului viitor. Obiectivul principal al investiţiei fiind reducerea consumului de electricitate cu circa 40%. Este un obiectiv ambiţios, pe care sperăm să-l atingem la finalul acestui proiect. Pentru noi este important ca fondurile de la bugetul local să fie folosite cu cât mai multă chibzuinţă. De aceea, am accesat finanţarea necesară, nerambursabilă, pentru derularea acestui proiect prin PNRR, care are beneficii duble: ne permite să modernizăm sistemul de iluminat public fără să folosim banii bugetului local şi va aduce economii la factura de energie electrică. De asemenea, așteptăm ultimele avize pentru a demara alte două proiecte, prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Cele două proiecte derulate prin PNI “Anghel Saligny” au ca obiect modernizarea unui drum comunal în satul Şesuri, precum şi introducerea apei menajere în aceeaşi localitate. Îmi doresc să primim respectivele avize în această toamnă, pentru ca, în primăvara anului viitor, să putem finaliza și aceste investiții extrem de importante”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Actualitate

România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.

16 locuri disponibile pentru Europa

La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.

Situația din Nations League

În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.

Advertisement

Tragere la sorți alambicată

Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.

În grupă de cinci echipele

Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.

 

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.

“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Registrul Auto Român (RAR): „Activitatea stațiilor ITP autorizate, reluată în condiții normale”

Publicat

pe

Redactat de

Aplicația informatică prin care se gestionează evidența online a inspecțiilor tehnice periodice a redevenit funcțională, au informat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Aceștia au transmis că activitatea stațiilor ITP autorizate a fost reluată în condiții normale.

“Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale. Asta înseamnă că orice posesor de vehicul se poate prezenta la stațiile ITP de unde va primi pe loc documentele care atestă efectuarea inspecției, desigur în cazul în care mașina este declarată “admis”. Încă de la prima oră a dimineții, angajații RAR au procesat în sistemul informatic documentele emise offline în perioada în care am avut întreruperi în funcționarea bazelor de date. Totodată, poate fi desfășurată activitatea și în atelierele TLV, acei agenți economici care montează, repară și verifică tahografe sau limitatoare de viteză”, au transmis reprezentanții RAR.

 

Sursa foto: Registrul Auto Român -RAR
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate